Hoeveel Vit D Per Dag

Hoeveel Vit D Per Dag
Als u zwanger bent – Vitamine D is nodig voor de groei van de botten van uw baby. Slik daarom extra vitamine D als u zwanger bent. Te weinig vitamine D heeft misschien ook te maken met:

meer kans op meer kans dat een baby bij de geboorte klein is of een piepende ademhaling heeft

Extra vitamine D slikken als u zwanger bent, maakt de kans hierop misschien kleiner. Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.

Heeft u een getinte huid? Dan is het advies elke dag een pil met vitamine D te nemen, op elke leeftijd. Ook als u zwanger bent. Heeft u een lichte huid? Dan is het advies elke dag een pil met vitamine D te nemen:

als u zwanger bent als u vrouw en ouder dan 50 bent als u man en ouder dan 70 bent

Komt u niet elke dag een half uur buiten? Dan is het advies elke dag een pil met vitamine D te nemen, op elke leeftijd. Draagt u buiten altijd een sluier of boerka? Dan is het advies elke dag een pil met vitamine D te nemen, op elke leeftijd.

Ook mensen met de huidziekte vitiligo hebben extra vitamine D nodig. Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.

You might be interested:  Chicken Tonight Recept

Contents

Kun je teveel vitamine D binnenkrijgen?

Kan je teveel vitamine D innemen? – Om maar meteen duidelijk te zijn: nee, je kunt geen teveel aan vitamine D binnenkrijgen via voeding. Ook via zonlicht kun je nooit te veel vitamine D aanmaken. Je kunt eigenlijk alleen te veel vitamine D binnenkrijgen als je langdurig te hoge doseringen inneemt via voedingssupplementen.

Kan ik elke dag 5000 IE vitamine D3 innemen?

Samenvattend lijkt langdurige suppletie met vitamine D3 in doses variërend van 5000 tot 50.000 IE/dag veilig.

Wat is het verschil tussen vitamine D en D 3?

Wat is het verschil tussen vitamine D en D3? – Vitamine D is eigenlijk de overkoepelende term voor alle vitamine D varianten. In onze eigen huid maken we vitamine D3 aan, wanneer we in aanraking komen met de zon. Dit geldt voor zowel de huid van mensen, maar ook voor de huid van dieren. Vitamine D3 wordt daarom ook als de dierlijke variant van vitamine D gezien. Vitamine D3 komt terug in de dierlijke voedingsstoffen. Zo krijgt je lichaam niet alleen vitamine D3 binnen door de zon, maar ook door het eten van zuivel, vlees of eieren. Lees ook: In welke voeding zit vitamine D3 >>

Hoe weet je dat je vitamine D-tekort hebt?

Wat zijn de symptomen van een vitamine D-tekort? – Als je een tekort aan vitamine D hebt, kan je last krijgen van verschillende symptomen zoals vermoeidheid, lusteloosheid, kramp in je spieren en bloedend tandvlees. Deze klachten zijn echter niet specifiek voor vitamine D-deficiëntie.

You might be interested:  Kip Kerrie Recept

vermoeidheid lusteloosheid spiertrillingen kramp overmatig zweten nachtzweten spierpijn pijn aan de gewrichten zwakkere botten bloedend tandvlees angstaanvallen

Hoeveel vitamine D3 per dag ouderen?

Verpleeghuisbewoners hebben tekort aan vitamine D – Uit promotieonderzoek van Victor Chels, specialist ouderengeneeskunde, komt naar voren dat in Nederlandse verpleeghuizen ongeveer 75% van de bewoners te weinig extra vitamine D krijgt. Vitamine D-gebrek komt bij bijna alle verpleeghuisbewoners voor.

  • Heupbreuken bij verpleeghuisbewoners hebben vaak dramatische gevolgen.
  • Ongeveer 30% van de mensen overlijdt binnen 1 jaar en slechts een kwart van de mensen krijgt hun oude mobiliteit weer terug.
  • Om valpartijen en botbreuken te voorkomen adviseert de Gezondheidsraad alle ouderen boven de 70 jaar dagelijks 800 eenheden (20 microgram) vitamine D in te nemen.

Als de adviezen van de Gezondheidsraad volledig in de praktijk worden gebracht, kan het val- en fractuurrisico bij verpleeghuisbewoners met een extra 7,5 tot 15% teruggebracht worden. Met een optimale vitamine D-dosering zouden in Nederlandse verpleeghuizen jaarlijks mogelijk ongeveer 150 extra heupbreuken voorkomen kunnen worden.

Hoeveel is teveel vitamine D?

Zijn vitamine D-supplementen veilig? Vitamine D-toxiciteit is eerder het gevolg van een teveel aan voedingssupplementen dan van een te hoge inname van met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen. Voor de meeste kindjes tot 1 jaar ligt de aanvaardbare bovengrens van vitamine D-inname uit voeding en supplementen op 25 microgram per dag.

Voor de meeste volwassenen ligt de bovengrens op 50 microgram per dag. Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt. Een verhoogde calciumspiegel kan leiden tot calcinosis (calciumzouten in de zachte weefsels van het lichaam, zoals de nieren, het hart en de longen) en hypercalciëmie (te veel calcium in het bloed).

Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.

You might be interested:  Wat Zijn Vitaminen

Hoeveel vitamine D per keer?

Voorkomen of aanpakken – Door genoeg buiten te zijn, kun je een tekort aan vitamine D voorkomen. Tussen 11:00 en 15:00 heeft de zon zijn meeste kracht. Iedere dag 15 tot 30 minuten is is in de meeste gevallen voldoende. Daarnaast kun je gebruik maken van een Vitamine D3 supplement, zoals kauwtabletten, tabletten, capsules, druppels of drankjes.

  • Vitamine D3 supplementen zijn bijvoorbeeld verkrijgbaar via deze link,
  • Vitamine D3 supplementen voor kinderen zijn hier verkrijgbaar

Veel mensen vragen zich af welke sterkte vitamine D ze moeten kiezen. Een dagelijkse inname tussen de 10 tot 20 microgram (µg) vitamine D3 per dag is in de meeste gevallen ‘voldoende’. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.