Hoeveel Koolhydraten In Brood

Hoeveel Koolhydraten In Brood

Hoeveel koolhydraten in een snee brood?

Brood is een belangrijke leverancier van energie. Dat komt omdat het veel koolhydraten, een klein beetje eiwit en weinig vet bevat. Deze macrovoedingsstoffen leveren energie. De energie wordt uitgedrukt in kilocalorieën (kcal) of kilojoules (kJ). Koolhydraten en eiwitten leveren beide 4 kcal per gram.

Vetten leveren 9 kcal per gram. Een snee brood bevat zo’n 13 gram koolhydraten, 3 gram eiwitten en 1 gram vet. De calorieën in brood zijn voor 60 tot 80% afkomstig uit koolhydraten. Afhankelijk van het soort brood komen de overige calorieën uit eiwitten (15-20%) en vetten (5-20%). Dat de meeste calorieën in brood door koolhydraten worden geleverd, is gunstig.

De Hoge Gezondheidsraad beveelt namelijk een dagelijkse voeding aan waarvan de calorieën voor minstens 55% uit koolhydraten komen. Een snee (32 g) witbrood bevat gemiddeld 87 kcal, een snee bruinbrood 77 kcal, een snee volkorenbrood 77 kcal en een snee meergranenbrood 76 kcal.

Hoeveel koolhydraten zitten er in 1 snee volkoren brood?

1 snee (35 gram) volkorenbrood, fijn bevat:

Energie 82 kcal
Vet 0,7 g
– waarvan verzadigd 0,1 g
Koolhydraten 13,8 g
– waarvan suikers 0,7 g

Hoeveel koolhydraten zit in 1 boterham?

1 bolletje (40 gram) boterham, wit bevat:

Energie 99 kcal
Koolhydraten 19,1 g
– waarvan suikers 0,9 g
Vezels 1 g
Eiwit 3,6 g

Welk soort brood heeft de minste koolhydraten?

Wettelijke eisen – Brood mag nooit verkocht worden als koolhydraat arm, Wettelijk gezien mag je brood met minder koolhydraten alleen verkopen als “brood met een verlaagd koolhydraatgehalte” of “brood met minder koolhydraten. Voorwaarde is dat er tenminste 30% minder koolhydraten in zitten dan in eenzelfde hoeveelheid van een broodsoort in dezelfde categorie.

 1. Ook het percentage van de koolhydraatverlaging én de (categorie) producten waarmee vergeleken wordt, moeten daarbij worden vermeld.
 2. Hoeveel koolhydraten? Een gemiddelde normale broodsoort bevat tussen de 35 en de 50 gram koolhydraten per 100 gram.
 3. Bruin, volkoren en meergranenbrood (gemiddeld) zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram per 100 gram.

De hoeveelheid koolhydraten in brood met een verlaagd koolhydraatgehalte hangt sterk af van de gebruikte receptuur varieert in de praktijk van 15-30 gram per 100 gram. Als u een dergelijk brood in uw assortiment heeft raden wij u dan ook altijd aan om het koolhydraatgehalte hiervan te berekenen op basis van de eigen receptuur of, nog beter, te laten analyseren in een laboratorium.

Hoeveel koolhydraten in een boterham met kaas?

Het verschil in macronutriënten – Laten we beginnen met het vergelijken van de macronutriënten. Voedsel bestaat uit een mix van voedingscomponenten, die in grote of kleine hoeveelheden voorkomen. Macronutriënten zijn voedingsstoffen die in grote hoeveelheden voorkomen.

 • De macronutriënten worden ingedeeld in drie groepen: koolhydraten, vetten en eiwitten.
 • In de groene smoothie zitten minder eiwitten, maar toch nog zo’n 4,4 gram.
 • Dit wordt vaak vergeten, eiwitten zitten niet alleen maar in dierlijke producten.
 • De boterhammen met kaas zetten een score neer van 13,8 gram eiwitten.
You might be interested:  Witte Kool Salade

Qua koolhydraten houdt de groene smoothie zicht rustig, ondank de halve banaan die er in zit. Er zitten in totaal 21,1 gram koolhydraten in de groene smoothie. De boterhammen met kaas scoren aanzienlijk meer, zij zijn verantwoordelijk voor 30,8 gram koolhydraten.

Hoeveel koolhydraten zitten er in kwark?

1 schaaltje (150 gram) kwark bevat:

Energie 177 kcal
– waarvan verzadigd 7,8 g
Koolhydraten 5,4 g
– waarvan suikers 4,2 g
Vezels g

Hoeveel koolhydraten mag je met een koolhydraatarm dieet?

Hoeveel koolhydraten zitten er in een koolhydraatarm dieet? – Het is niet helemaal duidelijk hoeveel koolhydraten er in een koolhydraatarm dieet mogen zitten. Vaak wordt een dieet met 50 tot 130 gram koolhydraten per dag koolhydraatarm genoemd. En een dieet van maximaal 50 gram koolhydraten is een ketogeen dieet.

 1. Dit is de strengste vorm van een koolhydraatarm dieet.
 2. Lees meer over een ketogeen dieet.
 3. Een vergelijking: een gemiddelde volwassen vrouw eet ongeveer 210 gram koolhydraten per dag.
 4. Dat is een normale hoeveelheid.
 5. De Gezondheidsraad adviseert namelijk dat wie gezond wil eten, minimaal 40% van zijn energie uit koolhydraten haalt.

Voor de gemiddelde volwassen vrouw komt dat neer op minimaal 200 gram per dag.

Is volkoren brood koolhydraatarm?

Een gemiddelde broodsoort bevat tussen de 40 en de 55 gram koolhydraten per 100 gram. Bruin, volkoren en meergranenbrood zitten dichter bij de 40 gram en wit brood dichter bij de 50 gram per 100 gram. Er zijn wel broden op de markt met een verlaagd koolhydraatgehalte (in de volksmond ook wel koolhydraatarm brood).

 1. De hoeveelheid koolhydraten in deze broodsoorten varieert van 15-30 gram per 100 gram.
 2. Oolhydraatarm brood heeft minder koolhydraten, maar bevat nagenoeg net zoveel of soms ietsje meer calorieën dan een gewoon brood.
 3. Dat komt omdat in brood met minder koolhydraten meestal meer eiwitten of vetten zitten, door het gebruik van sojameel en/of extra pitten en zaden.
You might be interested:  Bossche Bol Kcal

De term koolhydraatarm brood is warenwettelijk niet toegestaan. Wettelijk gezien mag brood met minder koolhydraten alleen verkocht worden als ‘ brood met e en verlaagd koolhydraatgehalte’ of ‘ brood met minder koolhydraten’.

Hoe haal je koolhydraten uit brood?

De term koolhydraatarm brood is warenwettelijk niet toegestaan. Wettelijk gezien mag brood met minder koolhydraten alleen verkocht worden als ‘brood met een verlaagd koolhydraatgehalte’ of ‘brood met minder koolhydraten’. Meestal is een deel van het tarwemeel vervangen door sojameel, omdat hierin minder koolhydraten zitten.

 1. Sojameel bevat meer eiwitten dan tarwemeel.
 2. Daarnaast wordt er in brood met een verlaagd koolhydraatgehalte vaak gebruik gemaakt van extra olie of margarine en/of ingrediënten die van nature een hoog voedingsvezel en/of vetgehalte hebben.
 3. Denk bijvoorbeeld aan lijnzaad en zonnebloempitten.
 4. Door een hoger vetgehalte bevatten dit soort broden vaak meer calorieën dan gewoon brood.

Overigens zijn dit wel vooral de goede onverzadigde vetten.

Hoeveel koolhydraten zitten er in een aardappel?

Voor veel mensen is een maaltijd niet compleet zonder Hollandse piepers! Aardappels zijn inderdaad gezond en lekker, maar bevatten ook koolhydraten die je lichaam snel omzet in bloedsuiker. Dus geniet van de aardappelrecepten maar overdrijf het niet, neem kleine porties. In aardappelen zitten B-vitamines, vitamine C en mineralen als ijzer en magnesium. Maar ook koolhydraten. Hier zie je hoeveel:

Soort aardappel Koolhydraten per 100 gram
gekookte aardappel 18 g
gekookte zoete aardappel 21 g
gebakken aardappel 16 g
aardappelpuree (uit zakje), bereid met halfvolle melk 16,5 g
aardappelpuree (zelf gemaakt), bereid met halfvolle melk 14 g
aardappelpuree (uit zakje), bereid met water 12 g
aardappelschijfjes uit diepvries, gefrituurd 28 g
aardappelschijfjes uit koelvak 18 g
aardappelkroketjes, gefrituurd 28 g
aardappelkrieltjes uit koelvak 18 g
patates frites uit diepvries 38 g
gnocchi 34 g

Hoeveel brood bij koolhydraatarm dieet?

4. Past koolhydraatarm brood in een koolhydraatarm dieet? – Het is wel duidelijk dat koolhydraatarm brood minder koolhydraten levert dan gewoon brood en in dat opzicht een betere keuze is. Omdat het verder niet zoveel voordelen oplevert ten opzichte van gewoon brood, maar wel een stuk duurder is, zou je er ook voor kunnen kiezen om in plaats daarvan te minderen met gewoon brood.

Dus niet meer twee keer per dag brood eten, maar je ontbijt en lunch vaker vervangen door een koolhydraatarm, eiwitrijk alternatief. Zie bijvoorbeeld dit artikel met 7 heerlijke, koolhydraatarme ontbijtrecepten, Als je wilt afvallen, doe je er nog beter aan om brood helemaal uit je eetpatroon weg te laten.

Dus ook koolhydraatarm brood. Niet omdat het slecht voor je is, maar omdat het eten van koolhydraatarm brood je behoefte aan brood in stand houdt. En dat is ongunstig als je wilt afvallen, omdat je juist naar een ander voedingspatroon wilt. Een voedingspatroon met minder koolhydraten en meer eiwitten en gezonde vetten, op basis van natuurlijke en zo onbewerkt mogelijke producten.

You might be interested:  Thee Zonder Cafeine

Welk brood mag je eten bij keto dieet?

Wat is keto brood? – Tijdens het keto dieet mag je maximaal 45 gram netto koolhydraten per dag eten. Dit betekent dat brood uit de supermarkt of bakkerij niet wordt aanbevolen. Keto brood bevat minder koolhydraten dan regulier brood en is daardoor geschikt tijdens het ketogeen dieet.

Hoeveel koolhydraatarm brood mag je eten?

Mag ik nog brood eten om af te vallen? – Past brood nog in een koolhydraat verantwoorde lifestyle? Als je wil afvallen, zul je minder koolhydraten moeten eten. Maar betekent dit volledig stoppen met het eten van brood? Er is geen pasklaar antwoord te geven op deze vraag. Ligt aan jouw persoonlijke situatie. Hou rekening met de volgende punten:

Gevoelig voor tarwe: kan jouw lichaam tarwe verdragen of niet? Heb je vaak last van een opgeblazen gevoel? Ben je vaak moe? Dan kan het best zijn dat dit komt door het eten van tarwe en brood. Ik zou zeggen, test het een tijdje door glutenbevattend brood helemaal te schrappen uit je dieet. Even kijken hoe jij je dan voelt. Je kan dan wel brood en crackers zonder gluten eten. Geen klachten door tarwe. Mijn advies is om maximaal 1 tot 2 sneetje brood per dag te eten. En ik raad je aan om te variëren tussen verschillende soorten brood (volkoren-, rogge- of speltbrood). Vul dit aan met een lekkere snee zelfgebakken koolhydraatarm brood of low carb crackers. Geen verzadigd gevoel: het vult eventjes, maar daarna krijg je snel weer een hongergevoel. Dit is een van de belangrijkste redenen om geen brood te eten tijdens afvallen met een koolhydraatarm dieet. Geniet daarom van een lekkere koolhydraatarme croissant, Italiaanse bol of koolhydraatarm bammetje met eiwitrijk beleg en gezonde vetten. Je zit dan langer vol.

Je mag dus met mate brood eten in een koolhydraatarm dieet. De vraag is: Wordt je vrolijk van maar 1 of 2 sneetjes? Ik heb dan liever brood dat goed vult en kies daarom vaker voor koolhydraatarm brood. Gratis Download: 3 koolhydraatarme brood recepten Wie zei dat brood en koolhydraatarm eten niet samen kunnen gaan? Met deze 3 recepten ontdek je het geheim achter koolhydraatarme bakken, maar dan zonder de broodbuik! Vul hieronder je naam en e-mail in, zodat ik de PDF met 3 gratis broodrecepten naar je toe kan sturen.