Hoe Kook Ik Een Ei

Hoe Kook Ik Een Ei
Eieren koken: hoe ga je te werk? – Om het leeglopen van een ei tijdens het koken te voorkomen kan je met een eierprikker aan de stompe kant van het ei een gaatje in de schaal prikken. Doe de eieren in een pan. Voeg zoveel water toe dat ze half onder staan.

Reken voor een hardgekookt ei op 10 minuten. Reken voor een half zacht gekookt ei op 8-9 minuten. Reken voor een zacht gekookt ei op 6-7 minuten.

Leg de eieren in koud water of spoel ze af met koud water (eieren schrikken). Hierdoor pellen ze makkelijker en stopt het garingsproces. In onderstaande video zie je stap voor stap hoe je een ei kookt.

Hoe prik je een gaatje in een ei?

Gaatje prikken in het ei – Maar hoe voorkomt u nou dat het ei kapot gaat in de pan? Door er een gaatje in te prikken. Soms is het zo simpel. Het gaatje dient meerdere doelen. U prikt het namelijk in de onderkant, de wat plattere kant, van het ei. Aan deze kant zit in het ei een luchtzakje.

Bij temperatuurswisselingen zet dit luchtzakje uit waardoor het ei barst. Door er een gaatje in te prikken, kan de lucht eruit en breekt de schaal niet. Dit gaatje heeft nog een functie. Want door het ei aan het einde van de kooktijd af te spoelen met koud water, komt er iets van het water in het ei terecht, dat wordt erin gezogen.

You might be interested:  Nutri Score E

Dit zorgt er weer voor dat het loskomt van de schaal. Om het u makkelijke te maken zijn er speciale eierprikkers te koop, maar het kan ook met de punt van een scherp mesje. (Bron: 24Kitchen, Culy, archief)

Waarom blijft schil aan ei plakken?

Een ei pellen gaat niet altijd even gemakkelijk. Weet jij hoe dat komt? Vaak blijft er een stukje van het ei aan de schaal zitten en blijf jij achter met een niet perfect gepeld eitje. Er is wel goed nieuws: eieren die lastig te pellen zijn, zijn vaak kakelvers.

  1. Bij verse eieren zit er nog geen lucht tussen de eierschaal en het vlies.
  2. Het eiwit zit daardoor heel dicht tegen de schaal aan en dat maakt pellen lastig: of je trekt stukjes ei mee of er blijft een dof vlies om het ei zitten.
  3. Bij oudere eieren zit er meer lucht onder de schaal waardoor je ze gemakkelijker kunt pellen.

Het helpt als je eieren na het koken laat schrikken onder koud water. Doordat het eiwit afkoelt, krimpt het iets en laat het makkelijker los van de schaal. En dat pelt veel gemakkelijker. Ook kun je een gaatje in de onderkant van een ei prikken. Dat voorkomt ten eerste dat je ei breekt tijdens het koken, en daarnaast ‘zuigt’ het ei via het gaatje koud water naar binnen als je het ei na het koken laat schrikken.

Waarom kan ik mijn ei niet goed pellen?

Verse versus oudere eieren – Hoe gemakkelijk een ei te pellen is heeft te maken met de mate van versheid van het ei. Hoe makkelijk de schaal loskomt hangt namelijk af van de sterkte van de binding tussen het gestolde eiwit en de eierschaal met vliezen.

You might be interested:  Theelepel Zout Gram

Zo is een vers ei (van ongeveer drie dagen oud) moeilijker te pellen, omdat het eiwit dan nog dicht tegen het vlies zit én het vliesje ook nog dicht tegen de schaal zit. Een ouder ei (vijf dagen of ouder) is daarentegen een stuk makkelijker te pellen. Dit komt omdat er lucht tussen het eiwit, de schaal en het vlies ontstaat naarmate deze ouder wordt.

Het eiwit laat door deze lucht een stuk sneller los. Elke week nieuwe inspiratie! Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Hoe weet je of een ei goed is in water?

De watertest – Simpeler dan dit wordt het niet. Vul een doorzichtig glas of kom met water en leg je ongekookte ei of eieren erin. Indien ze :

plat op de bodem blijven liggen, zijn ze versop de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten.blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.

Voila! En nu geen eieren meer weggooien hé

Waarom moet je gekookte eieren laten schrikken?

Je stopt het kookproces – De belangrijkste reden om eieren te laten schrikken in koud water is het stoppen van het kookproces. Omdat eieren een schaal hebben, blijft het nog lang warm binnen in het ei. Daardoor blijft het ei verder garen. Wie een zachtgekookt ei wil, doet er dus goed aan om het af te koelen met koud water.