TGT: Te Gebruiken Tot – ‘Stop!’, betekent het handje. Dit product moet je gebruiken vóór of op de datum die op de verpakking. Je moet het niet gebruiken na die datum. Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een TGT-datum.
Contents
Wat betekent tot en met eten?
TGT: Te Gebruiken Tot – ‘Stop!’, betekent het handje. Dit product moet je gebruiken vóór of op de datum die op de verpakking. Je moet het niet gebruiken na die datum. Dat is niet veilig. Het product kan ziekteverwekkers bevatten die je niet ziet, ruikt, of proeft. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een TGT-datum.
Kun je eieren eten die 5 dagen over datum zijn?
Eieren 🍳 Eieren die je in de koelkast bewaart, kan je tot 28 dagen na de houdbaarheidsdatum opeten. Twijfel je toch, doe dan even de watertest.
Hoe lang kan je vlees eten na houdbaarheidsdatum?
Kan ik vlees dat tot 24 febr. houdbaar is vandaag nog bakken/koken? Het lijkt alleen een beetje verkleurd. Ik zou het weggooien. Met vlees moet je nooit risico nemen. Het is nu al twee dagen over de aangegeven uiterste houdbaarheidsdatum. Liever even wat extra geld uitgeven dan misschien wel een paar dagen ziek worden.
Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Correct. Zoals je aangeeft heeft het vlees een uiterste houdbaarheidsdatum en geen Tenminste houdbaar tot datum. Dat betekent dat vlees dat 2 dagen over de datum is niet meer geconsumeerd moet worden. De verkleuring is waarschijnlijk oxidatie met zuurstof. De reden om de houdbaarheidsdatum aan te houden is dat er bij het productieproces altijd wel bacteriën bij het vlees komen.
Die hebben gedurende de tijd dat het vlees ligt de kans om te vermeerderen. Bij lage temperatuur gaat dat langzamer, maar het gaat wel gewoon door. Daarom staat de houdbaarheidsdatum erop en die is alleen geldig als het product continue niet warmer is geworden dan 4-6 graden.
Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden +1:) Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Er staat een uiterste gebruiksdatum op. Die niet overschrijden. Ook al ziet het er ogenschijnlijk nog normaal uit, er is al een bederfproces in gang. Bak maar een eitje, vanavond. Het ligt er een beetje aan. Kip zou ik niet doen, gehakt ook niet, maar rundvlees kan denk ik weinig kwaad.
Heb je het wel steeds voldoende koud bewaard? En is het gekruid? Volgens onze slager kan het dan geen kwaad. Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Ook rundvlees kan bacteriën bevatten tijdens het productieproces. Aan het potje kruiden zitten bacteriën en die zitten er dan sowieso op.
Mijn moeder zou het doen, ikzelf niet want ik hou niet zo van dingen die overdatum zijn. Als het verkleurd is zou ik het sowieso niet doen. Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden En je moeder leeft toch nog steeds? Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Maar oudere mensen zijn doorgaans beter bestand tegen schadelijke stoffen, omdat ze daarvoor weerstand hebben opgebouwd.Daarom hebben kinderen tegenwoordig vaker last van allergieën dan vroeger Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Ja gelukkig leeft ze nog.
verkleuring is normaal en is meestal en teken van geen conservering middel de datum zegt iets over de uiterste verkoop datum het is als het verder goed gekoeld is meestal nog een dag of 3 na die dag wel veilig te gebruiken zolang het geen tartaar is dat half rauw wordt gegeten dus goed doorbakken Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Er zijn twee verschillende data.
De ene is THT (Tenminste Houdbaar Tot) en de andere is de uiterste verkoopdatum. Bij bederfelijke producten zoals vlees gaat het volgens mij om THT. Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden verkleuringen kunnen wel degelijk andere oorzaken hebben. na de THT datum kan garantie niet meer worden gegarandeerd.
op eigen risico dus Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Er mag geen conserveringsmiddel in vlees zitten. Als het al die tijd in gesloten verpakking en goed gekoeld bewaard is gebleven, is er geen probleem. In de vriezer kan je het zelfs veel langer bewaren.
Dan geldt wel de regel, na ontdooien direct gebruiken. Het vlees is nu 3 dagen over de datum (24/2 -26/2). Als het meteen na aankoop ONDER-in de koelkast is geweest en de temperatuur daar feitelijk permanent onder de 4 graden celsius is geweest, dan zou ik het risico nemen. Het verschil tussen bovenin en onderin de koelkast kan enkele graden zijn! Van een vleesverwerkend bedrijf weet ik dat daar de koeling is ingesteld op 2 graden.
Daarop heb ik daarom de koeling ingesteld. het KAN natuurlijk wel, maar of het gevolgen heeft als je het opeet kan ik vanuit hier niet zeggen.het kan zijn dat er niets aan de hand is, maar het kan ook zijn dat je er behoorlijk ziek van wordt.zelf gebruik ik geen producten die over de datum zijn (heb een lang horeca verleden)rundvlees verkleurt wel vaker, ook als het niet over de datum is.vlees kan verkleuren als de verpakking niet goed geseald is, en is dan meer aan bederf onderhevig.
Dus.als je zekerheid wil is afvoeren de beste optie, de datum staat er niet voor niets op 🙂 Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden ik vind dit een ‘niks’antwoord oftewel: geen vlees en geen vis 🙂 Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden dat kan natuurlijk dat jij dat vind. (lees eerste zin)de vraag is eigenlijk of het verstandig is om het ook te nuttigen, en hier ben ik ook op in gegaan.
bovendien is er niet bekend welke temp de koelkast heeft, of het vlees hier altijd in heeft gestaan, is het ingevroren geweest, is het ontdooit en hoe is het ontdooit, om welk vlees het gaat, en wat de verkleuring is (is het groen of meer geel, of wittig?) is de THT datum oorzaak van verkleuren of kan dit ergens anders door komen? en al zou dit allemaal vermeldt is het nog steeds verstandig het vlees weg te gooien ALS je geen risico wil lopen op voedselvergiftiging of een misselijke bui van een dag of wat.
het ligt maar net aan je weerstand en of je het uit wil testen tot hoever je kan gaan. wat je ‘niks’ reactie betreft: bij vis zou ik het in geen geval uitproberen 🙂 Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden kunnen de minners de reden van hun min uitleggen of blijven jullie lekker anoniem?? Jazeker u kan het vandaag nog wel bakken/koken en dan meteen weggooien, beslist niet eten of aan de kat/hond geven.
U schrijft zelf al dat het tot 24 februari houdbaar is. De houdbaarheidsdatum staat er niet voor niets op. Het risico is te groot om een bacteriële vergiftiging op te lopen. Vlees wat er nog goed uit ziet kan toch vele voor de mens ongezonde bacteriën bevatten.
Wanneer het vlees zelfs al aan het verkleuren is, geeft al een teken dat het niet op de juiste temperatuur is bewaard. Wanneer het goed verpakt is en het is vlees met been, zoals karbonade, ribbetjes enz., dan verstikt het vlees in de verpakking en zal dan vanuit de beenderen snel de bacterie tot vermenigvuldigen brengen.
Wanneer u het vlees, bakt braad of kookt zullen deze bacteriën er niet door dood gaan. Bij kippenvlees (en ander pluimvee) is het nog gevaarlijker, doordat er in kippenvlees de salmonellabacterie vrij kan komen, bij oudere (zwakkere) mensen en jonge kinderen kan deze bacterie zelf de dood tot gevolg hebben.
- Gert B. Het is vandaag de 26ste dus het is net 2 dagen over tijd.
- Vaak kan het best nog wel, je moet alleen voorzichtig zijn bij kippenvlees en tartaar/gehakt.Ik vertrouw altijd op mijn neus in eerste instantie.
- Zodra het niet fris meer ruikt, neem ik geen risico.
- Ook als het plakkerig aanvoelt, een beetje ‘slijmerig’, niet doen.Maar ruikt het naar vlees en voelt het aan als vlees dan kan je het best eten hoor.
Ga voor de zekerheid nog even met een keukenpapiervel met azijn eroverheen om evtl. sporen van niet zichtbare ziekteverwekkers aan te pakken mocht je twijfelen. Maar maak het dan wel vandaag nog klaar! Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Het vervelende is: láng niet alle vormen van bederf kun je ruiken, zien, voelen of proeven.
- En dan kun je er wel net zo ziek van worden.
- Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Inderdaad en als microbioloog kan ik zeggen dat het een raar idee is om te veronderstellen dat je met een doekje azijn de ziekteverwerkkers eraf haalt.
- Veel bacteriën scheiden stoffen af waar je ziek van wordt.
- Die gaan gewoon in het vlees hoor.
Stel maar eens voor dat als er één bacterie op zit die zich elke 12 minuten deelt, hoeveel het er zijn na 10 dagen (want zo oud is je vlees inmiddels zeker wel). Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Ja hoor dat kan. Goed doorbakken! zolang het niet stinkt is er niks aan de hand.
- Ik doe het zo vaak en heb nog nooit last gehad.
- Als het echter naar een dooie eend ruikt zou ik niet meer eten.
- Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden en naar een verse dode eend? hangt er van af welke soort vlees.
- Als het rundsvlees is kan je er eventueel stoofvlees van maken, moet meer dan een uur koken dus geen levende bacteriën meer.
Is het gehakt, er balletjes van maken en een goed half uur op 2OO ° bakken in de oven, geen gevaar meer. Kip, hetzelfde, voldoende lang gebakken i n de oven of gestoofd, varkensvlees lang genoeg bakken,alles hangt er vanaf hoelang het verwarmd wordt en op welke temperatuur.
Verwijderde gebruiker 12 jaar geleden Dat is een gevaarlijke veronderstelling. Ziekteverwekkers kunnen ook stoffen maken waar je ziek van wordt en sommigen overleven het koken of bakken door zich in te kapselen. Als je de kern van het vlees tot 200 graden verhit is het vlees niet meer eetbaar. Het vlees binnenin is normaal gaar bij temperaturen tussen de 50 en 80 graden, afhankelijk van de diersoort.
Lekker met kruiden :Masala zout peper uien knoflook en tomaten puree eerst even aanbakken daarna alles bij elkaar nog even 5minuten op een laag vuurtje wokken!Eet smakelijk Drie dagen over tijd in de koelkast geeft geen probleem. Wel een beetje goed doorbakken, zodat alle bacterien het loodje hebben gelegd.
- Het verkleuren van vlees is normaal en geeft aan dat het gaat bederven.
- Dit werd vroeger door toevoeging van sulfiet tegen gehouden.
- Tegenwoordig gebruikt men citroenzuur, daar sulfiet te veel bijwerkingen heeft.
- Het zit nog wel in wijn! Heb je een goede neus, ruik dan ook even aan het vlees nadat het niet zo koud meer is.
: Kan ik vlees dat tot 24 febr. houdbaar is vandaag nog bakken/koken? Het lijkt alleen een beetje verkleurd.
Kan je Ten minste houdbaar tot nog eten?
Na ‘ten minste houdbaar tot’-datum kun je het nog gewoon eten ANP NOS Nieuws • woensdag 25 januari 2017, 11:36 • Aangepast woensdag 25 januari 2017, 15:35 Consumenten gooien nog steeds veel voedingsmiddelen weg die nog prima geconsumeerd kunnen worden. In Nederland verdwijnt elk jaar ruim in de vuilinisbak: gemiddeld 135 kilo per persoon.
- De overheidsdoelstelling om de voedselverspilling met 20 procent terug te dringen wordt dus niet gehaald, blijkt uit recente rapportages.
- Daarom begint de overheid samen met partijen uit de voedingsindustrie en de Wageningen Universiteit een campagne om verspilling tegen te gaan.
- Consumenten moeten zich bewust worden dat eten meestal niet is bedorven als de houdbaarheidsdatum is verstreken.
THT en TGT Een THT (ten minste houdbaar tot) -datum staat op producten die niet snel bederven. Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar je kunt het vaak nog wel veilig eten. Tot de THT-datum garandeert de producent veiligheid en smaak.
- TGT (te gebruiken tot) staat op producten die erg bederfelijk zijn, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden of verse vruchtensappen.
- Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
- Na deze datum kunnen er ziekteverwekkers in ontstaan.
- Deze kun je vaak niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden.
Na de TGT-datum moet je het product dus weggooien. Ook begint morgen de eerste Nationale Voedseltop in Den Haag, waar de voedingsbranche zich gaat buigen over onder meer voedselverspilling. Nederland heeft de ambitie om koploper te zijn op het gebied van veilige, gezonde en duurzame voeding.
- Daarom doen de partijen op de top bijvoorbeeld een oproep om de data op verpakkingen met gezond verstand te gebruiken.
- Na het verlopen van de THT (‘ten minste houdbaar tot’)-datum is het doorgaans nog veilig om iets te eten, hooguit kan de kwaliteit iets minder zijn.
- Door op de juiste wijze met houdbaarheidsdata om te gaan, kan volgens de brancheorganisatie voor de supermarkten, het CBL, tot wel 14 kilo verspilling per persoon per jaar worden voorkomen.
Consumenten moeten zelf verstandiger omgaan met de THT-datum, door te ruiken en te proeven. Uit onderzoek van bureau GfK uit 2013 blijkt dat 16 procent van de mensen voedsel meteen weggooit als de THT-datum verlopen is, terwijl dat dus helemaal niet nodig is.
- Sterker nog, zegt de club van voedselproducenten FNLI, een kleine 40 procent van de mensen weet het verschil tussen THT en TGT (‘te gebruiken tot’) niet.
- Er zijn producten waarop in de Europese Unie geen THT- of TGT-datum hoeft te staan: verse groenten en fruit, wijn, kauwgom, alcohol met een percentage van 10% of meer, azijn, keukenzout, suiker en suikergoed, brood en banket.
Als het aan de Nederlandse overheid en voedselproducenten ligt kunnen droge kruidenierswaren zoals rijst, pasta’s en specerijen daaraan worden toegevoegd. Dat zijn producten waarvan de kwaliteit wel achteruit kan gaan, maar waarvan de voedselveiligheid na de tht-datum niet in het geding is.
Wat gebeurt er als je oude medicijnen slikt?
Omgekeerde werking – Dat is niet helemaal waar, legt apotheker Martin Woltermann uit. “Hoe langer u paracetamol bewaart, hoe minder de werking wordt.” Er kan ook een ontledingsreactie ontstaan. Dit is een reactie waarbij de chemische verbinding van een medicijn afbreekt.
Is medicatie nog goed na vervaldatum?
Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen Wat moet u doen met vervallen en ongebruikte geneesmiddelen? Vervallen en ongebruikte geneesmiddelen horen niet thuis in uw huisapotheek. Vervallen geneesmiddelen gebruiken kan gevaarlijk zijn voor uw eigen gezondheid : de eigenschappen van het geneesmiddel wijzigen na verloop van tijd, waardoor de werkzaamheid en veiligheid niet meer kunnen gegarandeerd worden.
Controleer regelmatig de vervaldatum die op de verpakking staat: “EXP” of “verwendbar bis” gevolgd door de twee cijfers van de maand en de vier cijfers van het vervaljaar. Dit geldt ook voor bereidingen die door de apotheker werden gemaakt. Na deze datum moet u het geneesmiddel terugbrengen naar de apotheek. Sommige geneesmiddelen (zoals oogdruppels, neusdruppels en antibioticasiropen) hebben een beperkte houdbaarheid na opening. Deze houdbaarheid na opening staat vermeld op de bijsluiter of op de verpakking. Noteer de datum van opening op de verpakking van deze geneesmiddelen (als de apotheker dit nog niet heeft gedaan). Zo kunt u berekenen hoelang u deze geneesmiddelen nog mag gebruiken. Zodra de houdbaarheidsdatum is verstreken, moet u ook deze geneesmiddelen terugbrengen naar de apotheek.
Welke geneesmiddelen mag u terugbrengen naar de apotheek?
Niet-gebruikte pillen, zetpillen, capsules in hun strip of fles. Resten van siropen en vloeibare geneesmiddelen in de originele flessen. Restjes half-vloeibare geneesmiddelen in een tube. Rest van sprays en aerosols. Niet-gebruikte geneesmiddelenpleisters.
Let op!
Verwijder zelf de verpakkingsdoos en de bijsluiter om het werk van de apotheker te vergemakkelijken. Niet-geneesmiddelen (naalden, restanten van chemicaliën, restanten van cosmetica, dieet- en babyvoeding, vitaminebereidingen, kruidenproducten, radiografieën) worden niet teruggenomen door de apotheek.
Gooi geen resten van antibiotica weg met het huishoudelijk afval Infecties met bacteriën worden behandeld met antibiotica, maar het aantal beschikbare antibiotica is beperkt. Het is dus heel belangrijk dat de werking van deze geneesmiddelen blijft gegarandeerd.
Wanneer antibiotica te veel worden gebruikt, kunnen de bacteriën zich aanpassen waardoor de antibiotica niet meer voldoende werken. Wanneer bacteriën ongevoelig (of resistent) worden aan antibiotica, spreken we van antibioticaresistentie. Doordat de bacteriën niet meer worden geremd door de antibiotica, kan de infectie niet meer worden bestreden en kan je bijgevolg heel erg ziek worden.
We moeten er dus voor zorgen dat we antibiotica alleen gebruiken wanneer dit nodig is. De dokter zal antibiotica alleen voorschrijven wanneer het echt noodzakelijk is. U kunt er ook zelf voor zorgen door de overschotten van antibiotica niet met het huishoudelijk afval weg te gooien.
Via het afval komen ze in het oppervlaktewater terecht, waar ze in contact komen met bacteriën, wat resistentie in de hand werkt. Omdat oppervlaktewater gebruikt wordt voor de besproeiing van onze gewassen, voor zwemmen en watersport, maar ook voor de productie van drinkwater, komen mensen op die manier met resistente bacteriën in aanraking.
Contact : Vervallen of ongebruikte geneesmiddelen
Wat als medicatie vervallen is?
Gebruik geen vervallen medicatie De algemene regel is: gebruik een geneesmiddel niet meer als het de vervaldatum heeft bereikt. Medicijnen worden niet zomaar giftig nadien, maar de werking kan minder worden. Dat komt doordat het actieve ingrediënt van de medicatie geleidelijk aan afbreekt.
Wat is de TGT datum?
TGT-datum – TGT staat voor ‘Te Gebruiken Tot’. Een TGT-datum staat op voedingsmiddelen die je maar kort kunt bewaren, zoals vlees, vis, voorgesneden groenten, koelverse maaltijden en versgeperste vruchtensappen. Deze datum is de laatste dag waarop je het product nog veilig kunt gebruiken.
Waar staat een TGT datum op?
TGT datum – TGT datum wordt op levensmiddelen aangeduid met de woorden ‘Te gebruiken tot’, altijd gevolgd door een exacte datum. Deze datum wordt gehanteerd op levensmiddelen die uit microbiologisch oogpunt erg bederfelijk zijn en snel geconsumeerd moeten worden.