Hoeveel Jodium Per Dag

Hoeveel Jodium Per Dag
Iedereen kent jodium en de meeste mensen weten dat jodium belangrijk is voor de schildklier en de stofwisseling. Krop (struma) is een van de duidelijkste signalen dat er een jodiumtekort is. Maar er zijn veel meer signalen dat er mogelijk een tekort aan jodium in het lichaam is.

Cystevorming in de borsten, baarmoeder of eierstokken.Krampen (dat kan ook van een magnesiumtekort komen).Veelvuldige ontstekingen.(denk ook bij chronische blaasontstekingen aan een mogelijk jodium tekort)Onverklaarbare gewichtstoename.Onverklaarbare chronische vermoeidheid.Zeer droge huid.(maar ook droogte van ogen, mond of slijmvliezen)zeer moeizaam of niet kunnen zwetente weinig aanmaak van maagzuur Overmaat aan taai of dik slijm.Hartritmestoornissen.kleine kersrode ‘speldenknopjes’ vaak op de romp (deze duiden vaak op een overbelasting/teveel aan bromium*: dit heeft een jodium tekort tot gevolg)concentratie-, geheugen- en vertraagde mentale ontwikkelingmogelijk de ontwikkeling van borst-en prostaatkankermogelijk onvruchtbaarheid (ook omdat een jodium tekort de schildklierwerking deactiveert) (6)

*Zeewier kan overigens ook teveel bromium bevatten: als het dan lage hoeveelheden jodium bevat of gegeten wordt door jodium deficiente personen kan dit voor hechting van broom op de jodium receptor leiden met schildklierklachten tot gevolg.(5) Uiteraard kunnen bovenstaande symptomen ook andere oorzaken hebben.

Jodium is nodig voor onze hersenontwikkeling en IQ. Daarom is het ook zo belangrijk dat zwangere vrouwen voldoende jodium krijgen voor de ontwikkeling en het IQ van hun baby. (3)Jodium vermindert ook de kans op ADHD. Ook bij baby’s en jonge kinderen blijft jodium dus een aandachtspunt.Jodium is essentieel voor onze fysieke en mentale groei. Een groeiachterstand kan een symptoom van een jodiumtekort zijn.Ons immuunsysteem heeft jodium nodig als middel om bacteriën, schimmels en virussen te lijf te kunnen gaan. Maar ook is jodium een essentiële stof in de apoptose: het mechanisme dat oude en beschadigde cellen aanzet om zichzelf op te ruimen, zodat ze geen schade meer kunnen aanrichten.Ons hele hormonale systeem wordt mede gereguleerd door jodium. Dit omdat jodium een zogenaamde receptor-functie heeft om hormonen en neurotransmitters ‘aan te laten dokken’ op cellen. Pas dan kunnen ze hun werkzaamheden uitvoeren.Ook speelt jodium een cruciale rol in de balans tussen de drie verschillende vormen van oestrogeen. Deze drie horen in een gezonde verhouding aanwezig te zijn.(2)Tot slot vervult jodium een cruciale rol in het onschadelijk maken van vrije radicalen, het ontgiften van zware metalen en het verminderen van de schade door radioactieve straling.

Veel mensen denken dat een tekort aan jodium niet mogelijk is, omdat er jodium aan ons tafelzout en aan bakkerszout is toegevoegd. Helaas wordt er geschat dat er, er ondanks ons tafelzout en onze broodinname, zo’n 6,5 miljoen Nederlanders met een jodiumtekort.

Omdat de gemiddelde Nederlander al te veel zout binnen krijgt (en wellicht ook te veel brood) lijken jodiumbronnen als tafelzout en brood niet de meest aangewezen oplossingen. We kunnen jodium uit tafelzout namelijk niet zo goed opnemen. Je zou dus wel heel veel tafelzout moeten eten om in je dagelijkse behoefte te voorzien.

En dan krijg je weer een overmaat aan natriumchloride (zout), met alle gevolgen van dien voor je gezondheid. Een aantal oorzaken van een tekort aan jodium:

We eten simpelweg veel te weinig jodium. De beste bronnen zijn zeevis en zeegroenten. Deze ingrediënten staan niet vaak op het Nederlandse menu. Mensen die kiezen voor gezonder zout als zeezout denken vaak dat dit ruim voldoende jodium bevat. Hoewel ‘echt’ zout veel meer vitale stoffen bevat dan gejodeerd/geraffineerd zout, bevat het NIET voldoende jodium om een tekort te voorkomen.Veel Nederlanders hebben een selenium tekort, omdat selenium heel weinig in de bodem voorkomt. Een selenium tekort verergert de symptomen van een jodiumtekort. Ook een tekort aan ijzer en vitamine A kan dit verergeren.Een te hoge consumptie van onderstaande voedingsmiddelen kan de opname van jodium verstoren:

niet-gefermenteerde soja en sojaproducten (NB: gefermenteerde soja, zoals miso, tempé en tamari hebben deze eigenschap niet, zie ook ‘ soja, weten we eigenlijk wel wat we eten? ‘); het veelvuldig eten van rauwe koolsoorten, mosterd, tuinkers en alfalfa ( zie ook smoothie bloedsuikerregulatie );ook het eten van grote en dagelijkse hoeveelheden rauwe pinda’s, zoete aardappelen, cassave, rammenas, koolzaad- en raapzaadolie kunnen bij een bestaand jodiumtekort voor een nog groter tekort zorgen. Bij regelmatige consumptie van deze voedingsmiddelen is het dus zeer raadzaam om je jodiuminname te verhogen.

Ook medicijnen als aspirine, warfarines, psychofarmaca en mesalazine verhogen de uitscheiding van jodium, zodat er gemakkelijk een tekort ontstaat.Een vegetarische, veganistische leefwijze of veel sporten (en transpireren) vergroot de kans op een tekort.Te weinig maagzuur, waardoor de opname van voedingsstoffen wordt beperkt.Voeding met te veel toxines als fluor, kwik en lood. Er wordt dan heel veel jodium verbruikt om deze stoffen onschadelijk te maken. Ditzelfde geldt ook voor bromium wat zeer veel aanwezig is in ons milieu: bij een overmaat aan bromium wordt jodium gebruikt voor de ontgifting van xeno-oestrogenen, Om dezelfde reden hebben ook rokers een groter risico op tekorten.

Misschien herken je je in de genoemde kenmerken van een jodiumtekort of weet je dat je via je voeding heel weinig jodium binnenkrijgt. Door jodium toe te voegen aan je voeding kun je kijken of deze klachten verdwijnen. Verder kun je een jodium-urinetest laten doen bij een natuurarts of orthomoleculair arts.

 1. Ook kun je deze eenvoudig zelf thuis doen als je een jodium-urinetest koopt.
 2. Let op dat je bij de interpretatie van de uitslag mogelijk een deskundige moet raadplegen.
 3. Ook een goede aanwijzing kan de volgende simpele test zijn.
 4. Smeer een plek op je huid ter grootte van een golfbal in met 2% jodium-oplossing (de test werkt het best bij personen met een licht gekleurde huid, aangezien het contrast bij mensen met een donkere huid niet zo groot is).

De binnenkant van de bovenarm, in de elleboog of op de pols werkt het beste. Zorg dat kleren en andere materialen niet in contact komen met de oplossing, omdat het agressieve vlekken achterlaat op alles waar het mee in aanraking komt. In geval van jodiumtekort verdwijnt de oranjebruine kleur binnen twee uur, soms al binnen twintig minuten.

 • Bij een mogelijk tekort aan jodium, zal de vlek na twee tot vier uur vervagen.
 • Als je waarschijnlijk voldoende jodium binnenkrijgt, dan zal de vlek tot wel 24 uur nadien blijven zitten.
 • Let op; alleen laboratorium onderzoek kan natuurlijk werkelijk de status bepalen, het is een indicatie over een mogelijk tekort.

De werkelijke waarde kun je laten bepalen door een jodium-urinetest te doen. Bij de interpretatie van de uitslag zul je logischerwijs een deskundige moeten raadplegen. Bron: zeewierwijzer/cellcareinstituut De minimale dagdosering (ADH) voor jodium is vastgesteld op 150 mcg per dag.

 1. Soms zit de dagdosering al in een multivitamine.
 2. Het maximum (of volgens veel wetenschappers de adequate dosering) is 600 mcg.
 3. Voor zwangere vrouwen en volwassenen.
 4. Terwijl in Japan de jodium inname geschat wordt tussen de 1000 en 3000 mcg per dag, geleverd door gemiddeld 4-7 gram gedroogde jodium per dag.(5) Aanvullen op eigen houtje met hogere doseringen kan schildklieraandoeningen veroorzaken en auto-immuunziekten van de schildklier verergeren.(5) Mensen met krop, de ziekte van Graves of auto-immuunziekten van de schildklier moeten hier dus zeker voorzichtig mee zijn.

Te hoge doseringen bij zwangere vrouwen kunnen juist een te trage schildklierwerking van de baby veroorzaken. Ook mensen met uitgeputte bijnieren zouden heel voorzichtig moeten zijn met het lukraak aanvullen van hoge doseringen jodium. De bijnieren moeten de energie die gegenereerd wordt door de schildklier of jodium wel aankunnen.

In dergelijke gevallen is het dus zaak om eerst je bijnieren op orde te krijgen. Als je extra jodium neemt, moet je ook zorgen dat je selenium in orde is. Een paar paranoten per dag is al een prima selenium-aanvulling. Kies je voor een supplement, weet dan dat jodium als jodide vooral ingezet wordt voor de schildklier.

Andere hormonen (en borstweefsel bijvoorbeeld) lijken het meest gebaat bij de organische vorm van jodium. Ik geloof dat je jodium het beste kunt aanvullen door twee à drie keer per week zeegroenten te eten. Op de voet gevolgd door gejodeerd zeezout, maar daar kun je nu eenmaal niet te veel van gebruiken.

 1. Zeevis (zeker de witvissen en daarna de schaal- en schelpdieren), zeewieren en algen zijn de beste bronnen van jodium.
 2. Toch prefereer ik het eten van zeegroente boven zeevis.
 3. Waarom? Omdat milieutoxines die niet kunnen worden uitgescheiden, bij mens en dier (dus ook bij vis) worden opgeslagen in vet.
 4. Met name vette, langlevende en roofvissen kunnen dus heel wat milieutoxines bevatten.
You might be interested:  Recept Chili Con Carne

En dan wordt jodium dus gebruikt om de toxines uit vis te ontgiften. Bij zeewieren kennen we dit probleem veel minder: zij bevatten immers maar weinig vet en kunnen dus ook heel weinig toxines opslaan. En dan kan jodium wel voor onze vitale lichaamsprocessen gebruikt worden.

Kun je teveel jodium slikken?

Te veel jodium – Een te hoge inname van jodium kan de werking van de schildklier verstoren. Daarom is voor jodium een veilige bovengrens vastgesteld. Te veel jodium kan onder andere leiden tot schildkliervergroting of een overstimulering van de schildklier.

Hoeveel jodium is teveel?

Wat nu? – In de geïndustrialiseerde landen is er een overvloed aan gejodeerd tafel zout in ieder restaurant en in elke keuken te vinden. Een tekort aan jodium lijkt daarom erg onwaarschijnlijk. Toch suggereren het toenemend aantal schildklier problemen en hormoongerelateerde borst- en prostaatkanker gevallen, het tegenovergestelde.

 • Jodium inname in de Verenigde Staten is meer dan 50% gedaald in de laatste drie decennia, en tijdens deze periode zijn de gevallen van diabetes, hoge bloeddruk, obesitas, borst- en schildklierkanker en andere schildklier afwijkingen gestegen.
 • Natuurlijk kunnen hierbij ook andere factoren een rol spelen.

Nederlanders krijgen gemiddeld 25% minder jodium binnen dan 4 jaar geleden. Destijds was het al “een niveau dat in de gaten gehouden” zou moeten worden. De inname is desondanks, om diverse redenen, verder afgenomen: er wordt minder brood gegeten, het gebruik van (teveel) zout wordt afgeraden.

Eén op de zes mensen in de wereld blijkt een jodium tekort te hebben. Andere schattingen zeggen zelfs dat 75% van de volwassenen een jodium tekort heeft! Dit is niet alleen een probleem in de ontwikkelingslanden: dokters ontdekken schildklier problemen ook in de ontwikkelde landen. Bij één op de tien Noord-Amerikaanse vrouwen is een schildklierafwijking geconstateerd, en sommige endocrinologen schatten dat het percentage volwassen Amerikanen met een slecht functionerende schildklier 25% is.

De schattingen lopen snel op; elk jaar zijn er meer mensen met een jodium tekort. Alsook met de bijbehorende problemen. De belangrijkste bron voor jodium in ons dieet is brood. Ervan uitgaand dat er bakkers zout mét jodium gebruiken bij de bereiding van brood, bevat een snee brood (35gram) gemiddeld 20 microgram (μg) jodium.

Het Voedingscentrum adviseert volwassen mannen 7 sneden brood per dag te eten (bij andere groepen ligt dit lager). Een volwassene heeft per dag zo’n 150 μg jodium nodig alleen al voor het functioneren van de schildklier. Advies van de WHO: maximaal 300 microgram (μg) jodium per dag. Zelfs als iemand 7 sneden brood eet ( het gemiddelde is 3-4 sneetjes ), blijft er dus genoeg ruimte over om jodiumrijke producten toe te voegen aan een gevarieerd dieet, zonder risico op overschrijding van de adviezen betreffende jodium.

Er zijn overigens bronnen die melden dat de dagelijkse inname 1.5 mg per dag zou moeten zijn (10 x de huidige ADH). Sommigen noemen zelfs 13 mg als optimale dagelijkse jodium inname!

Hoeveel gram jodium per dag?

De rol van brood – Bakkerszout bevat meer jodium dan keukenzout. Brood gebakken met gejodeerd bakkerszout is daardoor de belangrijkste bron van jodium in Nederland.4 sneetjes brood met 1,2% bakkerszout bevatten bijna 100 microgram jodium. Dan heb je al een behoorlijk deel van de dagelijkse aanbeveling van 150 microgram binnen.

Waarom geen jodium boven 40?

Voor wie hebben de jodiumtabletten een beschermende werking? Alleen bij een eventueel ongeval in of bij Nederland hebben de tabletten zin voor een bepaalde doelgroep. De jodiumtabletten hebben een beschermende werking voor (ongeboren) baby’s, jonge kinderen en in bepaalde gevallen personen tot en met 40 jaar.

 • Bij deze personen is de kans op schildklierkanker door de opname van radioactief jodium het grootst.
 • Dit is afhankelijk van de hoeveelheid radioactief jodium in de lucht.
 • Als er een advies zou komen vanuit de overheid om jodiumtabletten in te nemen, dan geldt dat alleen voor de groep die door de overheid wordt aangegeven.

Het innemen van de jodiumtabletten heeft boven 40 jaar geen beschermend effect. Maar geeft wel beperkte risico’s op allergie en schildklierfunctiestoornissen. Een uitzondering geldt voor zwangeren die ouder zijn dan 40 jaar. Zij beschermen naast zichzelf, ook hun ongeboren kind als ze de vereiste dosis jodiumtabletten innemen.

Waar zit het meeste jodium in?

Jodiumbeperkt dieet | LUMC Deze informatie is opgesteld door de afdeling(en) Diëtetiek. Wat is jodium? Jodium zit van nature in veel voedingsmiddelen, in verschillende hoeveelheden. De schildklier neemt jodium uit de voeding op. Dit dieet brengt de inname van het jodium uit de voeding – en dus opname in de schildklier – omlaag.

 • Het effect van de behandeling met radioactief jodium wordt hierdoor groter.
 • Schildklier- of tumorweefsel dat eventueel nog is achtergebleven neemt het radioactieve jodium namelijk beter op.
 • Het verschil met zout Zout bevat van nature geen jodium en is dus niet hetzelfde als jodium.
 • Soms wordt door een bakker of fabrikant jodium toegevoegd aan zout.

Dat noemen we gejodeerd zout. Bijvoorbeeld brood, broodvervanger of keukenzout kan gejodeerd zout bevatten. Duur dieet U begint 7 dagen voor uw ziekenhuisopname/behandeling met het jodiumbeperkt dieet. U moet hiermee doorgaan tot één dag na de behandeling met radioactief jodium.

 • Algemene richtlijnen
 • Water
 • Leidingwater, mineraalwater en bronwater bevatten maar kleine hoeveelheden jodium en mogen daarom worden gebruikt tijdens de dieetperiode.
 • Keukenzout

Tijdens het dieet mag alleen gebruikgemaakt worden van ongejodeerd keukenzout. Soorten keukenzout die u mag gebruiken zijn zeezout, JOZO Naturel en Salina. Alle andere soorten keukenzout zijn tijdens de dieetperiode niet toegestaan. Voedingsmiddelen uit de zee Voedingsmiddelen uit de zee (zoals zeevis, schaal- en schelpdieren, zeewier, algen, sushi, vismeel en kroepoek) bevatten van nature een grote hoeveelheid jodium.

Ze zijn daarom tijdens de dieetperiode niet toegestaan. Zuivelproducten Zuivelproducten (zoals (chocolade)melk, koffiemelk, yoghurt, vla en kwark) bevatten van nature veel jodium. Ze zijn daarom tijdens de dieetperiode niet toegestaan. Kaas is in beperkte hoeveelheid toegestaan (zie variatielijst onderaan het dagmenu).

Ei Ei bevat van nature veel jodium en is niet toegestaan tijdens de dieetperiode. Voedingsmiddelen waarin ei is verwerkt (zoals eiersalade, mayonaise, eierkoek, gebak, cake en advocaat) zijn ook niet toegestaan. Brood en broodvervangers Brood van de bakker of uit de supermarkt bevat gejodeerd zout (‘broodzout’ of ‘bakkerszout’), dit brood mag u tijdens de dieetperiode niet gebruiken.

 • U mag wel zoutloos brood van de bakker of zelfgemaakt brood met Koopmans broodmix gebruiken.
 • De bakker kan ook gejodeerd zout toevoegen aan andere bakkerijproducten, zoals crackers, knäckebröd en koek.
 • Is dit het geval, dan mag u deze producten tijdens de dieetperiode niet gebruiken.
 • Beschuit, crackers en knäckebröd die in de fabriek zijn gemaakt, zijn wel toegestaan.

Een uitzondering zijn producten van Vitalu, deze producten bevatten gejodeerd zout en mogen niet worden gebruikt tijdens de dieetperiode.

 1. Broodbeleg
 2. Toegestane vleeswaren: achterham, rauwe ham, schouderham, casselerrib, leverkaas, berliner worst, paardenrookvlees, roompaté, boterhamworst, cervelaatworst, chorizo, gekookte worst, grillworst, leverworst, ossenworst, theeworst, tongenworst, zure zult en filet americain.
 3. Toegestane soorten zoet beleg zijn: vruchtenhagel, anijshagel, pure chocoladehagelslag, pure chocoladevlokken, jam, chocoladepasta, honing, kokosbrood en pindakaas.
 4. Vlees en vleesvervangers

Per dag is 100-125 gram vlees, kip, kalkoen of vegetarische vleesvervanger toegestaan. Lever is bij de warme maaltijd niet toegestaan. Groente en fruit Per dag is maximaal 250 gram groenten toegestaan. Andijvie, komkommer en tuinbonen zijn niet toegestaan tijdens de dieetperiode, alle andere groenten zijn toegestaan.

You might be interested:  Wat Is Glucose

Per dag zijn maximaal 2 stuks/porties fruit (van 100-130 gram per stuk) toegestaan. U mag 1 stuks fruit vervangen door 1 glas vruchtensap (à 250 ml) (maximaal 2 glazen). Alcoholische dranken Bier en sterke drank zijn toegestaan tijdens de dieetperiode. Witte wijn is in beperkte hoeveelheid toegestaan (zie variatielijst onderaan het dagmenu).

Rode wijn, Baileys en advocaat bevatten veel jodium en zijn daarom niet toegestaan tijdens de dieetperiode. Aanvullingen/tussendoortjes Koek, snoep en noten bevatten wisselende hoeveelheden jodium. In de variatielijst onderaan het dagmenu ziet u welke producten u mag nemen.

Leurstof E 127 De roze/rode kleurstof E 127 bevat jodium en kan voorkomen in cocktailkersen, gekonfijte kersen en vruchtencocktails. Daarnaast kan deze kleurstof ook voorkomen in ibuprofen. Als op de verpakking van deze producten de kleurstof E 127 vermeld staat, mag u deze niet gebruiken. Andere producten die jodium bevatten Behalve in de voeding kan jodium ook voorkomen in alternatieve geneesmiddelen, voedingssupplementen en verzorgingsproducten.

Voorbeelden hiervan zijn: betadine (bijvoorbeeld in zeep, shampoo of ontsmettingsmiddel), jodiumtinctuur, hoestdrank, stophoest, kelp en multivitaminen-mineralenpreparaten. Deze producten mag u tijdens de dieetperiode niet gebruiken. Ook geneesmiddelen als ibuprofen (zie ‘Kleurstof E 127′), amiodaron (Cordarone) en het contrast gebruikt bij CT-scans of angiografie kunnen veel jodium bevatten.

 1. Meld dit gebruik altijd aan uw behandelaar bij de Nucleaire Geneeskunde.
 2. Stop het gebruik hiervan alleen in overleg met de arts die u het middel heeft voorgeschreven.
 3. Voor medicijnen die alleen verkrijgbaar zijn op recept, is het belangrijk dat de arts of apotheker gevraagd wordt om na te gaan of het medicijn jodium bevat.

Wat mag u eten? Hieronder ziet u een dagmenu om als leidraad te gebruiken tijdens de dieetperiode. Als u daar niet genoeg aan hebt, kunt u het aanvullen met voedingsmiddelen die genoemd staan onder het kopje ‘aanvullingen/tussendoortjes’. Daarnaast mag u per dag maximaal 2 voedingsmiddelen nemen die genoemd staan onder het kopje ‘Variatielijst’.

 • Dagmenu
 • Ontbijt
 • 2 sneetjes zelf gebakken/zoutloos brood of 3 beschuiten/crackers/knäckebröd
 • Besmeerd met halvarine, margarine of roomboter (gezouten of ongezouten)
 • Belegd met toegestane soorten (zie ‘Broodbeleg’)
 • Lunch
 • 3 sneetjes zelf gebakken/zoutloos brood of 5 beschuiten/crackers/knäckebröd
 • Besmeerd met halvarine, margarine of roomboter (gezouten of ongezouten)
 • Belegd met toegestane soorten (zie ‘Broodbeleg’)
 • Warme maaltijd
 • 100-125 gram vlees, kip, kalkoen of vegetarische vleesvervanger
 • Bereid met olie of een bak- of braadproduct
 • 200 gram gekookte aardappelen of 150 gram gekookte (zilvervlies)rijst, (volkoren)pasta, couscous, quinoa of bulgur
 • 200-250 gram groente/peulvruchten (geen andijvie, komkommer of tuinbonen)
 • Aanvullingen/tussendoortjes
 • Koek: speculaas, biscuit, kaakje, stroopwafel, sultana (geen overige gevulde koeken)
 • Snoep: alle soorten, met uitzondering van drop en producten met melkchocolade
 • Noten: 1-2 handjes cashewnoten, amandelen, walnoten, pecannoten, pistachenoten of pinda’s (gezouten of ongezouten)
 • Fruit/vruchtensap: maximaal 2 stuks/porties fruit (à 100-130g per stuk) per dag. U mag 1 stuk fruit vervangen door 1 glas vruchtensap (à 250 ml) (maximaal 2 glazen)
 • Dranken: thee of koffie, met of zonder suiker (zonder (koffie)melk/creamer), limonadesiroop, frisdrank
 • Variatielijst
 • Naast bovenstaand dagmenu (inclusief aanvullingen/tussendoortjes) mag u op een dag maximaal 2 extra producten nemen uit de volgende variatielijst:
 • 1 kom (250 ml) soep (geen vissoep)
 • 1 schaaltje (75 gram) chips
 • 1 plakje/blokje (20 gram) kaas (alle soorten)
 • 1 glas (125 ml) witte wijn
 • 1 saucijzenbroodje
 • 100 gram pure chocolade
 • 2 belegde boterhammen (zie toegestane belegsoorten bij ontbijt en lunch)
 • 3 belegde beschuiten/crackers/knäckebröd
 1. Als u ervoor kiest om een extra warme maaltijd te nemen in plaats van de lunch, mag u geen keuze maken uit de voedingsmiddelen in bovenstaande variatielijst.
 2. Ontbreekt een voedingsmiddel in deze folder, dan kunt u ervan uitgaan dat u deze niet mag gebruiken tijdens de dieetperiode.
 3. Hebt u nog vragen?

Als u vragen hebt, kunt u contact opnemen met de diëtist. Dat kan via telefoonnummers 071-526 19 32 of 071-526 37 57. Als u uw naam, geboortedatum en telefoonnummer inspreekt op het antwoordapparaat, bellen we u binnen enkele werkdagen terug. : Jodiumbeperkt dieet | LUMC

Wat is de beste jodium?

Waarom Biotics Jodium Vloeibaar Het Beste Jodium Supplement Is? – Ik zie echt geen ander product waar alles klopt, daarom is Biotics Jodium vloeibaar voor mij het beste supplement en heb ik het ook gekocht. Het heeft per inname dus minder dan de dagelijkse hoeveelheid, dat is echt een voordeel.

Je krijgt met het jodium uit je eten erbij anders gewoon teveel binnen. Dan zou je halve of kwart druppels van een product moeten gaan nemen of een half pilletje of een onregelmatige onduidelijke inname. Met andere inname moet je denken om de dag of om de 3 dagen, veel te lastig om allemaal bij te houden.

Biotics Jodium vloeibaar lijkt in eerste instantie duur, eerlijk is eerlijk, ik dacht ook, wat een duur klein potje. Maar bij verder doorrekenen is zo een potje juist een van de goedkoopste jodium supplementen. Het jodiumgehalte van Biotics Jodium vloeibaar bleek exact juist te zijn.

inhoud is 50% van je ADH, goed te doserenheel erg goedkoop, 40 cent per maandBiotics jodium heeft een stabiel jodiumgehalte

Biotics jodium vloeibaar is voor mij het beste jodium supplement Mijn eigen flesje Biotics Jodium vloeibaar heb ik bij bol.com gekocht. Omdat ik sowieso graag online koop en voor zekerheid kies, bij gerenommeerde webshops. Bij bol.com heb je ook externe verkopers, dus is het bij bol.com zelf op, dan kun je ook bij een externe verkoper kopen, maar heb je toch de zekerheid van bol.com.

 1. Zoals gratis retourneren, als je Select hebt zelfs gratis bezorging, een betrouwbare partij, en een extra partij die het voor je opneemt bij problemen.
 2. Maar je kunt Biotics Jodium vloeibaar ook ergens anders kopen natuurlijk.
 3. Bij de stenen drogisterijen op je favoriete winkelcentrum is het helaas meestal niet te koop.

Verder zijn er nog mogelijkheden om je jodium via een multivitaminen supplement binnen te krijgen. Op dit moment ben ik multivitaminen ook aan het onderzoeken. Ook multivitaminen geven net als bij de jodium supplementen vaak meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid aan vitamines en mineralen, dus daar duik ik ook dieper in.

Hoeveel jodium zit er in kwark?

Zuivel – De hoeveelheid jodium in zuivel verschilt sterk op basis van het jodiumgehalte in het veevoer en het gebruik van jodiumhoudende ontsmettingsmiddelen tijdens het melken. Met een schaaltje volle yoghurt of kwark van 150 gram krijg je gemiddeld zo’n 22 microgram jodium binnen.

Hoeveel jodium moet je slikken bij een kernramp?

Indicaties –

Ter voorbereiding op thyroïdectomie bij hyperthyroïdie.

Te gebruiken na een kernramp waarbij radioactieve isotopen van jodium zijn vrijgekomen, ter preventie of beperking van de opname van radioactief jodium door de schildklier na inname of inademing van deze stof.

Hoeveel jodium tabletten slikken?

Jodiumtabletten in 10 vragen | UZA Elke Belg kan vanaf nu gratis jodiumtabletten halen bij de apotheek. Wat is het nut van die tabletten en wanneer moet je ze innemen?

 • Wat is jodium?
 • Waarom deelt de overheid gratis jodiumtabletten uit?
 • Hoe werken de tabletten?
 • Beschermen de tabletten tegen alle gevaren?
 • Voor wie zijn de tabletten bedoeld?

Jodium is een natuurlijk element dat we nodig hebben voor de werking van onze schildklier. We nemen het voornamelijk op via onze voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram. De regering wil de bevolking beter beschermen bij een eventuele kernramp.

 1. Er is in elk geval geen sprake van een verhoogde dreiging.
 2. Bij een nucleaire ramp kan radioactief jodium vrijkomen.
 3. Als je je niet beschermt, zal je schildklier dat jodium opnemen via de lucht die je inademt of via radioactief besmette voedingsmiddelen of dranken.
 4. Dat kan leiden tot kanker of aandoeningen van de schildklier, vooral bij kinderen.

Door tijdig je schildklier met natuurlijk jodium te verzadigen, vermijd je dat je lichaam het radioactieve jodium opslaat. Nee, bij een nucleaire ramp kunnen ook andere radioactieve stoffen vrijkomen. Sluit dus in de eerste plaats ramen en deuren en zoek een schuilplaats: centraal op de benedenverdieping, zo ver mogelijk weg van ramen en deuren.

Voor iedereen die in een straal van 100 km van een nucleaire site woont. In de praktijk is dat ongeveer elke Belg. Zeker wie binnen de 20 km rond een nucleaire site woont, haalt de tabletten het best in huis. Buiten die zone gaat de aandacht in de eerste plaats naar de risicogroepen: baby’s, kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Volwassenen lopen vanaf hun 40ste minder kans op schildklierkanker. Tegelijk is het gevaar op een sluimerende schildklieraandoening, zoals goitervorming (knobbeltjes of cystes), dan groter. Bij inname van een te hoge dosis jodium kan dat leiden tot overproductie van schildklierhormoon, met risico op hartritmestoornissen.

 1. Wanneer neem je de tabletten het best in?
 2. Mag je jodium preventief innemen?
 3. Hoeveel moet je innemen?
 4. Waar haal je de tabletten?
 5. Hoe lang zijn de tabletten houdbaar?
 6. Info:
You might be interested:  Zachtgekookt Ei Tijd

Zo snel mogelijk na het vrijkomen van radioactief jodium. Als je de tabletten slikt binnen de zes uur, ben je 100% beschermd. Na 24 uur bieden de tabletten geen bescherming meer. Slik de tabletten nooit op eigen initiatief, maar wacht tot de overheid verwittigt via radio, tv, internet, sms, luidsprekers Bij sommige nucleaire ongevallen komt namelijk helemaal geen radioactief jodium vrij.

 • Vergeet ook niet dat de tabletten een erg hoge dosis bevatten, met name 333 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
 • De aanbevolen hoeveelheid is afhankelijk van je leeftijd.
 • Precieze informatie vind je op de bijsluiter.
 • Je kunt ze gratis afhalen bij je apotheek.
 • Breng de identiteitskaarten van al je gezinsleden mee.

De apotheker zal je dan de juiste dosis meegeven voor het hele gezin. Bewaar de tabletten op een droge, donkere en niet al te warme plek, en zorg ervoor dat alle gezinsleden weten waar ze liggen. Ook in het UZA zullen bij een eventuele kernramp jodiumtabletten beschikbaar zijn.

Hebben jodium pillen zin?

Welke bescherming bieden jodiumpillen? Jodiumtabletten bieden alleen bescherming tegen radioactief jodium en niet tegen straling in het algemeen. Een jodiumtablet innemen biedt u dus geen preventieve bescherming. De Rijksoverheid heeft eerder jodiumtabletten uitgedeeld aan mensen die in de buurt van Nederlandse kerncentrales wonen.

Bij een kernongeval kunnen radioactieve stoffen vrijkomen die zich verspreiden via de lucht.1 van die stoffen is radioactief jodium. Radioactief jodium kan onder andere door inademing in het lichaam terechtkomen en door de schildklier worden opgenomen. Door jodiumtabletten met de werkzame stof kaliumjodide in te nemen, op het moment dat de overheid dit aangeeft, raakt de schildklier verzadigd met stabiel jodium.

En niet met radioactief jodium. De schildklier neemt dan minder radioactief jodium op, waardoor de kans afneemt om schildklierkanker te ontwikkelen. Daarom heeft de Rijksoverheid deze tabletten eerder uitgedeeld. : Welke bescherming bieden jodiumpillen?

Wat in huis bij kernramp?

Overheidsmaatregelen bij een kernongeval – Als er een incident is bij een kernreactor in Nederland, dan neemt de overheid maatregelen. De omvang van deze maatregelen verschilt per situatie. Zo kan de overheid:

jodiumtabletten uitdelen en adviseren deze op een bepaald tijdstip in te nemen; besluiten tot evacuatie van een bepaald gebied; mensen vragen te gaan schuilen. Dit houdt in: binnen blijven of naar binnen gaan en deuren, ramen en alles wat als ventilatie werkt, sluiten. Bijvoorbeeld een afzuigkap en toiletrooster; voedsel- en drinkwatermaatregelen treffen. Bijvoorbeeld een oogst- of slachtverbod om te voorkomen dat er besmet vlees of groente op de markt komt.

Is jodium goed voor je haar?

Jodium. Jodium ondersteunt de functie van de schildklier, die hormonen vrijmaakt die de haargroei reguleren. Daarom is haaruitval een veelvoorkomend symptoom van jodiumtekort.

Waar kan ik jodium pillen kopen?

Jodiumtabletten voor co-ouder, gastouder of oppas – Woont u binnen een straal van 100 kilometer rondom een kerncentrale en heeft u regelmatig kinderen over de vloer? Dan kunt u zelf jodiumtabletten aanschaffen. U kunt de jodiumtabletten kopen bij apotheken en drogisterijen bij u in de buurt (adviesprijs € 2,95).

Hoeveel jodium in noten?

Nootjes

Soort Jodium (µg)
Ongezouten noten
Amandelen 0.4
Cashewnoten 0.4
Gemengde noten 0.5

Wat zijn de bijwerkingen van jodium?

Hierdoor treedt in de meeste gevallen geen allergische reactie op door het jodium, ook al heeft u een jodiumallergie. Bijwerkingen die kunnen ontstaan in verband met de radioactiviteit zijn: gevoeligheid van de hals, droogheid van de mond, smaakverlies, misselijkheid, maagklachten en braken.

Hoeveel jodium tabletten slikken?

Jodiumtabletten in 10 vragen | UZA Elke Belg kan vanaf nu gratis jodiumtabletten halen bij de apotheek. Wat is het nut van die tabletten en wanneer moet je ze innemen?

 • Wat is jodium?
 • Waarom deelt de overheid gratis jodiumtabletten uit?
 • Hoe werken de tabletten?
 • Beschermen de tabletten tegen alle gevaren?
 • Voor wie zijn de tabletten bedoeld?

Jodium is een natuurlijk element dat we nodig hebben voor de werking van onze schildklier. We nemen het voornamelijk op via onze voeding. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid is 150 microgram. De regering wil de bevolking beter beschermen bij een eventuele kernramp.

Er is in elk geval geen sprake van een verhoogde dreiging. Bij een nucleaire ramp kan radioactief jodium vrijkomen. Als je je niet beschermt, zal je schildklier dat jodium opnemen via de lucht die je inademt of via radioactief besmette voedingsmiddelen of dranken. Dat kan leiden tot kanker of aandoeningen van de schildklier, vooral bij kinderen.

Door tijdig je schildklier met natuurlijk jodium te verzadigen, vermijd je dat je lichaam het radioactieve jodium opslaat. Nee, bij een nucleaire ramp kunnen ook andere radioactieve stoffen vrijkomen. Sluit dus in de eerste plaats ramen en deuren en zoek een schuilplaats: centraal op de benedenverdieping, zo ver mogelijk weg van ramen en deuren.

Voor iedereen die in een straal van 100 km van een nucleaire site woont. In de praktijk is dat ongeveer elke Belg. Zeker wie binnen de 20 km rond een nucleaire site woont, haalt de tabletten het best in huis. Buiten die zone gaat de aandacht in de eerste plaats naar de risicogroepen: baby’s, kinderen en jongeren tot 18 jaar, zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven.

Volwassenen lopen vanaf hun 40ste minder kans op schildklierkanker. Tegelijk is het gevaar op een sluimerende schildklieraandoening, zoals goitervorming (knobbeltjes of cystes), dan groter. Bij inname van een te hoge dosis jodium kan dat leiden tot overproductie van schildklierhormoon, met risico op hartritmestoornissen.

 1. Wanneer neem je de tabletten het best in?
 2. Mag je jodium preventief innemen?
 3. Hoeveel moet je innemen?
 4. Waar haal je de tabletten?
 5. Hoe lang zijn de tabletten houdbaar?
 6. Info:

Zo snel mogelijk na het vrijkomen van radioactief jodium. Als je de tabletten slikt binnen de zes uur, ben je 100% beschermd. Na 24 uur bieden de tabletten geen bescherming meer. Slik de tabletten nooit op eigen initiatief, maar wacht tot de overheid verwittigt via radio, tv, internet, sms, luidsprekers Bij sommige nucleaire ongevallen komt namelijk helemaal geen radioactief jodium vrij.

Vergeet ook niet dat de tabletten een erg hoge dosis bevatten, met name 333 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. De aanbevolen hoeveelheid is afhankelijk van je leeftijd. Precieze informatie vind je op de bijsluiter. Je kunt ze gratis afhalen bij je apotheek. Breng de identiteitskaarten van al je gezinsleden mee.

IODINE: Essential or Dangerous? Why You Need Iodine? How Much?

De apotheker zal je dan de juiste dosis meegeven voor het hele gezin. Bewaar de tabletten op een droge, donkere en niet al te warme plek, en zorg ervoor dat alle gezinsleden weten waar ze liggen. Ook in het UZA zullen bij een eventuele kernramp jodiumtabletten beschikbaar zijn.

Hoeveel jodium moet je slikken bij een kernramp?

Indicaties –

Ter voorbereiding op thyroïdectomie bij hyperthyroïdie.

Te gebruiken na een kernramp waarbij radioactieve isotopen van jodium zijn vrijgekomen, ter preventie of beperking van de opname van radioactief jodium door de schildklier na inname of inademing van deze stof.

Is jodium goed voor trage schildklier?

Jodium en de schildklier Jodium is belangrijk voor een goede schildklierwerking. Een tekort hieraan kan leiden tot een trage schildklier. Omdat we jodium niet zelf kunnen aanmaken, moeten we het uit onze voeding halen. Er gaan veel tegenstrijdige verhalen de ronde.

Jodium is nodig voor een goede hersenontwikkeling en gezonde groei. Om deze reden is het ook belangrijk dat zwangere vrouwen voldoende jodium binnenkrijgen. Ook bij baby’s en jonge kinderen blijft voldoende inname van jodium om dezelfde reden belangrijk. Jodium is betrokken bij het elimineren van bacteriën, schimmels en virussen. Jodium speelt een belangrijke rol in apoptose, geprogrammeerde zelfdoding. Dit is een natuurlijk mechanisme van oude, beschadigde of een door een virus geïnfiltreerde cellen om zichzelf uit te schakelen en op te ruimen om zo geen schade voor het groter geheel te veroorzaken. Jodium speelt ook een rol in het onschadelijk maken van vrije radicalen, het afvoeren van zware metalen en het verminderen van de schade door radioactieve straling.