Is Volkoren Pasta Gezond

Is Volkoren Pasta Gezond
Pasta is een verzamelnaam voor deegwaren gemaakt van tarwemeel of -bloem. Volkorenpasta staat in de Schijf van Vijf. Witte pasta niet. Volkoren graanproducten hebben namelijk positieve effecten op de gezondheid. Witte pasta wordt gemaakt van bloem waarin niet meer de vezels en een groot deel van de voedingsstoffen zitten, die wel in volkorenmeel zitten.

Is volkoren pasta goed voor afvallen?

Volkoren pasta gezond – Naast witte pasta heb je ook volkorenpasta. Dit bevat meer vezels doordat het gemaakt is van de gehele graankorrel. Vezels zorgen ervoor dat je sneller vol zit waardoor je er minder van gaat eten. Het is dus een goed alternatief voor als je op je gewicht wil letten.

 • Daarnaast dragen volkoren producten bij aan het verlagen van het risico op bepaalde hartziekten en diabetes type 2.
 • Ook zijn volkoren producten een belangrijke bron van koolhydraten, vezels, ijzer en B-vitaminen.
 • Het is hierdoor een gezond alternatief.
 • Er is tegenwoordig ook een andere variant van pasta te krijgen, pasta gemaakt van groente.

Hierbij wordt vaak gebruik gemaakt van courgette of pompoen. Bij deze variant krijg je namelijk veel groente en vitaminen binnen wat goed is voor je lichaam. Ook is het laag in calorieën waardoor het een goed alternatief is als je op je gewicht let. Het is hierdoor een gezond alternatief.

 • Pasta is geen dikmaker en je kan het gerust eten, maar let wel op je portie.
 • Zo lang je een behoudt, val je af.
 • Ies ook eens voor een volkoren- of groentevarioant die meer vitamines en vezels bevat, waardoor je langer vol zit.
 • Houd jij ook zo van pasta? Download dan ons met 7x gezonde pasta recepten! E-book: Afvallen zonder dieet Download ons nieuwe gratis e-book over afvallen zonder dieet.

Met tips en recepten, geheel volgens onze methode. Eet niet meer al het lekkers, maar alleen het allerlekkerst. Pak weer regie op je eten. In ontdek je hóe je dat doet. Vanaf mijn vijftiende was ik volslank en altijd bezig met afvallen (of aankomen). Ik heb alles geprobeerd: noem een dieet en ik ken het. De ene keer was ik succesvoller dan de andere, maar nooit had ik blijvend resultaat. Ik dacht dat ik pech had; ik kwam van de wind al aan, en slanke mensen geluk.

 1. Tot m’n 33-ste ben ik zo doorgegaan.
 2. Toen kwam ik erachter dat pech en geluk niet zoveel met mijn gewicht te maken heeft.
 3. Ik kopieerde het eetgedrag van slanke mensen en werd zelf slank.
 4. Zonder dieet, met chocola en wijn! En dat niet alleen: ik bleef slank en dat ben ik nog altijd.Ik heb me verder gespecialiseerd in de psychologie achter eten en in coaching op (eet)gedrag.

In de afgelopen jaren heb ik 8 boeken geschreven (300.000 verkocht) over afvallen zonder dieet, oftewel: afvallen door gedragsverandering.In 2017 ben ik Skinnyminds begonnen. We hebben de kennis uit mijn boeken vertaalt in een training gedragsverandering.

Wat is gezonder volkoren pasta of normale pasta?

Artikel | 25 oktober 2021, 09:00 Pasta speelt vaak de hoofdrol in het menu van onze renners. Dat is niet verwonderlijk, want het bevat een grote hoeveelheid koolhydraten, maar daarnaast ook wat eiwitten en vetten. Maar, met alle soorten en varianten, welke pasta eten onze renners dan vooral? Je kunt tegenwoordig kiezen uit veel soorten, zoals spelt-, volkoren-, ‘witte’ pasta en zelfs linzen pasta.

 1. Wat zijn de voor- en nadelen van de verschillende graansoorten waarmee pasta doorgaans wordt gemaakt? De echte Italiaanse pasta wordt gemaakt van durumtarwe, of harde tarwe, en eieren.
 2. De standaard witte pasta die je bij ons in de supermarkt vindt, bevat vaak geen eieren, maar tarwegriesmeel en water.

Het verschil tussen witte en volkoren pasta is dat voor volkorenpasta de hele graankorrel wordt vermalen en gebruikt. Bij witte pasta worden de vliesjes van de tarwekorrel verwijderd. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen.

Vandaar dat volkorenpasta voedzamer is dan witte pasta. Door de vezels geeft volkorenpasta langer een verzadigd gevoel. Het lichaam heeft meer tijd nodig om deze complexere koolhydraten af te breken, waardoor ze minder snel als energie vrijkomen in het lichaam. Gewone pasta daarentegen bevat minder vezels, is daardoor makkelijker verteerbaar en geeft zijn energie snel af aan het lichaam.

“Volkorenpasta is voedzamer” Wielrenners hebben over het algemeen een enorme behoefte aan energie en daarmee ook koolhydraten. Doordat je sneller een verzadigd gevoel hebt van volkoren- of speltpasta is het lastiger om hiermee, zeker tijdens een meerdaagse koers, voldoende de koolhydraten aan te vullen.

Tijdens een koers als de Giro d’Italia of Tour de France hebben onze renners dan ook meestal veel en vaak gewone witte pasta op het menu staan. Op die manier kunnen de koolhydraten in het lichaam optimaal gestapeld worden, zodat ze weer vol energie zitten voor de volgende dag. Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenpasta, maar hoeft niet perse volkoren te zijn.

Het belangrijkste verschil is dat het van een andere, oudere en minder bewerkte graansoort komt, en daarom ook wel bekend staat als een oergraan. Oergranen bevatten net een ander soort gluten, Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verdragen dan volkoren producten. Over gluten gesproken; zo zijn er de laatste jaren ook veel glutenvrije pasta’s bijgekomen. Van maïs tot linzen, bijna alles is mogelijk. Het is een kwestie van smaak of je hiervoor kiest of niet. Met een lekker sausje en wat kaas erbij, merk je er nog weinig van.

 1. Deze pasta is echter niet gezonder dan gewone pasta.
 2. Ook boekweit-, quinoa- en maïspasta bevatten zo’n 350 calorieën per 100g, net als de witte en volkoren pasta soorten.
 3. Iets magerder is de linzenpasta, met zo’n 330 calorieën per 100g.
 4. Zo heeft ieder soort pasta zijn eigen voor- en nadelen,
 5. Ies voor gewone pasta als je een lange tocht op de fiets hebt gemaakt of gaat maken, maar juist voor spelt- of volkorenpasta op een dag zonder veel (fiets)activiteit, omdat je energie behoefte lager ligt en je sneller lekker vol zit van volkorenpasta.
You might be interested:  Cholesterol Hdl Ratio Waarde

Nog een andere tip voor degenen die bewust omgaan met calorieën voor het ideale gewicht op de fiets: zorg dat je niet te veel olie of kaas eet bij je pasta. Net als bij zo veel in het leven, zorg dat je bord pasta met liefde is bereid en in balans is! Trek gekregen na al dat lezen over pasta? Laat je inspireren door onderstaande recepten!

Welke soort pasta is het gezondst?

Wanneer je pasta-recepten gezonder wil maken, kies je voor volkorenpasta. Deze bevatten veel vezels, ijzer en B-vitamines. Volkoren graanproducten dragen bij aan een goede darmwerking en stoelgang. Ook geeft volkorenpasta je langer een vol gevoel.

Heeft volkoren pasta minder calorieën?

De voedingswaarde van witte en volkoren pasta » » De voedingswaarde van witte en volkoren pasta

Per 100 g Volkoren gekookt ADH* Wit gekookt ADH*
kcal 134 6,70% 146 7,30%
Kj 564 6,71% 617 7,35%
Water (g) 65,6 3,28% 63,7 3,19%
Eiwit (g) 5,6 10,00% 5,2 9,29%
Koolhydraten (g) 23,7 9,12% 28,7 11,04%
Suiker (g) 0,4 0,8
Vet (g) 0,9 1,29% 0,8 1,14%
Verzadigd (g) 0,1 0,1
E.O.V. (g) 0,1 0,1
M.O.V. (g) 0,3 0,3
Omega 6 (g) 0,3 0,3
Omega 3 (g)
Cholesterol (mg)
Transvet (g)
Vezels (g) 4,2 12,00% 1,4 4,00%
A (mg) 0,00% 0,00%
B1 (mg) 0,1 9,09% 0,03 2,73%
B2 (mg) 0,02 1,33% 0,03 2,00%
B3 (mg) 2,5 15,63% 1 6,25%
B5 (mg) 0,00% 0,00%
B6 (mg) 0,003 0,20% 0,016 1,07%
B11 / Foliumzuur (ug) 10,7 3,57% 4,5 1,50%
B12 (ug) 0,00% 0,00%
C (mg) 0,00% 0,00%
D (ug) 0,00% 0,00%
E (mg) 0,2 2,00% 0,1 1,00%
Vitamine K (ug) 0,7 0,58% 0,1 0,08%
Natrium (mg) 5 0,50% 3 0,30%
Kalium (mg) 70 2,00% 50 1,43%
Calcium (mg) 25 2,50% 15 1,50%
Fosfor (mg) 129 16,13% 73 9,13%
IJzer (mg) 1,7 21,25% 0,6 7,50%
Jodium (ug) 1 0,67% 1 0,67%
Magnesium (mg) 47 15,67% 18 6,00%
Koper (mg) 0,22 24,44% 0,12 13,33%
Selenium (ug) 11 20,00% 1 1,82%
Zink (mg) 1,3 8,67% 1 6,67%

Bron:,,, * Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid Over pasta Pasta valt onder de deegwaren en wordt dan ook gemaakt van harde (=durum) tarwe, water en/of eieren. Pasta is het hoofdvoedsel in de Italiaanse keuken. De ingrediënten van pasta zijn meestal identiek, maar de uiterlijke verschijningsvorm kan sterk verschillen, zo zijn er:

spaghetti kennen we als een ronde pastasliert lasagne zijn dunne pastabladen van circa 10 bij 15 cm, waar een Italiaanse ovenschotel mee wordt bereid penne zijn weer langwerpige buisjes, meestal schuin afgesneden onder een hoek van 30 of 45 graden vermicelli is een soort pasta die in Italië iets dikker, maar in Nederland juist weer iets dunner is dan spaghetti, meestal gebruikt in de soep fettuccine is een platte dikke noedel orzo heeft de vorm en grootte vergelijkbaar met een rijstkorrel macaroni is hol van vorm en kan tientallen vormen hebben, gebogen halvemaantjes zijn het bekendst en worden ‘elleboogjes’ genoemd ravioli zijn gevulde pastakussentjes. De bladen worden in een vorm gesneden en gevuld met bijvoorbeeld vlees, vis, gevogelte, kaas of groenten tortellini noedels zijn gemaakt in de vorm van ringetjes. In deze ringetjes kan kaas, spinazie of gehakt zitten, maar ze kunnen ook leeg zijn.

Pasta wordt zowel gedroogd (pasta secca) als vers (pasta fresca) aangeboden. Geschiedenis Over de geschiedenis van pasta doen er bijzonder veel verhalen de ronde. Sommigen claimen dat we de herkomst bij de Chinezen moeten zoeken, terwijl anderen weer de Romeinen aanwijzen als de uitvinders.

Ook melden vele bronnen dat Marco Polo het brein achter pasta zou zijn. Soms komen de Arabische landen ook naar boven als bedenkers. Zelfs de Engelsen worden door enkelen aangewezen als brenger van pasta naar Italië. Welk verhaal de waarheid is, daar is men het niet over eens. Dat Italië al eeuwen lang geniet van de pasta is wel duidelijk.

Het woord pasta (dat in 1874 voor het eerst in het Engels werd vermeld) komt uit het Italiaans, dat het weer heeft overgenomen van het Latijn. Het is een latinisering van het Griekse παστά (=pasta), dat staat voor “gerstepap”. Wit en volkoren pasta: welke is gezonder? Zoals je in de bovenstaande tabel kunt zien bevat volkoren pasta meer nutriënten zoals selenium, ijzer, fosfor en foliumzuur.

Volkoren pasta bevat ook veel meer vezels en minder calorieën dan geraffineerde pasta. Vezels gaan onverteerd door het maagdarmkanaal en helpen een vol gevoel te geven. Om deze reden is volkoren pasta effectiever dan geraffineerde pasta bij het verminderen van eetlust en trek. Een dieet met veel koolhydraten kan de bloedsuikerspiegel doen stijgen en kan in verband worden gebracht met een verhoogd risico op diabetes, het metabool syndroom en obesitas.

Koolhydraten worden in de bloedbaan snel afgebroken tot glucose, wat resulteert in een sterke stijging van de bloedsuikerspiegel. Met name geraffineerde pasta bevat meer koolhydraten en minder vezels dan volkoren pasta. Bovendien worden eenvoudige koolhydraten zoals geraffineerde pasta zeer snel verteerd, wat leidt tot meer honger en een hoger risico op overeten.

 • Om deze reden wordt mensen met diabetes aangeraden om de inname van koolhydraten met mate te beperken en voldoende vezels te eten.
 • Deze veranderingen vertragen de opname van suiker in de bloedbaan en helpt de bloedsuikerspiegel stabiel te houden.
 • Gluten Veel soorten pasta bevatten gluten, een soort eiwit dat ongewenste reacties kan veroorzaken bij mensen met coeliakie of glutengevoeligheid.

Er zijn echter steeds meer glutenvrije pastasoorten verkrijgbaar, vaak op basis van afkomstig van linzen, rijst, maïs, rogge, quinoa, amarant en boekweit. Bewaren Gedroogde pasta is ongeveer 1 jaar houdbaar, wanneer deze luchtdicht op een koele en droge plaats wordt bewaard.

 1. Verse pasta is in de koelkast maximaal 5 dagen houdbaar, mits goed verpakt.
 2. Ingevroren kan verse pasta 2 – 3 maanden goed blijven.
 3. Gebruik Pasta kan zowel warm als koud worden gegeten.
 4. Bekende gerechten zijn pasta bolognese (een tomatensaus met gehakt), pasta pesto (Parmezaanse kaas, pijnboompitten en basilicum) en pasta carbonara (spek, knoflook, kaas, room en ei).
You might be interested:  Cholesterol Ratio Berekenen

Een pastamaaltijd is relatief goedkoop, waardoor studenten vaak kiezen voor pasta met ham en kaas in combinatie met tomatensaus. Een pasta maaltijd is gemakkelijk te maken, waardoor het een populair gerecht is voor grote groepen. Omdat er eindeloos valt te variëren, kunnen ook fijnproevers genieten van exclusieve combinaties.

Bereiden De meeste pasta heeft een kooktijd van 8 – 12 minuten. De pasta is dan zacht. Sommigen geven de voorkeur aan beetgare pasta, in dat geval is de kooktijd een minuut korter dan de verpakking aangeeft. Reken per persoon ongeveer 100 gram pasta op basis van witmeel en 80 gram op basis van volkorenmeel.

Om pasta te bereiden dien je per 100 gram pasta 1 liter water aan de kook te brengen. Voor de smaak is het aan te raden om voor het toevoegen van de pasta wat zout in het water te strooien. Verse pasta heeft overigens een kortere kooktijd, meestal onder de 5 minuten.

Gezondheidswaarde van pasta Pasta blinkt op zichzelf niet uit in voedzaamheid. Sommige soorten pasta worden om deze reden verrijkt met micronutriënten zoals B-vitamines en ijzer, zodat de voedzaamheid wordt verhoogd. De gezondheidswaarde van pasta wordt vooral bepaald door de hoeveelheid en hetgeen waar je het mee combineert.

Vaak wordt pasta gecombineerd met tomaten(saus), groente en kruiden, die allen zeer gezond zijn. Aan te raden is om bij het opscheppen de nadruk te leggen op meer groente en minder pasta. Op deze manier wordt je pastagerecht gezonder. De hoeveel koolhydraten die je dagelijks nodig hebt, hangt af van vele factoren zoals leefstijl, leeftijd en geslacht.

Dat pasta een lagere glycemische index heeft dan brood, aardappelen en rijst? Dat houdt in dat pasta je bloedsuikerspiegel iets minder snel laat stijgen dan brood. Er in Italië meer dan 300 verschillende vormen en variëteiten van gedroogde pasta bestaan? En als je de regionale verschillen meetelt, dat er nog meer zijn? Wereldwijd zijn er meer dan 600 soorten pasta bekend! Dat pasta een noedelsoort is? Noedels worden net als pasta gemaakt van ongerezen deeg en vervolgens gekookt in water. Het gat in een spaghettilepel ervoor dient om de hoeveelheid spaghetti voor 1 persoon af te meten? Een Italiaan gemiddeld 2 keer zo veel pasta eet in vergelijking met een Hollander? Wij eten slechts 13 kg per persoon per jaar, dan weet je nu dus hoeveel een Italiaan per jaar eet. Pasta buitenshuis voor Italianen vaak een voorgerecht is?

Zie voor meer informatie over voedingsmiddelen ook het boek: : De voedingswaarde van witte en volkoren pasta

Hoeveel volkoren pasta mag je eten?

Hoe bereid je pasta? – Reken ongeveer 100 tot 125 gram onbereide volkoren pasta per persoon. Pasta kook je het best ruim water. Zo voorkom je dat het aan elkaar gaat plakken. Elke soort pasta heeft een andere kooktijd. Raadpleeg daarvoor de verpakking. Als je pasta een paar minuten korter kookt dan op de verpakking staat aangegeven, dan wordt het ‘al dente’, dus met een wat stevigere beet.

Hoeveel volkoren pasta per dag?

De raad adviseert om dagelijks minstens 125 g volle graanproducten zoals volkorenbrood, havermout, volkorenpasta en bruine rijst te eten.

Wat is gezonder spelt of volkoren pasta?

Pasta speelt vaak de hoofdrol in het menu van onze renners vanwege de bron aan koolhydraten, maar eten onze renners dan vooral spelt-, volkoren- of ‘gewone’ pasta? In dit artikel gaan we in op de voor- en nadelen van de verschillende graansoorten waarmee pasta doorgaans wordt gemaakt.

 1. Een graansoort dat veel wordt gebruikt voor pasta is harde durum tarwe.
 2. Hiervan wordt zowel gewone pasta (tarwe griesmeel) als volkorenpasta gemaakt (100% volkoren tarwegries).
 3. Voor volkorenmeel wordt er gewerkt met de hele graankorrel, maar bij tarwe griesmeel is het buitenste vliesje verwijderd.
 4. In het buitenste vliesje zitten juist veel vezels, vitaminen en mineralen.

Vandaar dat volkorenpasta de stempel gezond heeft. Volkorenpasta geeft een langer verzadigd gevoel door de vezels en complexe koolhydraten. Het lichaam heeft meer tijd nodig om deze koolhydraten af te breken, waardoor ze gelijkmatiger vrijkomen (gelijkmatige energie).

 • Gewone pasta daarentegen heeft veel minder vezels en juist snelle koolhydraten, wat het makkelijk verteerbaar maakt voor het lichaam (snel energie).
 • Heb je een koers of een meerdaagse wedstrijd? Kies dan net als onze renners voor een bord gewone pasta.
 • VOLKORENPASTA GEEFT GELIJKMATIG ENERGIE” DOOR DE VEZELS EN COMPLEXE KOOLHYDRATEN Tijdens meerdaagse wedstrijden hebben de renners van Team Jumbo-Visma een enorme behoefte aan koolhydraten.

Doordat je sneller een verzadigd gevoel hebt van volkoren- of speltpasta is het lastiger om hiermee koolhydraten aan te vullen. Tijdens een koers als de Giro d’Italia of Tour de France hebben onze renners dan ook meestal gewone pasta op het menu staan.

Speltpasta lijkt qua voedingswaarde veel op volkorenmeel. Het belangrijkste verschil is dat het van een andere, oudere graansoort komt, en daarom ook wel bekend staat als een oergraan. Oergranen bevatten een ander soort gluten. Hierdoor kunnen sommige mensen spelt producten beter verdragen dan volkoren producten.

Het is echter niet zo dat speltpasta altijd een gezondere keuze is dan volkorenpasta. Zo heeft ieder soort pasta zijn eigen voor- en nadelen, Kies voor gewone pasta als je een lange tocht op de fiets hebt gemaakt, maar juist voor spelt- of volkorenpasta op een dag zonder veel (fiets)activiteit. ​

Welke pasta is het laagst in kcal?

Calorieën – We beginnen met de hoeveelheid calorieën. De waarden wijken niet zoveel van elkaar af. Atkins Penne (329 kcal) en AH Rode linzen penne (335 kcal) zijn de 2 soorten met de minste calorieën per 100 gram. Hoger in calorieën zijn Grand’ Italia Penne glutenvrij (359 kcal), AH Penne spelt (355 kcal) en AH penne (355 kcal).

Is volkoren spaghetti koolhydraatarm?

Velen zijn er dol op, een bord pasta. Spaghetti, macaroni en alle varianten hierop. Start je met een koolhydraatarm dieet, dan is dit toch wel 1 van de dingen die snel gemist wordt. Maar er zijn volop mogelijkheden voor koolhydraatarme pasta. Gewone pasta bevat namelijk veel koolhydraten,

You might be interested:  Zijn Walnoten Gezond

Wat is beter rijst of pasta?

Rijst: voedingswaarde en voordelen – Om voor Rizzo onbekende redenen hebben mensen de neiging om voor rijstgerechten te kiezen als ze “gezondere” koolhydraten willen dan pasta. Ze zegt dat ze niet zeker weet waar het stigma dat rijst gezonder is vandaan komt.

‘Rijst is een belangrijk ingrediënt in keukens die over het algemeen gezonder zijn’, zegt ze, hintend op vegetarische rijstgerechten uit Azië en het gebruik van rijst en bonen in gerechten uit Latijns-Amerikaanse landen. Een kopje rijst bevat ongeveer 250 calorieën en 53 gram koolhydraten, waarmee het zijn pasta-rivaal in calorieën en koolhydraten voor blijft.

In vergelijking met pasta bevat rijst – bruin en wit – veel minder eiwitten (ongeveer 2 gram per portie vergeleken met 8 gram pasta) en vezels (1 gram voor bruine rijst, 0,5 gram voor wit vergeleken met 2,5 gram in witte pasta, 7 gram in volkoren pasta).

Hoeveel beter is volkoren pasta?

De voedingswaarde van volkoren pasta – Het is interessant om eens te kijken naar de verschillen in voedingstoffen van witte vs. volkoren pasta per 100 gram.

– Calcium: 21 vs.40 milligram– Ijzer: 1,3 vs.3,6 milligram– Vitamine B6: 0,14 vs.0,22 milligram– Magnesium: 53 vs.143 milligram– Foliumzuur: 18 vs.57 microgram– Suikers: 37 vs.25 milligram– Energie: 359 vs.352 kilocalorieën– Koolhydraten: 67 vs.65 gram

Je ziet direct een groot verschil. De volkoren pasta heeft betere voedingswaarden. Zo bevat het onder andere veel meer calcium, ijzer en magnesium. Het grote voordeel daarnaast is dat het minder suiker bevat.

Hoeveel gram volkoren pasta afvallen?

Hoeveel gram pasta bij afvallen? – Aanbevolen hoeveelheden Wat is gezond? Hoeveel fruit moet je eten, hoeveel glazen melk moet je drinken hoeveel brood moet je eten om een gezond voedingspatroon te hebben. Om dat duidelijk te maken hebben we de volgende aanbevolen hoeveelheden opgesteld.

 1. Deze hoeveelheden zijn voor volwassenen die op gewicht willen blijven.
 2. Voor wie wil afvallen, adviseren we wat minder brood, aardappelen, rijst en pasta (vrouwen 200 gram per dag en mannen 250 gram) en iets minder noten (vrouwen 15 gram per dag en mannen 25-30 gram).
 3. Deze aanbevolen hoeveelheden zijn een richtlijn.

Ieder mens is anders. Want misschien kan jij helemaal geen melk verdragen of eet je liever geen brood. Wil je een persoonlijk advies dat is afgestemd op jouw situatie, neem dan contact op met een PuurGezond professional bij jou in de buurt.

Vrouwen (18-70 jaar) Mannen (18-70 jaar)
vocht minstens 2 liter minstens 2 liter
fruit 3 porties 3 porties
groenten 300-400 gram 300-400 gram
brood, aardappelen, pasta, rijst 250-300 gram 300-350 gram
peulvruchten 200 gram per week 200 gram per week
noten, pitten en zaden 25 gram 25-40 gram
melkproducten (inclusief kaas) 3 porties 3 porties
vlees(waren), vis, eieren, vegetarisch (bereid) 125 gram 125 gram
roomboter/olie 30 gram 30-40 gram
overige, snoep snakcs Afhankelijk van activiteitenpatroon en lichaamsgewicht, niet te veel toegevoegde suikers Afhankelijk van activiteitenpatroon en lichaamsgewicht, niet te veel toegevoegde suikers
vitamine D suppletie volgens advies Gezondheidsraad suppletie volgens advies Gezondheidsraad

Aanbevolen hoeveelheden

Wat is de beste pasta om af te vallen?

Ook dan komt volkorenpasta er het best vanaf: in 100 gram witte pasta zitten namelijk 142 calorieën en in 100 gram volkorenpasta zitten 131 calorieën. Bovendien verzadigt volkorenpasta langer. En dat verkleint de kans klein dat je teveel eet.

Kan je pasta eten tijdens afvallen?

Kom je van pasta aan? – Traditionele gedroogde pasta die je in een supermarkt kan kopen wordt gemaakt van harde tarwe (bekend als durum-tarwe) en water. Soms worden er eieren toegevoegd. De receptuur is erg simpel dus. Er komen geen conserveringsmiddelen eraan te pas voor het maken van pasta.

Sommige aanhangers van diëten zonder pasta weten volgens mij niet waarom ze pasta eigenlijk vermijden. Veel mensen denken dat je van alles wat van tarwemeel gemaakt wordt, aankomt. Dit is absoluut niet het geval. Overgewicht is het resultaat van het consumeren van te veel calorieën, meer dan je nodig hebt.

Niet van het consumeren van één specifiek voedingsmiddel zoals pasta. Producten gemaakt van tarwe, zoals brood en pasta, passen juist in een gezond voedingspatroon. Wie wil afvallen kan gewoon pasta eten. Het is echter beter om de voorkeur te geven aan volkoren pasta, omdat het gezonder is, meer vezels bevat en beter verzadigt dan pasta gemaakt met witte geraffineerde meel.

 • Pure pasta is dus een onschuldig voedingsmiddel.
 • Het gevaar (van aankomen) ligt eigenlijk niet in pasta zelf, maar in de manier waarop het gemaakt is.
 • Het gevaar zit in de saus dus.
 • Traditionele vegetarische tomatensaus is gemaakt met veel tomaten en bevat daardoor weinig calorieën.
 • Maar de meeste andere pastasauzen (denk aan pesto, carbonara, Alfredo) zijn gemaakt met veel olie en/of room.

En daardoor zijn deze pastasauzen erg rijk aan calorieën. En dan wordt er nog geraspte kaas bovenop gestrooid. Dat zijn nog meer calorieën. De gezondste manier om van pasta te genieten is die te eten met veel groente en eventueel een kleine hoeveelheid gezonde saus (zoals tomatensaus of pesto) en maar een klein beetje kaas.

Is pasta goed om te vermageren?

Bruine rijst – Mogelijk ga je voor bruine rijst als je in een restaurant daarnaast kunt kiezen tussen gekookte aardappels, bruine rijst en pasta. Maar wist je dat pasta een betere keuze is als je wilt afvallen? Uh wat? Ja echt, je hoort het goed! Pasta heeft namelijk een lagere glycemische index dan rijst, en dat houd je bloedsuikerspiegel stabieler.

 • Een schommelende bloedsuikerspiegel zorgt voor vetopslag en dat wil je juist voorkomen als je aan het afslanken bent.
 • Je kunt bij uitzondering dus beter pasta eten dan rijst als je wilt afvallen en eet volgens een koolhydraatarm dieet.
 • Hoewel het niet betekent dat pasta de basis moet zijn van iedere maaltijd.

Het bevat maar weinig voedingsstoffen die echt nuttig zijn voor je lichaam. Het is de kunst om op een gezonde manier pasta te eten en het alleen bij hoge uitzondering te doen.