Te veel vitamine A – Een teveel aan vitamine A kan ontstaan als je vaak lever eet of supplementen met veel vitamine A slikt. Een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken. De verschijnselen zijn hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, vermoeidheid en afwijkingen aan ogen, huid en skelet.
Contents
Kun je teveel vitamine A slikken?
Vitamine A is in kleine hoeveelheden vereist voor de groei en de oogfunctie. Vitamine A is toxisch bij te hoge dagelijkse inname.
Hoeveel vitamine A is te veel?
Om toxiciteit te voorkomen, is het echter belangrijk om de aanvaardbare bovengrens van inname (UL) van 10.000 IE (3.000 mcg) per dag voor volwassenen niet te overschrijden (28).
Waar zit heel veel vitamine A in?
Vitamine A komt voor in lever, vis, eierdooier, melk en melkproducten, donkergroene bladgroente en koolsoorten en geeloranje gekleurde vruchten en groenten. Ook boter, margarine, halvarine en bak- en braadproducten bevatten vitamine A.
Wat zijn de symptomen van een tekort aan vitamine A?
Een tekort aan vitamine A kan huidproblemen, dof haar, nachtblindheid of in het ergste geval blindheid veroorzaken. Volgens zorgprofessionals is niet met zekerheid te zeggen dat deze gezondheidsklachten ook in Nederland ontstaan door een gebrek aan vitamine A.
Hoe vitamine A verlagen?
Interactie –
Suppletie van vitamine A naast maagzuurremmers bevordert de genezing van maagzweren. Suppletie met vitamine A kan gunstig zijn bij chemotherapie (opheffen verlaagde vitamine A-status, verminderen bijwerkingen en/of verhoging effectiviteit cytostatica), maar kan in een aantal gevallen ook resulteren in een negatieve interactie. Dit dient per geval door een ervaren arts uitgezocht te worden. Cholestyramine, colestipol, cholestyramine en orlistat verlagen de opname van vitamine A. Gebruik van een multi met vitamine A of een apart vitamine A-supplement is aan te raden. Langdurig gebruik van corticosteroïden kan de vitamine A-status verlagen. Vitamine A-suppletie kan de effectiviteit van corticosteroïden verhogen. Monitoring van de spiegels van vitamine A en retinol bindend proteïne (RBP) is gewenst. Statines kunnen de vitamine A-spiegel verhogen. Wees terughoudend met vitamine A-suppletie. Medroxyprogesteron (prikpil) en orale anticonceptie kan de vitamine A-spiegel verhogen en de opname van carotenoïden verlagen. Wees terughoudend met vitamine A-suppletie; suppletie met carotenoïden kan gewenst zijn. Neomycine verlaagt de opname van vitamine A; bij gebruik van een hoge dosis neomycine gedurende 2 dagen of langer is aanvullende suppletie met vitamine A en/of bètacaroteen gewenst. Wees terughoudend met vitamine A-suppletie bij gebruik van retinoïden of tetracycline-antibiotica. Vitamine A en zink hebben synergetische antioxidatieve activiteit.
Wat doet vitamine A voor de huid?
Anti-rimpelingrediënt – Een andere naam voor vitamine A is retinol. Dit is een van de bekendste werkzame stoffen in huidverzorgingsproducten. Wat is Retinol? Retinol is een van de krachtigste anti-verouderingsvormen van vitamine A. Waar is Vitamine A goed voor? Vitamine A staat bekend om zijn huidverbeterende werking bij veel huidproblemen.
Wat doet retinol met je gezicht?
Wat doet retinol voor de huid? Je hebt vast wel eens gehoord van een retinol serum. Maar waar is het nou eigenlijk goed voor? Lees er alles over in deze blog! Retinol is een vorm van vitamine A, een erg belangrijke vitamine als het gaat om de gezondheid van de huid. Vitamine A verbetert de huidstructuur en vermindert de tekenen van voortijdige huidveroudering. De huidvernieuwing wordt versneld en rimpels, fijne lijntjes en pigmentvlekken worden vervaagd.
- Er is alleen één nadeel aan vitamine A.
- Het is erg heftig voor je huid.
- Hierom is het alleen verkrijgbaar op recept van je huisarts.
- Doordat vitamine A zo heftig is, is er retinol ontwikkeld.
- Dit is een minder krachtige variant.
- Retinol zorgt ook voor een gladdere, stevigere en meer egale huid.
- Daarnaast kan het ook helpen om de zichtbare acne te verminderen.
Verstoppingen in de poriën, door dode huidcellen, worden voorkomen. Waarom is retinol zo goed voor je huid? Dit ingrediënt pakt gericht je huid aan en is erg populair. Het vermindert de fijne rimpels, gaat nieuwe rimpeltjes tegen en stimuleert de aanmaak van collageen.
Retinol behoort tot de anti-oxidanten. Deze helpen je huid te beschermen tegen huidveroudering en schade aan het natuurlijke beschermlaagje van de huid. Hierom wordt retinol veel gebruikt in producten met een anti-aging effect. Bovendien heeft het een exfoliërend effect en werkt het als een peeling om de dode huidcellen te verwijderen.
Wat is belangrijk als je begint met het gebruiken van retinol? Let er op dat je het gebruik van retinol rustig opbouwt, zodat je huid hier aan kan wennen. Dit helpt irritatie te voorkomen en te verminderen. Het is goed om te beginnen met één product dat retinol bevat.
- Gebruik dit product bijvoorbeeld eerst 1 keer per week, dan om de dag en uiteindelijk dagelijks.
- Breng retinol ‘s nachts aan om irritatie door blootstelling aan de zon te voorkomen.
- Altijd belangrijk: gebruik overdag altijd een dagcrème of zonnebrand met SPF om je huid te beschermen.
- Het liefst een crème die beschermt tegen UVA en UVB stralingen.
Vermijd het gebruik van andere exfolianten, tenzij ze zijn gemaakt om te worden gebruikt in combinatie met retinol. Zit retinol ook in voeding? Retinol zit zeker ook in voeding. Ofwel, vitamine A. Dit zit vooral in zoete aardappelen, wortelen, pompoen, donkere bladgroenten, gedroogde abrikozen en rode pepers.
Retinol heeft een verjongend effect. Het is licht exfoliërend waardoor je huid een mooie glow krijgt. Retinol vermindert acne, pigmentvlekjes en onzuiverheden. Herstelt huidbeschadiging door bijvoorbeeld de zon. Stimuleert de natuurlijke aanmaak van collageen en cel vernieuwing. Retinol vermindert de structuur van grove poriën waardoor deze minder opvallen. Het maakt de huid zachter en gladder, ook de teint gaat er egaler uitzien.
We hopen dat je wat aan deze blog hebt gehad! Mocht je nog vragen hebben over retinol of over de andere producten in ons assortiment? Stuur dan gerust een mail! : Wat doet retinol voor de huid?
Welke vitamine zorgt voor vetverbranding?
Essentiële stoffen voor je vetverbranding – Om af te vallen en vet te kunnen verbranden is een goed werkend metabolisme dus essentieel. Je lichaam moet onder andere de switch kunnen maken van koolhydraat- naar vetverbranding, de bloedsuikerspiegel stabiel kunnen houden, vetten kunnen omzetten in energie, een goed werkende hormoonhuishouding hebben, vetten vrij kunnen maken vanuit je reserves en deze vervolgens ook af kunnen breken.
B-vitamines De b-vitamines (er zijn er maar liefst 8) zijn allen essentieel voor een goed werkend metabolisme. Ze helpen je lichaam om eiwitten, koolhydraten en vetten om te zetten in energie. Ook helpen ze bij het vrijmaken van vet uit vetweefsel zodat dit verbrand kan worden en verminderen ze het hongergevoel.
Ijzer IJzer speelt een belangrijke rol in het omzetten van voedingsstoffen in energie. Ijzer helpt het zuurstoftransport naar onder andere je spieren. Je spieren verbranden vervolgens weer je lichaamsvet.
Bètacaroteen (pro-vitamine A) Onderzoek toont aan dat het binnenkrijgen van veel bètacaroteen het risico op metabool syndroom verlaagt. Metabool syndroom gaat onder andere gepaard met verhoogde waarden op het gebied van bloedsuiker, cholesterol en buikvet.
Jodium Dit mineraal is essentieel voor je schildklierwerking. Je schildklier produceert hormonen die bepalend zijn in hoe effectief je lichaam calorieën verbrandt en deze op kan zetten in energie.
Magnesium Magnesium speelt een belangrijke rol in het reguleren van je bloedsuikerspiegel. Verlaagde levels van magnesium kunnen leiden tot insulineresistentie, wat op zijn beurt weer kan leiden tot gewichtstoename. Magnesium heeft een positief effect op het glucosemetabolisme, de hormoonhuishouding (essentieel voor de schildklier ook), de gevoeligheid voor insuline en is onmisbaar voor de energieproductie.
Vitamine C Vitamine C is belangrijk voor je energievoorziening en voor de opname van ijzer. Vitamine C speelt een belangrijke rol in de aanmaak van hormonen en neurotransmitters en is betrokken in vele stofwisselingsprocessen. Vitamine C helpt bevordert ook de aanmaak van carnitine in het lichaam waardoor de vetverbranding verbetert.
Calcium Een tekort aan calcium kan leiden tot gewichtstoename. Calcium speelt een belangrijke rol in de functie van spijsverteringsenzymen en in het remmen van het omzetten van koolhydraten in vet (lipogenese).
Selenium, vitamine A, zink Selenium, vitamine A en zink zijn beiden essentieel voor de omzetting van inactief naar actief schildklierhormoon. Selenium is ook belangrijk voor de opname van jodium.
Vitamine D Bij mensen met overgewicht en mensen waarbij het niet lukt om af te vallen wordt vaak een vitamine D tekort gezien. Vitamine D is bijzonder belangrijk voor een gezond gewicht, en sowieso voor een gezond lijf. Vitamine D zorgt voor een betere insulinegevoeligheid. Ook is deze vitamine (eigenlijk een pro-hormoon) essentieel voor gezonde botten en spieren. En spieren zijn weer belangrijk voor je verbrandingscapaciteit. Vitamine D zorgt ook voor een beter werkend verzadigingshormoon (leptine).
Welke supplementen zijn niet goed voor je lever?
Schokkend: niet alleen steroïden, maar ook het gebruik van supplementen is mogelijk schadelijk voor de lever. In 2014 werd in Amerika 20% van de gevallen van leverschade veroorzaakt door supplementen, Ik vroeg me af: zijn supplementen echt zo gevaarlijk? Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat het aantal gevallen van supplementengebruikers die last krijgen van hun lever is toegenomen.
In 2004 was 7% van alle gevallen van leverschade veroorzaakt door supplementen, 10 jaar later was dit 20%! Kortom: een flinke toename. Eigenlijk niet zo gek als je bekijkt dat het aantal supplementengebruikers steeds meer toeneemt. Ongeveer een derde van alle supplementengebruikers die last kregen van leverstoornissen gebruikte producten die de spiergroei en het vetverlies zouden moeten versnellen,
Je zal dan al snel denken aan illegale supplementen, anabole steroïden en designeranabolen die deze klachten veroorzaken. Echter, blijkt uit een Spaanse overzichtsstudie dat er evenveel gevallen van leverbeschadiging zijn door legale als illegale supplementen,
Welk vitamine tekort bij alcoholisme?
Een stevige alcoholgebruiker heeft zeer vaak tekort aan vitaminen. Oorzaken van dit tekort zijn: slechte eetgewoonten, een chronisch ontstoken maag-darmslijmvlies waardoor er een slechte opname is, een verhoogde behoefte aan vitaminen van het B-complex die mede nodig zijn voor de afbraak van alcohol.
Welke vitamine maakt je lichaam niet aan?
Update juni 2023: Hieronder lees je een interview met Bruce Wolffenbuttel uit 2018, inmiddels emeritus hoogleraar. Hij heeft in de laatste jaren van zijn werk in het UMCG veel aandacht gehad voor vitamine B12-tekort. Over het onderwerp is regelmatig discussie.
Het UMCG volgt de landelijke richtlijnen als het gaat over welke patiënten wel of niet in aanmerking komen voor behandeling. Lees hier meer over de afspraken tussen het UMCG en huisartsen, Een vitamine B12-tekort is al jaren onderwerp van verhitte discussie: rept de een van een hype, dan spreekt de ander van kortzichtigheid.
Bruce Wolffenbuttel, hoogleraar Endocrinologie en Stofwisselingsziekten in het UMCG, schuwt de discussie niet, en zoekt ondertussen naar stoffen in het bloed die een B12-tekort beter kunnen aantonen. Want ook wanneer de uitslag van bloedonderzoek naar een mogelijk tekort aan vitamine B12 goed lijkt, kun je een tekort eraan niet uitsluiten, ontdekte hij.
“We moeten het belang van de patiënt niet uit het oog verliezen.” Een tekort aan vitamine B12 kan een grote impact hebben op de gezondheid, daarover is iedereen het eens. B12 heb je nodig voor het maken van rode bloedcellen, de opbouw en werking van de zenuwen en het maken van DNA. Het lichaam maakt de vitamine niet zelf aan, maar neemt het op uit dierlijke producten als vlees, eieren en zuivel.
Wie geen dierlijke producten eet, heeft een groter risico om een tekort op te lopen en wordt daarom aangeraden B12-supplementen te slikken. Maar ook mensen die wel genoeg dierlijke producten eten, kunnen een tekort oplopen. Dat komt, legt Bruce Wolffenbuttel uit, door de manier waarop het lichaam de vitamine verwerkt.
B12 is in voeding gebonden aan een eiwit. In de maag wordt de vitamine losgekoppeld van het eiwit, en vervolgens aan een ander eiwit gekoppeld, intrinsieke factor genoemd. Intrinsieke factor wordt speciaal voor dat doel in de maagcellen gemaakt. Hierdoor kan het in het lichaam worden opgenomen.” Al die verschillende stappen maken de opname van B12 kwetsbaar, zegt Wolffenbuttel.
“Het hoeft maar op één plek niet goed te gaan, of de keten is doorbroken en de opname mislukt. Het kan bijvoorbeeld misgaan als de maag te weinig maagzuur aanmaakt, want voor opname in de dunne darm is maagzuur nodig. Iemand die maagzuurremmers slikt, loopt daardoor risico op een tekort aan B12.”
Wat gebeurt er als je te veel vitamine C slikt?
Te veel vitamine C – Hoewel je een teveel aan vitamine C uitplast, kun je klachten krijgen als je veel vitamine C binnenkrijgt. Meer dan 2 gram vitamine C per dag kan leiden tot darmklachten of diarree en een verhoogde uitscheiding van oxaalzuur met de urine. In het verleden werd gedacht dat hierdoor het risico op de vorming van nierstenen groter was, maar dit is nooit bevestigd in onderzoek.
Hoeveel vitamine A maximaal per dag?
Hoeveel vitamine A heb je nodig? – Volwassen mannen hebben per dag 1000 microgram vitamine A nodig en volwassen vrouwen 800 microgram. De veilige bovengrens is 3000 microgram per dan (10.000 IE). Supplementen mogen maximaal 1200 microgram (4000 IE) bevatten.
Hoeveel IU vitamine A?
Gebruiksadviezen –
Algemene adviesdosering: 4000 ie per dag bij de (vetbevattende) maaltijd. Biochemisch aangetoond vitamine A-tekort (volwassenen): tijdelijk 12.000-24.000 ie per dag tot klinische verbetering optreedt, meestal in 1-2 weken.
Let er bij langdurige vitamine A-suppletie op de aanvaardbare bovengrens van inname (totale vitamine A-inname uit voeding en supplementen) niet te overschrijden (zie tabel). Voedingsnormen vitamine A (retinol) (Gezondheidsraad 2008)
Gemiddelde behoefte (mg/dag) | Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (mg) | Aanvaarbare bovengrens (mg/dag) | |
1-3 jaar | 0,22 | 0,3 | 0,8 |
4-8 jaar | 0,3 | 0,4 | 1,1-1,5 |
9-13 jaar | 0,44 | 0,6 | 1,5-2,0 |
14-18 jaar (jongens) | 0,6 | 0,8 | 2,0-2,6 |
14-18 jaar (meisjes) | 0,51 | 0,7 | 2,0-2,6 |
19-50 jaar (mannen) | 0,62 | 0,9 | 3,0 mg (10.000 ie) |
19-50 jaar (vrouwen) | 0,53 | 0,7 | 3,0 |
51-65 jaar (mannen) | 0,61 | 0,9 | 3,0 |
51-65 jaar (vrouwen) | 0,53 | 0,7 | 3,0* |
66+ (mannen) | 0,61 | 0,9 | 3,0 |
66+ (vrouwen) | 0,52 | 0,7 | 3,0* |
Bij zwangerschap | 0,58 | 0,7 | 3,0 |
Bij borstvoeding | 0,93 | 1,3 | 3,0 |
Postmenopausale vrouwen, die een hoger risico op osteoporose en botbreuken hebben, doen er mogelijk goed aan de maximale vitamine A-inname (uit voeding en supplementen) te beperken tot 1,5 mg (1500 mcg) retinol per dag.1 RAE (retinol activiteit equivalent) ~ 1 mcg (microgram) retinol ~ 3,3 ie (internationale eenheden) vitamine A-activiteit