Omega 3 Dha Epa

Omega 3 Dha Epa

Waar is EPA en DHA goed voor?

Wat zijn omega 3-vetzuren? – Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die ook bekendstaan als n-3-vetzuren. De bekendste omega 3-vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). ALA is een plantaardig omega 3-vetzuur. EPA en DHA staan vooral bekend als visvetzuren.

Wat is beter DHA of EPA?

In de meeste voeding en supplementen is EPA in een wat hogere concentratie aanwezig dan DHA. Vaak wordt gesproken over een EPA:DHA-verhouding van 4:1 of 3:2. In de praktijk gaat het er echter vooral om dat je voldoende van beide binnenkrijgt.

Hoeveel EPA en DHA nodig?

Hoeveel omega 3 moet je per dag binnenkrijgen? – Tot op heden is er geen officiële referentie inname vastgesteld voor de hoeveelheid EPA en DHA per dag. De meeste gezondheidsorganisaties zijn het er echter over eens dat 200-500 mg omega 3 per dag (gecombineerde EPA en DHA) voldoende is voor gezonde volwassenen,

Hoeveel EPA en DHA in visolie?

Waar dien je op te letten bij de aanschaf van een omega-3 supplement? – Visolie dient koud geperst te zijn, bij verhitting gaan de werkzame stoffen verloren. Omega-3 oxideert snel onder invloed van zuurstof, daarom wordt visolie vaak verkocht in capsules.

Daarnaast dient er extra Vitamine E (d-alfa-tocoferol) voor oxidatieve protectie aan het supplement zijn toegevoegd. Een visolie supplement dient minstens 500 MG EPA en DHA te bevatten.Lagere doseringen zijn veel minder effectief. Let op de verpakking niet alleen op de hoeveelheid omega-3 maar ook op de hoeveelheid EPA en DHA.

Wanneer men liever geen visolie slikt, kunnen de vetzuren ook via algenolie worden ingenomen. Een algenolie met enkel DHA volstaat prima, omdat het lichaam dit vetzuur zelf kan omzetten in EPA. Is gezondheid ook jouw passie en wil je meer leren over voeding en suppletie? Bekijk dan eens onze,

Wat doet EPA met je lichaam?

Voldoende inname van de langeketen omega 3-vetzuren EPA (eicosapentaeenzuur) en DHA (docosahexaeenzuur) is belangrijk voor de gezondheid en het voorkomen en/of remmen van uiteenlopende chronische (ontstekings)ziekten waaronder hart- en vaatziekten, allergieën, diabetes type 2, obesitas en depressie.

Een adequate DHA-inname draagt onder meer bij aan de preventie van zwangerschapscomplicaties, een goede pre- en postnatale groei en (hersen)-ontwikkeling van baby’s en (jonge) kinderen en de preventie en/of remming van leeftijdsgerelateerde cognitieve achteruitgang en dementie. De huidige westerse voeding is deficiënt aan (langeketen) omega 3-vetzuren vergeleken met het dieet waarmee de mens is geëvolueerd.

Voldoende inname van omega 3-vetzuren is belangrijk voor de juiste vetzuurbalans, vooral omdat onze voeding naar verhouding veel linolzuur en arachidonzuur bevat, omega 6-vetzuren die de tegenhangers en tegenspelers zijn van omega 3-vetzuren. De ratio tussen omega 6- en omega 3-vetzuren in onze huidige voeding is ongeveer 10:1 tot 20:1, terwijl deze eigenlijk ongeveer 4:1 tot 1:1 dient te zijn.

Aangezien de inname van EPA en DHA uit voeding bij de meerderheid van de Europeanen te laag is, en de lichaamseigen synthese uit de precursor alfalinoleenzuur ontoereikend is, kan dagelijkse suppletie met EPA en DHA veel gezondheidswinst opleveren. EPA en DHA hebben belangrijke gezondheidseffecten. DHA en EPA zijn bestanddelen van fosfolipiden in celmembranen en beïnvloeden de structuur en functie van celmembranen.

Daarnaast zijn ze precursors van endocannabinoïden, die regulerende effecten hebben in onder meer de hersenen. EPA is precursor van eicosanoïden (lokaal werkzame, paracriene weefselhormonen), die onder meer zorgen voor ontstekingsremming, vaatverwijding en remming van bloedplaatjesklontering en trombose.

EPA en DHA zijn precursors van SPM’s (specialized pro-resolving mediators). SPM’s spelen een actieve rol bij het beëindigen van ontstekingen, verminderen pijn, verbeteren en versnellen weefselregeneratie en wondgenezing, remmen atherosclerose en beperken ischemie-reperfusieschade (bijvoorbeeld na een hartinfarct).

Bij microbiële infecties stimuleren SPM’s de eliminatie van de ziekteverwekkers (bacteriën,virussen, schimmels, parasieten). Tot slot kunnen EPA en DHA fungeren als energiebron en de synthese van korteketenvetzuren door het darmmicrobioom verhogen. Om te zien of iemand voldoende EPA en DHA binnenkrijgt, is de HS-Omega 3-Index bloedtest ontwikkeld.

 • Het is een vingerpriktest die een sneller en beter inzicht geeft in de individuele (langeketen) omega 3-vetzuurstatus dan het berekenen van de inname van EPA en DHA uit voeding en voedingssupplementen.
 • De omega 3-index (O3I), het (gewichts)percentage EPA en DHA van de totale hoeveelheid vetzuren in de celmembranen van rode bloedcellen, is een betrouwbare biomarker voor de langeketen omega 3-vetzuurstatus over een langere periode (80-120 dagen).

De (dagelijkse) inname van EPA en DHA is optimaal bij een O3I tussen 8 en 12%.

Heb je EPA nodig?

Visvetzuren EPA en DHA – De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis (visvetzuren) binnen te krijgen. Er zijn geen aparte adviezen voor EPA en DHA. Als je 1 keer per week vis eet, krijg je voldoende visvetzuren binnen. Kies bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm. In visoliecapsules zitten de soorten EPA en DHA vaak gemengd.

Wat is een goed merk omega 3?

Mijn top 10

Merk Adviesprijs
1. Nutribites € 22,-
2. Arctic Blue € 44,90
3. Vitalize € 20,95
4. Nova Vitae € 18,95

Waar moet je op letten bij het kopen van omega 3?

2. Dosering omega-3, EPA plus DHA – Voldoende omega-3 vetzuren zijn onmisbaar voor een goede gezondheid. Toch geeft recent onderzoek geeft aan dat hogere doseringen Omega-3 vetzuren in supplementen waarschijnlijk geen extra gezondheidsvoordelen opleveren.

 1. Gelukkig maar want daar zou je maar moddervet van worden.
 2. Wettelijk is vastgesteld dat er maximaal 5 gram per dag EPA plus DHA in supplementen mag zitten.
 3. VitamineKiezer neemt deze bovengrens mee in de omega-3 product reviews,
 4. Een te hoge dosis remt namelijk de bloedstolling, waardoor de kans op bloedingen toeneemt.

In de meeste landen ligt het doseringsadvies aan consumenten tussen de 300 – 500 mg per dag omega-3 vetzuren uit een supplement maar dat vinden wij best heel voorzichtig. Voedingssupplementen met 1 gram omega-3 vetzuren zijn zeker ook goed. Een dagelijkse dosering van minimaal 250 mg DHA is goed voor de hersenen en het gezichtsvermogen.

Een dosering van 250 mg EPA + DHA per dag draagt bij aan een normale gezonde werking van het hart. Voor vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven geldt een minimum dosering van 450 mg omega-3 EPA + DHA per dag. Dat is goed voor de groei van onder andere de hersenen van de baby maar ook voor de moeder.

Goede omega-3 supplementen bevatten zoals gezegd bij voorkeur veel DHA.

You might be interested:  Wat Is Een Goed Ontbijt

Neem nooit meer dan 5 gram Omega-3 vetzuren supplementen per dag. Een dosis tussen de 300 mg en 1,5 gr is prima. Check daarnaast dat er minimaal 250 mg EPA+DHA in zit en het liefst ook minimaal 250 mg DHA.

Hoeveel EPA bij depressie?

Voeding is hot Diëten, superfoods en supplementen, dagelijks staat er wel een bericht in de media over het effect van voeding op onze gezondheid. Vooral de effecten van voeding op de psychische gezondheid lijken voer voor populair wetenschappelijke berichtgeving.

 1. Misschien omdat we allemaal dagelijks de keuze moeten maken wat we gaan eten en we het sowieso erg belangrijk vinden dat we gelukkig zijn.
 2. Hoe mooi zou het zijn als voeding kan voorkomen dat we depressief worden of als we ons uit een dip kunnen eten? Helaas spreken die berichten elkaar geregeld tegen.

Een voorbeeld is het artikel in de Volkskrant naar aanleiding van een meta-review in het leidende tijdschrift World Psychiatry naar de toepasbaarheid van voedingssupplementen in de behandeling van psychiatrische aandoeningen. De meta-review is optimistisch maar, volgens het principe van hoor- en wederhoor, laat psycholoog en onderzoeker Marc Molendijk horen dat het “effect extreem klein is en niet klinisch toepasbaar”.

In deze twee uitersten dreigt de nuance verloren te gaan. De lezer blijft vertwijfeld achter, zonder dat duidelijk wordt hoe deze tegengestelde uitspraken naast elkaar kunnen bestaan. Voor ons psychiaters en artsen komt daar nog de vraag bij in hoeverre we voeding kunnen inzetten om de gezondheid van patiënten te verbeteren.

Op zoek naar nuance In dit stuk doe ik een poging om nuance aan te brengen, zodat we beter kunnen begrijpen hoe de tegengestelde uitspraken kunnen bestaan. Dit in navolging van een eerdere DJP bijdrage enkele jaren terug over dit onderwerp. Hopelijk helpt het bij zowel het kiezen van je avondeten als bij je advies aan patiënten.

De onderzoekers van de meta-review hebben een systematische search uitgevoegd waarmee zij 33 meta-analyses hebben gevonden van placebo-gecontroleerde randomized controlled trials (RCTs), waaraan in totaal 10951 patiënten hebben meegedaan. Ze beoordeelden de meta-analyses op kwaliteit en synthetiseerden data in een meta-review.

Molendijk werd gevraagd om commentaar te geven omdat hij al eerder onderzoeksresultaten bekritiseerde van leden van de onderzoeksgroep die de meta-review uitvoerden. In het huidige Volkskrantartikel wordt daarbij gerefereerd aan het MOODFOOD onderzoek dat concludeerde dat dieet “geen behandeloptie” is, en de conclusie van het Cochrane Instituut uit 2015 dat “er vooralsnog geen bewijs is dat specifieke voeding of supplementen depressie kunnen genezen”.

In de volgende paragrafen zal ik verschillende punten belichten die de tegengestelde uitspraken kunnen verklaren en nuanceren. Voeding is complex: het ene omega-3 vetzuur is het andere niet Een eerste verklaring voor de tegengestelde uitspraken is de complexiteit van voeding. De meta-review onderzoekt allerlei voedingsstoffen maar vindt het meeste bewijs voor omega-3 vetzuren, daar gaat het Volkskrantartikel dan ook op in.

In dit stuk zal ik me ook beperken tot de omega-3 vetzuren, ondanks dat algemeen bekend is dat de vele verschillende voedingsstoffen in het dieet met elkaar interacties aan gaan. Maar zelfs binnen de omega-3 vetzuren is er geen eenduidigheid. Omega-3 vetzuren zijn een verzameling uiteenlopende moleculen die uit een keten van koolstofatomen bestaan met een zuurgroep aan het eind, die gemeenschappelijk hebben dat de eerste dubbele (=onverzadigde) binding in de keten zich na het derde koolstofatoom bevindt (aan het uiteinde waar de zuurgroep niet zit) (Figuur 1).

Het menselijk lichaam kan omega-3 vetzuren niet zelf aanmaken en is dus afhankelijk van voeding, wel kan het in zeer beperkte mate vetzuren onderling omzetten. Binnen de omega-3 vetzuren zijn er bijvoorbeeld vetzuren met een ketenlengte van 18 of 22 koolstofatomen en met 3 of 6 dubbele bindingen. De bekendste omega-3 vetzuren zijn alfa-linoleenzuur (18:3n-3, bekend onder de Engelse afkorting ALA van α-Linolenic acid), eicosapentaeenzuur (20:5n-3, bekend onder de Engelse afkorting EPA van eicosapentaenoic acid) en docosahexaeenzuur (22:6n-3 bekend onder de Engelse afkorting DHA van docosahexaenoic acid) (Figuur 1).

De lengte van deze vetzuren en het aantal dubbele bindingen verschillen dus sterk en dat heeft ook gevolgen voor de effecten in het lichaam. Zo is bekend dat met name het omega-3 vetzuur EPA ontstekingsremmende effecten heeft. Figuur 1.Structuur van het omega-3 vetzuur alfa-linoleenzuur met de plaatsing van de onverzadigde bindingen ( wikicommons ). Van belang is dat in de omega-3 supplementen die verkocht worden bij de drogist en gebruikt worden in onderzoek, de doseringen van de diverse omega-3 vetzuren verschillen met meer dan een factor 10.

 1. Echter lijkt vooral het omega-3 vetzuur EPA antidepressief te werken, met aanwijzingen voor een dosis-respons relatie,
 2. Voor de overige omega-3 vetzuren wordt geen duidelijk antidepressief effect gevonden.
 3. Een uitspraak doen over effecten van omega-3 supplementen als geheel is dus appels met peren vergelijken.

Sommige onderzoeken die omega-3 vetzuren bij depressie onderzoeken suppleerden helemaal geen EPA of slechts een heel lage dosering (range 0-4400 milligram), terwijl al deze studies wel in de verschillende meta-analyses werden gecombineerd. Ook zijn er supplementen waar ook omega-6 vetzuren in zitten, terwijl die een deels tegengestelde werking hebben. Figuur 2. Omega-3 capsules ( publicdomainspictures ) Welke indicatie: preventie of behandeling? Een tweede verklaring voor de tegengestelde uitspraken zijn verschillen in indicatie. De meta-review nam onderzoeken mee die keken naar de effecten van omega-3 vetzuren in de behandelingvan depressie. In het Volkskrantartikel wordt het MOODFOOD onderzoek genoemd. Het MOODFOODonderzoek onderzocht niet de behandeling, maar de preventievan depressie. Er werd geen preventief effect gevonden van een supplement dat meerdere nutriënten bevatte waaronder omega-3 vetzuren (waarvan bovendien slechts een relatief lage dosering van 1000 milligram EPA). Omdat effecten van omega-3 vetzuren lijken te verschillen in de behandeling en de preventie kan je onderzoeken met een verschillende indicatie niet zo maar vergelijken, Klinisch relevant? Psycholoog Molendijk geeft aan dat hij het effect extreem klein vindt en omega-3 vetzuren nu niet klinisch gaat toepassen, terwijl de meta-review wel aanbeveelt om EPA toe te voegen aan de behandeling van depressie. De meta-review noemt een effectgrootte van 0.398 met een P-waarde van,0006 en een 95% betrouwbaarheidsinterval van 0.114 tot 0.682. Het effect was groter in studies waar de omega-3 vetzuren werden toegevoegd aan behandeling met antidepressiva en studies die supplementen onderzochten met >50% EPA. De resultaten bleven significant na correctie voor mogelijke publicatiebias. In vervolganalyses rapporteert de meta-review dat omega-3 vetzuren alleen effectief waren bij primaire depressie, niet bij een depressie als gevolg van bijvoorbeeld cardiovasculaire of neurologische aandoeningen. Ook in de behandeling van depressie tijdens de zwangerschap werd geen effect gerapporteerd. De eerdere Cochrane meta-analyse die genoemd werd in het Volkskrantartikel vond een vergelijkbare gecombineerde effectgrootte van 0.3 met een 95% betrouwbaarheidsinterval van 0.1 tot 0.5 (P-waarde<.001), met een groter effect voor EPA. Figuur 3.Cochrane logo. Hoe verhoudt een dergelijke effectgrootte zich tot de klinische praktijk? Zoals de Cochraneonderzoekers ook al stelden zijn deze effecten van omega-3 vetzuren in de behandeling van depressie van vergelijkbare grootte als de effecten van antidepressiva.

You might be interested:  High Wine Hapjes
 1. De Cochrane onderzoekers zagen dit echter niet als een reden om omega-3 vetzuren aan te bevelen, maar juist als een aanleiding om te pleiten voor de ontwikkeling van nieuwe therapieën.
 2. Hoewel nieuwe therapieën welkom zijn en de effecten van zowel antidepressiva als omega-3 vetzuren niet gigantisch zijn, kunnen alle beetjes helpen.

In de multidisciplinaire behandeling van depressie kan het geheel meer zijn dan de som der delen; wie het kleine niet eert is het grote niet waard. De Cochrane onderzoekers lijken daarom met hun conclusie het kind met het badwater weg te gooien. Vooral ook de bevinding dat het effect van EPA groter lijkt in combinatie met antidepressiva biedt mogelijkheden voor klinische implementatie.

 • In lijn met deze redeneertrant hebben de auteurs van de zorgstandaard Depressieve Stoornissen het advies opgenomen om een hogere dosering EPA toe te voegen aan antidepressiva.
 • De meta-review heeft het dan over een dosering van 2200mg EPA per dag.
 • Deze aanbeveling zou een mooi uitgangspunt kunnen vormen voor shared decision making en motiverende gespreksvoering over het effect van een gezond dieet en omega-3 vetzuren als toevoeging aan een antidepressivum bij patiënten met een depressie.

Interessant is dat, net als voor veel andere interventies wordt gezien, het effect van RCTs naar omega-3 vetzuren lijkt af te nemen over de jaren : oudere RCTs lieten meer effect zien. Dit zou kunnen komen door verschillen in populatie zoals achtergronddieet, methodologie van de trials, bias of een nog onbekende factor.

Het is daarom belangrijk de conclusies over de tijd herhaaldelijk te blijven nuanceren. Baat het niet, dan schaadt het niet? Molendijk sluit in het Volkskrantartikel af met de mededeling “baat het niet, dan schaadt het niet”. Op zich worden omega-3 vetzuren goed verdragen en zijn bijwerkingen als misselijkheid, oprispingen en andere maag-darm problemen over het algemeen mild,

Wel is er het risico op een verhoogde bloedingsneiging gerapporteerd – zeker bij mensen die al bloedverdunners gebruiken – omdat de oxidatieproducten van omega-3 vetzuren de stollingscascade kunnen beïnvloeden, Maar de meeste onderzoeken hebben een duur van enkele maanden, terwijl sommige gebruikers niet gehinderd door enige evidentie de omega-3 vetzuren jarenlang blijven slikken.

Voor deze gebruiksduur is er nog onvoldoende data over de potentiële negatieve effecten van hoge doseringen omega-3 vetzuren op de lange termijn. Gegeven de vele verschillende oxidatieproducten waarvan we de effecten nog niet kennen is het zeker denkbaar dat er negatieve effecten zijn op de langere termijn.

Sommige studies laten al negatieve uitkomsten zien op de langere termijn bij langdurig gebruik van omega-3 vetzuren. Ook de stelling in het Volkskrantartikel “baat het niet dan schaadt het niet” verdient daarom nuancering. Triangulatie van evidentie De hierboven beschreven placebo-gecontroleerde RCTs zijn in principe de beste manier om de causale effecten van voeding te onderzoeken.

Wel is het belangrijk om de uitkomsten van deze RCTs te beschouwen in de bredere wetenschappelijke context: triangulatie van evidentie. Het bewijs voor een antidepressief effect van omega-3 vetzuren wordt versterkt door het gegeven dat omega-3 vetzuren verschillende rollen hebben in de hersenfysiologie, in lagere concentraties aanwezig zijn tijdens een depressie en gerelateerd zijn aan andere afwijkende systemen bij depressie (zoals de HPA-as en inflammatie).

Ook epidemiologische studies als onder andere de studie van Molendijk zelf suggereren een relatie tussen voeding en depressie. Vette vis als belangrijkste bron van omega-3 vetzuren is hierin een belangrijke factor. Deze aanpalende onderzoeksvelden bieden ook mogelijkheden voor vervolgonderzoek.

Een trial liet zien dat omega-3 vetzuren vooral effectief zijn bij patiënten met verhoogde ontstekingsmarkers. Mogelijk verklaart dat, gezien de ontstekingsremmende effecten van de metabolieten van EPA, waarom EPA het grootste antidepressieve effect heeft. Vervolgonderzoek waarin specifiek bij patiënten met een primaire depressie en verhoogde ontstekingswaardes een hoge dosis EPA wordt toegevoegd aan een antidepressivum zou de gevonden effecten verder kunnen optimaliseren.

Verder is van belang dat een gezonde voeding niet alleen een effect kan hebben op depressie, maar ook op vele andere gezondheidsuitkomsten. Bij de door de WHO geïdentificeerde wereldwijd 20 belangrijkste gezondheidsrisicofactoren zitten maar liefst 10 voedingsfactoren, waaronder omega-3 vetzuren uit vis en zeevruchten. Figuur 4.Verse vis. ( needpix ) Samenvattend In de berichtgeving over het effect van voeding op de psyche gaat de nuance vaak verloren. In dit stuk probeerde ik enige nuance aan te brengen tussen een recent gepubliceerde positieve grote meta-review en een sceptisch artikel in de Volkskrant.

 1. Omega-3 vetzuren zijn geen panacee, maar maken wel deel uit van een gezond dieet, vooral in de vorm van regelmatig vette vis.
 2. Specifiek bij depressie zijn er placebo-gecontroleerde RCTs gedaan om een causaal antidepressief effect aan te tonen van omega-3 vetzuren.
 3. Over het algemeen laten verschillende meta-analyses een vergelijkbare effectgrootte zien voor omega-3 vetzuren als voor antidepressiva.

Er lijken daarbij verschillen te zijn tussen de diverse omega-3 vetzuren, mede afhankelijk van de indicatie. Minder effectief lijkt het slikken van omega-3 vetzuren ter preventievan depressie, ter behandeling van een depressie comorbideaan een somatische aandoening of gebruik van het omega-3 vetzuur DHA.

Schadelijke effecten op de lange termijn van langdurig gebruik van hoog-gedoseerde supplementen kunnen nog niet worden uitgesloten. Wat wél effectief lijkt en ook in de zorgstandaard wordt aanbevolen is een hoge dosering van het omega-3 vetzuur EPA als toevoeging aan een antidepressivum bij de behandeling van een depressie.

You might be interested:  Ideale Gewicht Berekenen

In de meta-review wordt daarbij een dosering van 2200mg EPA per dag genoemd. Deze conclusies staan in contrast met (I) het grote aantal mensen dat momenteel omega-3 supplementen gebruikt o.a. om een depressie te voorkomen en (II) het weinig voorschrijven van EPA bij mensen met een depressie.

Hoeveel omega 3 per dag vrouw?

Omega 3 -advies Het advies voor de hoeveelheid omega 3 per dag is voor vrouwen twee gram ALA- omega 3 en voor mannen drie gram ALA- omega 3. Voor EPA en DHA adviseert de Gezondheidsraad om per dag 200 milligram omega – 3 vetzuren uit vis binnen te krijgen.

Is omega 3 visolie gezond?

Welke visolie is gezond? Over omega 3, visolie en capsules Op de vraag ‘Is visolie gezond?’ kunnen we kort en bondig ‘ja’ zeggen. Visolie is een rijke bron van omega-3 vetten. Een lepeltje visolie bevat namelijk dezelfde hoeveelheid omega 3 vetzuren als 3 tot 6 capsules, met als extraatje vitamine D.

Deze hoeveelheid omega 3 staat gelijk aan ruim een halve haring! Het advies is om één keer per week vis te eten, het liefst vette vis, om zo essentiële omega 3-vetzuren binnen te krijgen. Red je dit niet en mis je daardoor die belangrijke omega 3? Dan is visolie een gezond alternatief. Visolie bevat een hoog gehalte aan EPA en DHA, twee vetzuren uit de omega 3-vetzurengroep.

EPA en DHA zijn goed voor de hartfunctie (gunstige effect wordt verkregen bij dagelijkse inname van 250 mg EPA+DHA). DHA is goede voor de hersenfunctie en het gezichtsvermogen (gunstige effect wordt verkregen bij dagelijkse inname van 250 mg DHA). Omega 3 is daarnaast goed voor en tijdens het geven van borstvoeding.

Wat is beter visolie of algenolie?

Algenolie is bezig met een opmars. Maar is het net zo goed als visolie? Wanneer je besluit om een algenolie of visolie supplement te nemen dan doe je dat waarschijnlijk vanwege de Omega 3 vetzuren DHA en EPA. Ons lichaam is niet in staat om dezet vetzuren zelf aan te maken; we krijgen het binnen via onze voeding.

Eet je geen of nauwelijks vis? Dan is een Omega 3 supplement aan te bevelen. Uit onderzoek is gebleken dat er geen gezondheidsverschil meer bestaat tussen het gebruik van algenolie of visolie. De Omega 3 vetzuren zijn goed voor ons hart, hersenen en gezichtsvermogen (bij een inname van 250 mg DHA en EPA per dag).

Onze voorkeur gaat echter uit naar algenolie, Het is namelijk veel beter voor het milieu.

Hoeveel omega 3 bij ADHD?

Conclusie – Na ruim 15 jaar onderzoek blijft het verdict positief: de omega 3-vetzuren EPA en DHA hebben een plaats in de aanpak van ADHD-symptomen. Sommige kinderen en jongeren hebben voldoende met de omega 3, andere kinderen kunnen hun medicatie verminderen dankzij een combinatie met omega 3.

Is omega 3 goed voor de hersenen?

Wat is het effect van gezond eten en drinken op de hersenen? – Onze voeding bestaat uit allerlei voedingsstoffen. Elke voedingsstof draagt op zijn eigen manier bij aan gezonde hersenen:

Omega-3-vetzuren Omega-3-vetzuren vind je vooral in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Omega-3-vetzuren zorgen ervoor dat zenuwcellen goed en snel met elkaar kunnen communiceren. Als je te weinig omega-3-vetzuren binnenkrijgt, kan dat leiden tot cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of een verminderde concentratie. B-vitaminen Van alle soorten vitaminen zijn vooral de effecten van de B-vitaminen op de hersenen onderzocht. B-vitaminen zijn, net als omega-3-vetzuren, belangrijk voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen. Vitamine B11 heeft mogelijk een gunstig effect op het denkvermogen bij ouderen. Ook is bekend dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot problemen met het denkvermogen, zoals vergeetachtigheid. Vitamine C en E Over het effect van andere vitaminen zijn weinig of tegenstrijdige onderzoeksresultaten bekend. Vitamine C en E bieden mogelijk bescherming tegen bepaalde typen dementie. Wellicht komt dit doordat zij de bloedvaten in goede conditie houden. Vitamine C en E zijn antioxidanten. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Mineralen Mineralen komen, net als vitamines, in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken. Voorbeelden van mineralen zijn jodium, zink en ijzer. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen. Een tekort aan mineralen tijdens de aanleg en groei van de hersenen kan leiden tot een minder goede ontwikkeling van het kind.

Omega-3-vetzuren vind je vooral in vette vis, zoals haring, zalm en makreel. Omega-3-vetzuren zorgen ervoor dat zenuwcellen goed en snel met elkaar kunnen communiceren. Als je te weinig omega-3-vetzuren binnenkrijgt, kan dat leiden tot cognitieve problemen, zoals vergeetachtigheid of een verminderde concentratie.

Van alle soorten vitaminen zijn vooral de effecten van de B-vitaminen op de hersenen onderzocht. B-vitaminen zijn, net als omega-3-vetzuren, belangrijk voor een goede en snelle communicatie tussen zenuwcellen. Vitamine B11 heeft mogelijk een gunstig effect op het denkvermogen bij ouderen. Ook is bekend dat een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot problemen met het denkvermogen, zoals vergeetachtigheid.

Over het effect van andere vitaminen zijn weinig of tegenstrijdige onderzoeksresultaten bekend. Vitamine C en E bieden mogelijk bescherming tegen bepaalde typen dementie. Wellicht komt dit doordat zij de bloedvaten in goede conditie houden. Vitamine C en E zijn antioxidanten.

Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels. Mineralen komen, net als vitamines, in kleine hoeveelheden voor in eten en drinken. Voorbeelden van mineralen zijn jodium, zink en ijzer. Ze zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen.

Een tekort aan mineralen tijdens de aanleg en groei van de hersenen kan leiden tot een minder goede ontwikkeling van het kind.

Waar is DHA goed voor?

Waar is visolie goed voor? – Bijna iedereen kan baat hebben bij visolie, de omega 3 vetzuren EPA en DHA kunnen namelijk bijdragen bij onze algehele gezondheid. DHA is goed voor het gezichtsvermogen en de hersenen en draagt bij aan behoud van een normaal vetgehalte in het bloed. EPA is bij een inname van 250 mg per dag goed voor het hart en helpt een normale bloeddruk in stand te houden.

Heb je extra omega 3 nodig?

Zwangerschap en borstvoeding – Omega 3 is ook goed voor zwangeren en baby’s. DHA draagt tijdens de zwangerschap en het geven van borstvoeding bij aan de ontwikkeling van de hersenen en het netvlies van het kindje. ALA is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van kinderen.