Smoothies zijn niet altijd zo gezond – Ze mogen dan wel hip en duur zijn, smoothies zijn niet altijd een gezonde keuze. Het hangt er vanaf wat er in zit, hoe je het maakt, en waarvoor je het in de plaats eet. Smoothies zijn meestal verkapte vruchtensappen.
Wanneer je als basis sinaasappelsap gebruikt, of al het fruit door een ‘juicer’ haalt en het gezondste deel van fruit (de vezels) weggooit, is je smoothie niet meer zo gezond. Dan is het net een glas frisdrank waar je dik van wordt, Ook wanneer je smoothies vol groenten drinkt is het niet altijd een gezonde keuze.
Wanneer je door het drinken van smoothies geen groenten meer eet bij het ontbijt, de lunch of avondeten omdat je denkt dat je met je smoothie al gezond genoeg bent, dan eet je wellicht in totaal wel minder groenten. Bovendien kun je door het drinken van smoothies naast je dagelijkse eten teveel calorieën binnenkrijgen waardoor je dikker wordt.
Contents
Wat is een gezonde smoothie?
Gezonde smoothies met veel fruit en vitamines – Een gezonde fruit smoothie bestaat natuurlijk uit veel vitamines uit fruit. Fruit, vooral banaan, is een goede basis voor smoothies, Door ‘s ochtends een fruit smoothie te maken met bijvoorbeeld banaan, kiwi of bevroren fruit krijg je direct een vitaminebom binnen, waardoor je meteen energie hebt voor de rest van de dag.
- Een gezonde smoothie is dus goed als ontbijt, als energierijk tussendoortje of als lunch.
- Tip: schil fruit zoals appels, kiwi of peren niet.
- Juist in de schil zitten veel vitamines en andere voedingsstoffen.
- Als je aan vitamines in fruit denkt, denk je misschien direct aan vitamine C.
- Maar naast vitamine C vind je bijvoorbeeld ook vitamine A en B11 terug in verschillende soorten fruit.
Vitamine A is goed voor je huid en haar en vitamine B11 ondersteunt een goed immuunsysteem.
Wat kan niet in een smoothie?
Deze 5 ingrediënten kun je beter niet in je smoothie doen Getty Images Een smoothie maken is geen rocket science, maar toch is het wel meer dan alleen je groenten en fruit in de blender gooien en de aan-knop indrukken. Een paar minder goede keuzes, en je tussendoortje wordt opeens een calorierijke, zware steen op je maag in plaats van een healthy treat,
- Diëtisten zijn het erover eens dat het belangrijk is om volledige producten te gebruiken – wat vaak al niet het geval is als je bijvoorbeeld een kant-en-klare smoothie koopt.
- Deze 5 ingrediënten kun je volgens de experts beter gewoon skippen, of het nu thuis is of onderweg.1.
- Frozen Yoghurt Yoghurtijs is eigenlijk een voor de hand liggende no-no als het op smoothies aankomt; met frozen yoghurt maak je een milkshake, geen smoothie.
Ondanks dat het minder calorieën bevat dan ‘echt’ ijs, is het nog steeds geen smoothie material, ‘Er zit negen van de tien keer gewoon te veel suiker in om nog te kunnen spreken over een gezond tussendoortje. Het voedt op geen enkele manier je lichaam’, aldus Sara Haas, woordvoerder voor de Academy of Nutrition and Dietetics.2.
- Vruchtenyoghurt En nu we het toch over yoghurt hebben.
- Volgens de experts kun je beter kiezen voor naturel dan voor de vruchtenvariant.
- Onderzoek wijst uit dat mannen per dag niet meer dan 37,5 gram suiker zouden moeten consumeren; voor vrouwen ligt dit getal een stuk lage: 25 gram per dag is meer dan voldoende.
‘Sommige vruchtenyoghurts bevatten 26 gram suiker per pakje, wat dus al over de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid gaat,’ aldus Sara. Volgens de diëtist kun je beter kiezen voor naturel Griekse yoghurt. ‘Normaal gesproken zit hier tussen de 6 tot 9 gram suikers in per verpakking, en dat is meer dan genoeg.
- Zorg wel dat je alle labels goed leest en ga voor de naturel variant, dus altijd zonder toegevoegde suiker’.3.
- Eiwitpoeder Wát? Jep.
- Volgens de expert is het echt een beter idee om de eiwitten in je smoothie uit natuurlijke bronnen te kiezen, zoals yoghurt, cottage cheese, tofu of notenboter.
- Sara: ‘En als je toch gaat voor een eiwitpoeder, kies er dan een zónder toegevoegde suikers die niet te veel eiwitten bevat.
Dat is gewoon echt niet nodig. Zorg ervoor dat je smoothie niet boven de 20-30 gram eiwitten uitkomt.’ Volgens de experts zijn er eiwitsupplementen te koop met meer dan 45 gram proteïne per shake, maar studies wijzen uit dat dit helemaal niet zo gezond is.
Let wel: het is zeker belangrijk om op dagelijkse basis voldoende eiwitten binnen te krijgen, maar het liefst uit natuurlijke bronnen. Geef je smoothie dus meer body met (plantaardige) yoghurt in plaats van eiwitpoeder. En wil je weten hoeveel eiwitten je als (kracht)sporter per dag eigenlijk nodig hebt? In het onderstaande artikel staat een heldere, uitgebreide uitleg over hoeveel eiwitten je als actieve vrouw op dagelijkse basis nodig hebt.4.
Sap We doen vaak appel- of sinaasappelsap in onze smoothie, maar toch is het beter om dit niet te doen. Volgens Sara voegt het geen extra smaak of nutriënten toe, en zit sap ook vaak vol calorieën en suikers. Neem dus liever een extra stukje fruit, in plaats van sap.
- ‘Vooral bessen, peren, appels en groene bladgroenten zijn een goede optie.
- Ze bevatten veel smaak en vezels.’ 5.
- Zoetmakers En dan hebben we het niet alleen over ‘gewone’ suiker.
- Als er fruit in je smoothie zit, is extra suiker volgens Sara absoluut niet nodig.
- ‘Witte suiker, bruine suiker, agave, honing of kokossuiker; het komt allemaal op hetzelfde neer.
Fruit is al zoet genoeg van zichzelf, dus voeg het er liever niet extra aan toe.’ En oh ja, gedroogd fruit is ook een zoetmaker! Gedroogde cranberries bijvoorbeeld, worden vaak opgevuld met ananasconcentraat, wat betekent dat het echte suikerbommetjes zijn.
Hoe maak je een smoothie minder dik?
Smoothies zijn al tijden ontzettend hip in gezondheidsland. Terecht, want ze kunnen niet alleen ontzettend lekker, maar ook nog eens super voedzaam zijn. Daarentegen kunnen het ook stiekeme calorie- en/of suikerbommen zijn, als je de verkeerde keuzes maakt.
- In dit artikel leg ik je precies uit wat je in mijn ogen wel en wat je juist niet moet doen om de perfecte smoothie te maken.
- Zoals vrijwel altijd het geval is, valt ook over ‘de perfecte smoothie’ te discussiëren.
- Wat de één onder gezond verstaat, slaat de ander liever over.
- Dit heeft te maken met persoonlijke voorkeuren, ideeën en overtuigingen.
Ik wil dan ook benadrukken dat het in dit artikel gaat over mijn visie op ‘de perfecte smoothie’, ik claim absoluut niet de enige echte waarheid te hebben. Wat is een smoothie? Om eerst even duidelijk te krijgen waar we het in dit artikel over hebben, heb ik voor je opgezocht wat de Dikke van Dale geeft als definitie van een smoothie: Mijn idee van een perfecte smoothie Als ik denk aan een ‘perfecte smoothie’, is dat voor mij een gezond drankje, dat ook nog eens super lekker is. Met ‘gezond’ bedoel ik dat het niet teveel suiker bevat, weinig verzadigd vet, veel verschillende vitamines en mineralen.
- Daarnaast vind ik het perfect als mijn drankje ook enigszins een verzadigend gevoel geeft.
- Dit bereik je als het ook redelijk wat eiwit en voedingsvezels bevat.
- Nu we dit duidelijk hebben, kunnen we over naar mijn do’s en don’ts als het gaat om het maken van een perfecte smoothie! Do’s en Don’ts voor een perfecte smoothie Jullie weten nu dus welke eigenschappen ik graag meegeef aan mijn smoothie.
Maar hoe doe je dat dan? Welke producten kun je het beste toevoegen en welke juist niet? Dat vertel ik je hieronder. Do’s
Gebruik vers fruit in je smoothie! Fruit bevat veel vitamines en mineralen en bovendien veel voedingsvezels. Diepvriesfruit is ook een hele goede optie. Dit geeft je smoothie niet alleen vitamientjes en vezels, maar het maakt hem ook heerlijk koud én het geeft een fijne milkshake-achtige structuur. Vooral in de lente en zomer is diepvriesfruit een favoriet van mij!
Gebruik een blender of een staafmixer in plaats van een fruitpers of een (slow)juicer, hierdoor blijven alle verzadigende voedingsvezels in je smoothie zitten. Voeg magere yoghurt of magere kwark aan je smoothie toe. Dit zorgt voor extra eiwitten, dus ook voor een langer verzadigd gevoel. Bovendien wordt je smoothie op deze manier heerlijk romig. Eventueel kun je ook wat melk toevoegen als je jouw drankje niet vloeibaar genoeg vindt. Yoghurt en kwark bevatten meer eiwitten dan melk, daarom hebben die mijn voorkeur. Voor een nóg grotere verzadigende werking, kun je extra voedingsvezels toevoegen. Denk bijvoorbeeld eens aan 1 of 2 lepels haverzemelen, brinta, speltvlokjes of (instant) havermout. Lijnzaad, chiazaad, pompoenpitten of andere zaden en pitten zijn ook een super goed idee om toe te voegen. Een eetlepel zaden of pitten in je smoothie geeft meer vitamines en mineralen, meer goede vetten en meer voedingsvezels. Pas wel op! Waarom? Dat lees je bij de dont’s. Verwerk groenten in je smoothie! Groenten zijn voedzaam, bevatten veel vitamines, mineralen, vezels en anti-oxidanten. Ze bevatten echter weinig calorieën en zijn dus perfect om je smoothie een groter volume te geven, zonder veel extra calorieën toe te voegen. Denk bijvoorbeeld eens aan komkommer, tomaat, selderij, wortel, spinazie, sla of rode biet.
Don’ts
Naar mijn idee kun je beter niet te vaak kiezen voor een smoothie van alleen maar fruit. Fruit is gezond, maar bevat ook veel fruitsuikers. In een flink glas gaan al snel vijf stuks fruit. Door de grotere hoeveelheid suiker, kun je later op de dag meer zoete trek krijgen. Bovendien geeft het even een energieboost, maar die ik helaas snel weer verdwenen. Ik houd zelf een maximum van 200-300 gram fruit aan. Om dezelfde reden gebruik ik liever niet teveel vruchtensap. Het nadeel van een vruchtensap is ook nog eens, dat de vezels (grotendeels) uit het fruit verwijderd zijn bij het persen. Die vezels geven nou juist het verzadigende gevoel dat ik graag ik mijn smoothie heb. Ik kies er daarom liever voor om mijn smoothie te mengen met yoghurt. Voeg liever geen suiker, honing, agavenectar, ahornsiroop, kokosbloesemsuiker of andere suikervervangers toe. Fruit is al zoet van zichzelf, probeer jezelf aan te leren dat dit voldoende is. Je went gemakkelijk aan een hele zoete smaak. Suiker en suikervervangers bevatten vaak veel energie en weinig nuttige voedingsstoffen. Bovendien krijg je er sneller weer trek in zoete dingen, als je suiker toevoegt. Zaden, pitten en noten zijn gezond, maar ook rijk aan calorieën en vet. Natuurlijk zijn het goede vetten, maar ook goed vet bevat veel calorieën. Voeg daarom niet teveel van deze producten aan je smoothie toe. Ik zou zeggen maximaal 1-2 eetlepels. Room of ijs toevoegen aan je smoothie geeft een heerlijke smaak, maar erg gezond is het niet. Ook de light varianten van roomproducten, bevatten nog relatief veel verzadigd vet. Vermijd ze daarom liever.
Voor een aantal voorbeeldrecepten voor smoothies kun je natuurlijk op de site terecht. Hier een met fruit, spinazie en munt. Een met meloen, perzik en kokosmelk, Een met met alleen fruit en melk, Een met diepvriesfruit, yoghurt en melk, En nog een met sinaasappel, banaan, speltvlokken en chiazaad,
Natuurlijk hoef je echt niet altijd deze richtlijnen te volgen. Heb je een keer zin in een heerlijke snack, die niet perse gezond hoeft te zijn? Dan is dat natuurlijk helemaal prima! Deze richtlijnen zijn echt bedoeld voor mensen die regelmatig smoothies maken en die het belangrijk vinden dat hun smoothie gezond is.
Ik hoop dat je wat hebt aan mijn tips! Groetjes, Marloes Wist jij dit al? Welke tips ga jij toepassen?
Hoelang smoothie goed?
Hoe bewaar je smoothies? – Smoothies kun je ongeveer 2 dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bakje of beker. Schudden voor gebruik! Je kunt ook een smoothie maken en die invriezen: in de vriezer is-ie maximaal 3 maanden houdbaar. Zorg ervoor dat er een laagje lucht overblijft in het bakje, zodat de smoothie bij het invriezen kan uitzetten zonder dat je diepvriesbakje barst.
Welk fruit mag je niet mixen?
Eten combineren: de regel – Laten we het simpel houden vandaag. De hoofdregel die iedereen zou moeten onthouden is; combineer geen fruit met koolhydraten (zetmeel). We doen het zo vaak. Bananen in ons ontbijt, bosbessen door onze gezonde muffins maar het is niet de goede manier.
Fruit verteerd het snelst. Maar wat gebeurt er als je het combineert met zetmeel zoals havermout, brood, (zoete) aardappel of bijvoorbeeld bonen? Zetmeel heeft een langere verteringstijd nodig in de maag. Het fruit kan nergens heen, en moet dus wachten tot het zetmeel ook ver genoeg verteerd is door je enzymen om door te mogen naar je dunne darm.
Het fruit gaat in de tussentijd fermenteren (rotten) en gisten, en dus ook gassen produceren, dit zorgt voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en een verminderde opname van voedingsstoffen in de darm. En dat is toch jammer als je denkt goed bezig te zijn met die sinaasappel na je boterham.