Groene Thee Bloeddruk

Groene Thee Bloeddruk
Is er een relatie tussen thee en het risico op ziekten? – Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte. Het drinken van 3 kopjes groene of 5 kopjes zwarte thee per dag verlaagt namelijk de bloeddruk (1 kopje is 125 milliliter). Verder is het ook waarschijnlijk dat het drinken van zwarte en groene thee het risico op diabetes type 2 verlaagt.

Welke thee is goed voor hoge bloeddruk?

Is venkelthee goed voor de bloeddruk? – Vers geperste sappen – Bevat een extreem hoog nitratengehalte. Van spinazie, venkel en witte kool is ook bekend dat ze een zeer hoog nitraatgehalte hebben en dus een bloeddrukverlagende werking hebben. Kies je dus voor vers geperste groentesappen of concentreer je je op bietensap, dan kun je je bloeddruk verlagen.

Wat is het effect van groene thee?

De gezonde werking van groene thee – Groene thee is in het oosten zo populair dat het daar gewoon thee wordt genoemd. In het westen drinken we voornamelijk zwarte thee, maar steeds meer mensen ontdekken groene thee. En dat is fijn, want groene thee is één van de gezondste drankjes die we kunnen drinken,

Groene thee heeft anti-bacteriële, ontgiftende, antivirale, schimmelwerende, kankerremmend (inclusief borstkanker), UV-beschermende werking.Daarnaast beschermt groene thee in het algemeen tegen diverse andere aandoeningen en kwaaltjes.Groene thee vermindert mogelijk misselijkheid, pijn en stress.Daarnaast helpt groene thee bij het versnellen van onze stofwisseling.Groene thee verkleint de negatieve effecten van ons LDL cholesterol (slecht cholesterol) en vergroot de effecten van goed cholesterol (HDL).Een stofje in groene thee (ECGC) oxideert vet, zodat het lichaam vet makkelijker kan gebruiken als energiebron. Dit kan ondersteunend werken bij het afvallen.Groene thee bevat L-theanine wat de nachtrust bevordert waardoor je overdag minder vermoeid bent.Heeft een preventieve werking bij ziektes als alzheimer, multiple sclerosis (MS) en parkinson.Groene thee versterkt de weerstand. En als je het gorgelt dan kan het zelfs helpen bij het voorkomen van verkoudheid. Groene thee is ook een zeer effectief mondwater.

Kortom, genoeg redenen om groene thee te drinken! Groene thee bevat theïne, ofwel cafeïne. Dit heeft een licht stimulerend effect op ons centrale zenuwstelsel. Een kop groene thee bevat gemiddeld 30 milligram theïne. Een kop koffie bevat gemiddeld 75 milligram cafeïne. Om die reden is het slim om in de avond te kiezen voor kruidenthee in plaats van groene thee.

Welke kruiden mag je niet gebruiken bij hoge bloeddruk?

In de waarschuwingscampagne van het CBG worden tien kruiden eruit gelicht: ginseng, rode salie, kurkuma, ginkgo, groene thee, knoflook, mariadistel, sint-janskruid, valeriaan en rode zonnehoed.

Welk drinken bij hoge bloeddruk?

Tip 8. Drink minder alcohol en meer koffie om een hoge bloeddruk te verlagen – Alcohol is een stof die het risico op een hoge bloeddruk verhoogt. Dat geldt voor gedistilleerde dranken en bier, maar ook voor rode wijn. Hoe vaker en hoe meer je alcohol drinkt, hoe hoger het risico! Mensen met hoge of verhoogde bloeddruk kunnen alcohol het beste laten staan of de inname zeer beperken.

Gelukkig zijn er tegenwoordig steeds meer alcoholvrije drankjes beschikbaar in de supermarkt. Meer koffie? Ja, je hoort het goed! Koffie mag je gewoon blijven drinken als je last hebt van een te hoge bloeddruk. Waar dit door komt? Uit een groot Noors onderzoek, waarbij diverse koffiedrinkers gedurende een periode van 20 jaar zijn vergeleken, is gebleken dat koffie veel antioxidanten bevat.

Antioxidanten kunnen een belangrijke rol spelen bij het opruimen van beschadigde cellen. Zo kan een hoge bloeddruk dus verlaagd worden met koffie. Maar ben je van plan om je bloeddruk te meten? Dan is het verstandig om het kopje koffie vlak voor de meting te laten staan.

 1. Dit kan namelijk van invloed zijn op de testresultaten.
 2. Een belangrijke side note hierbij is dat als je je hoge bloeddruk wilt verlagen met koffie, het wel gaat om het drinken van koffie zonder toevoeging van suiker of melk.
 3. Om hiermee onnodige inname van calorieën en vetten te voorkomen.
 4. Let op: zorg ervoor dat je niet té veel koffie drinkt.

Een teveel aan cafeïne kan namelijk zorgen voor een onrustig gevoel, trillende handen en een verhoogde hartslag. Houd je dus aan een maximum van vier kopjes koffie per dag. Zoals eerder genoemd kan zelfs water drinken je bloeddruk verlagen. Water drinken is goed voor de bloedsomloop.

Wat gebeurt er als je elke dag groene thee drinkt?

4. Is groene thee gezond? – Als je elke dag groene thee drinkt kun je met de juiste hoeveelheid catechinen en antioxidanten je cholesterol verlagen en je loopt ook minder snel risico op ziekten zoals hart- en vaatziekten. Wat is nu de juiste dosis hiervan? Houdt tussen de 1-3 koppen thee aan zoals het Voedingscentrum adviseert.

 1. Dan weet je dat je goed zit.
 2. Verder helpen catechinen en antioxidanten ook met bescherming bieden tegen diabetes en hersenziekten.
 3. Ook kan een theemomentje helpen met stressvermindering en laat stress nu echt een grote stoorzender zijn voor je gezondheid.
 4. En als afsluiter kan groene thee helpen bij afvallen als je een gezond en gebalanceerde levensstijl erop na houdt.

Groene thee for thee winning!

Is groene thee goed voor het hart?

Van groene thee gaat ons hart beter kloppen – Kassa • • • Twee glazen rode wijn, pindakaas, blauwe bessen, tomaten én een kop groene thee werken allemaal tegen hartaandoeningen. Iedere dag een paar koppen groene thee kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen. Griekse wetenschappers hebben dit onderzocht. Groene thee blijkt niet alleen voor de bloedvaten goed te zijn, maar ook de bloedtoevoer wordt verbeterd.

 1. Het onderzoek is gepubliceerd in het European Journal of Cardiovascular Prevention and Rehabilitation.
 2. Van zwarte thee was het al bekend dat het goed is tegen hartaandoeningen.
 3. Maar de Griekse onderzoekers geloven dat de werking van groene thee nog beter is.
 4. Dit komt volgens hen omdat er meer flavonolen in zitten.

Flavonolen verkleinen de kans op hartaandoeningen, omdat ze de bloeddruk verlagen. Het is bekend dat Flavonolen ook voorkomen in rode wijn, cacao, tomaten en grapefruits, die ook al in verband zijn gebracht met verbeteringen in de bloedsomloop. Een paar koppen groene thee zouden al voldoende moeten zijn volgens de wetenschappers.14 gezonde vrijwilligers kregen op verschillende momenten van de dag of groene thee, verdunde cafeïne of heet water. Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief! RSIN 8531 62 402 : Van groene thee gaat ons hart beter kloppen – Kassa

Hoeveel glazen groene thee per dag?

Is er een relatie tussen thee en het risico op ziekten? – Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte. Het drinken van 3 kopjes groene of 5 kopjes zwarte thee per dag verlaagt namelijk de bloeddruk (1 kopje is 125 milliliter). Verder is het ook waarschijnlijk dat het drinken van zwarte en groene thee het risico op diabetes type 2 verlaagt.

Wat is de gezondste groene thee?

Matcha is gezond – Over Matcha kunnen we zeggen dat het de gezondste thee is die er bestaat. Het bevat namelijk 10 keer zo veel antioxidanten als dat van groene thee. Twee van de belangrijkste stoffen, die bijdragen aan je gezondheid, zijn antioxidanten en polyfenolen (een andere vorm van antioxidanten).

Deze stoffen hebben een ontstekingsremmend effect, verlagen je bloeddruk en cholesterol en beschermen je lichaam tegen allerlei hart- en vaatziekten. Waarom Matcha zo gezond is? Het theeblad wordt verpoederd en daarna wordt deze Matchapoeder gedronken. Er gaan hierdoor geen vitamines en mineralen verloren.

You might be interested:  Ei Nog Goed

Bij andere theesoorten worden theebladeren getrokken van de plant waardoor er vitamines en mineralen verloren gaan.

Is yoghurt bloeddrukverlagend?

Vooral vrouwen – Vrouwen uit de twee NHS-cohorten die minstens vijf porties yoghurt per week aten, zagen het risico op hoge bloeddruk met 20% afnemen in vergelijking met vrouwen die slechts één portie per maand aten. Bij mannen werden over het algemeen geen significante effecten vastgesteld, wat mogelijk verband houdt met hun lagere yoghurtconsumptie.

Wat verlaagt de bloeddruk?

Voeding en bewegen: deze tips helpen! – Heb jij een te hoge bloeddruk? Je kunt je bloeddruk flink verlagen door aan je leefstijl te werken. Goede voeding, meer bewegen, afvallen bij overgewicht en minder stress zijn sleutelwoorden. Kom in actie met deze tips!

Welke kruiden om bloeddruk te verlagen?

Onze bloeddruk is van allerlei factoren afhankelijk. Een eenduidige aanleiding voor een te hoge bloeddruk is daarom niet altijd vast te stellen. In 95% van de gevallen wordt de oorzaak zelfs niet gevonden. Een te hoge bloeddruk (de huidige norm is dat de bovendruk niet boven de 140 mmHg mag zijn) kan ontstaan bij of als gevolg van ‘aderverkalking’, ontstekingen en/of beschadiging van vaatwanden, nierproblemen, stress, hormonale onevenwichtigheden of overgewicht. De volgende eet- en leefgewoonten hebben een negatieve invloed op onze bloeddruk:

Stress Roken Overgewicht. Echter, jojo-diëten hebben veel meer impact op onze bloeddruk dan een chronisch iets te hoog gewicht. Kijk dus uit met sterke gewichtschommelingen en verlaag eventueel overgewicht geleidelijk. In zo’n 75% van de gevallen is overgewicht een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk Te weinig beweging, minder dan een halfuur per dag Meer dan 3 à 4 koppen koffie per dag. Dit vanwege de cafeïne, maar ook door het grote verlies aan mineralen en sporenelementen die dit met zich meebrengt. Overmatige inname van alcohol, meer dan 2 à 3 glazen per dag Het eten van geraffineerde koolhydraten. Suiker, maar ook de ‘verborgen’ suikers in bijvoorbeeld koekjes, crackers, en frisdranken. Denk ook aan de geraffineerde voedingsmiddelen in onder andere wit brood, witte rijst en witte pasta. Eet liever de volkoren varianten en zo weinig mogelijk suikers. Volkoren producten bevatten vezels en hebben daardoor veel minder invloed op onze bloedsuikerspiegel. Dit zijn de redenen dat geraffineerde voedingsmiddelen de bloeddruk negatief beïnvloeden:

Geraffineerde voedingsmiddelen hebben een hoge glycemische lading (zie tabel Glycemische Lading op blz.291 van ‘ Weten van (h)eerlijk eten’- 1 ). Het zijn voedingsmiddelen die de bloedsuikerspiegel snel verhogen, waardoor onze pancreas/alvleesklier snel en veel insuline moet afgeven. Daardoor daalt de bloedsuikerspiegel ook snel. Dergelijke pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel hebben een negatief effect op de bloeddruk (zie ook de tabel ‘Natuurlijke Zoetmiddelen’ en hun Glycemische Invloed in ‘Weten van (h)eerlijk eten’- 2 ) Aan geraffineerde voedingsmiddelen is het gros van de vitamines, mineralen en sporenelementen onttrokken. Ons lichaam heeft deze voedingsstoffen juist hard nodig voor de aanmaak van energie. Bedenk dat je hart 24 uur per dag veel arbeid moet verrichten en dus een grootverbruiker van deze voedingsstoffen is. Bij een tekort ontstaan er gemakkelijk ontregelingen in het hart- en vaat­systeem

Het kan bijna geen toeval zijn dat extra voedingsvezels en extra eiwitten (ten koste van koolhydraten) een bloeddruk verlagende werking hebben. Vooral de bovendruk daalt dan, blijkt uit onderzoeken (1) De combinatie van glucose/fructose* is helaas nog slechter voor zowel ons gewicht, onze lever als onze vaten. De combinatie van glucose/fructose verlaagt onze gevoeligheid voor insuline. Daardoor ontstaat er een groter risico op insulineresistentie, metabool syndroom en diabetes type 2 en 3. En op alle klachten die diabetes in zijn kielzog meeneemt: staar, hoge bloeddruk, neuropathie, hart- en vaatziekten, ontstekingsziekten, verhoogde kans op degeneratieve (hersen)ziektes etc. Lees hierover veel meer in mijn weetje over Overgewicht of in mijn boek ‘Je Brein vitaal’, * Zowel suikers als glucose/fructose kunnen onder bijna vijftig verschillende namen op een etiket staan: onder andere tafelsuiker, suiker, poedersuiker, sucrose, vruchtensuiker, vanillesuiker, invertsuiker, kandij, kandijsuiker, sacharose, dextrose, kristalsuiker, HFCS, High Fructose Corn Syrup, fructose, lactose, malto-dextrine, maltose, geleisuiker en druivensap­concentraat. Het gros van deze suikers eten we omdat ze verpakt zitten in allerlei kant-en-klare producten. Ruim 85% van alle suiker gaat naar de voedingsmiddelenindustrie die het in onze voedingsmiddelen ‘verpakt’. Onderzoekers wijzen erop dat het wel eens de HFCS en niet het zout -in de vele bewerkte voedingsmiddelen- zou kunnen zijn die verantwoordelijk is voor hart-en vaatziekten en hoge bloeddruk (7) TIP Vergeet dus je leesbril niet als je boodschappen gaat doen of nog liever: bereid je eigen voedsel Te veel verzadigde vetten in onder andere vlees, vleeswaren, kaas, zuivel, boter en margarine Te veel transvetzuren en geharde vetten, verwerkt in onder andere koekjes, snacks en kant-en-klare maaltijden en sauzen, tenzij biologisch Teveel fosfaten in vooral bewerkt voedsel kunnen de bloeddruk verhogen, zelfs bij jonge gezonde volwassenen.(12) Ze zijn vooral aanwezig in bakmixen, soepen, dressings, sauzen, toetjes, puddingpoeders, kaas, smeerkaas, bewerkte vleeswaren en frisdranken als cola. Ze hebben 1 van deze E-nummers: E 338 E 339 E340 E 341 E 343. Ook teveel dierlijk eiwit kan gemakkelijk tot teveel fosfaat leiden. Te veel drop, met name zoete drop. De glycyrrhizine in drop is de boosdoener en niet het zout in drop, zoals veel mensen denken. Deze zelfde stof zit ook in Pernod, Ouzo en zoethout. Gebruik deze producten daarom niet of zeer matig bij een hoge bloeddruk Het regelmatig gebruik van pijnstillers als paracetamol en ibuprofen kan een hoge bloeddruk veroorzaken, evenals het gebruik van NSAID’s (ontstekingsremmende geneesmiddelen) Blauwschimmelkaas is net als geraffineerd zout een enorm grote natrium(zout)bron. Gebruik dit dus met mate. Ook kant-en-klare producten kunnen aanzienlijke hoeveelheden natrium bevatten. Zelfs als je het niet verwacht in een product, zoals cola of sandwichspread. Zelf je eten bereiden en baas zijn over de zoutpot is de beste optie. Zoutbeperking wordt vaak als eerste redmiddel bij een hoge bloeddruk ingezet. Goed zout dat nog mineralen en sporen­elementen bevat – zoals Himalaya of Keltisch zeezout – kan echter een bijdrage leveren aan een gezonde bloeddruk. Een overschot aan natrium ten opzichte van kalium is in Nederland dan ook veel vaker het grote probleem, dan alleen zout: We eten te veel geraffineerd zout (natrium) in onze bewerkte producten en te weinig kalium bevattend fruit en groente. En natrium en kalium moeten volledig met elkaar in balans zijn voor een gezonde bloeddruk. Bij nieuwe onderzoeken lijkt het er ook steeds meer op dat niet zozeer zout maar glucose-fructose (HFCS) en de insulineresistentie die het met zich meebrengt waarschijnlijk de grote boosdoener is en niet zout! Zie uitgebreide informatie hierover in mijn boek ‘Je brein vitaal, met elke hap een gezonde stap’. Het zijn dus in beide gevallen wel witte kristallen (9), maar de witte suikerkristallen lijken veel meer de boosdoener te zijn dan (goed) zout. Door de vele suikers krijgen we een te hoog insulineniveau, vaak gevolgd door insulineresistentie en vaak een hoge bloeddruk (10). Veel kant-en-klare producten die veel zout bevatten, bevatten ook veel HFCS, denk bijvoorbeeld aan frisdranken met de combinatie van zout met zoet (7,8). Belangrijk om te weten: ook een te lage zout inname kan voor heel wat klachten zorgen : in een jarenlang onderzoek onder 133.000 mensen werd de uitscheiding van natrium in de urine gemeten. Het bleek dat (bij mensen met een te hoge bloeddruk) zowel bij een te hoge als te lage uitscheiding van natrium (verband houdend met je zoutinname) het risico op hart- en vaatziekten of overlijden hoger was dan bij een gemiddelde hoeveelheid natrium. Ook bij mensen met een normale bloeddruk bracht een te lage uitscheiding van natrium deze risico’s met zich mee (8). Teveel zout blijft uiteraard wel een belangrijke veroorzaker van een hoge bloeddruk. Te veel AGEs in de voeding. Dit is een reactie tussen suikers en eiwitten die ontstaat door een hoge inname van suikers of door hoge verhitting van voeding, zoals bijvoorbeeld karamelliseren, een donkere gegratineerde laag of een donkere korst op het brood. Lekker, maar niet gezond. AGEs zorgen voor verstarring van onze vaten, maar ook voor bijvoorbeeld klachten als staar of snelle huidveroudering. Geoxideerd cholesterol.

You might be interested:  Vanaf Welke Leeftijd Koffie

Gelukkig zijn er ook heel wat voedingsstoffen die een positieve invloed hebben op onze bloeddruk. Overbodig om te noemen dat GEEN van deze voedingstoffen in zijn eentje de bloeddruk kan verlagen en dat het gezien moet worden in het totaalplaatje van voeding en leefstijl.

 • Ons bloed bestaat voor een groot deel uit water.
 • Niet voor niets wordt het ons goedkoopste medicijn genoemd.
 • Water zorgt er niet alleen voor dat ons bloed basisch blijft (verzuring is een belangrijke oorzaak van een te hoge bloeddruk), het is ook een belangrijke leverancier van mineralen die onze bloeddruk gezond houden.

Koffie, thee, alcohol en frisdrank tellen niet mee in onze watervoorziening. Minimaal 2 à 3 stuks fruit en 300 tot 500 gram groenten verdeeld over de dag, dus zowel bij ontbijt, lunch, diner en/of tussendoortje. De mineralen hierin – met name calcium, kalium en magnesium – spelen een belangrijke rol bij een te hoge bloeddruk.

 1. Ze moeten alledrie met elkaar in evenwicht zijn voor een gezonde bloeddruk.
 2. Calcium uit zuivel geeft echter snel een tekort aan magnesium en is dus geen optimale bron.
 3. Extra groenten en fruit wel, want daarin zitten deze drie mineralen evenwichtig, zodat de balans bewaard blijft.
 4. Niet melk, maar groenten, fruit, noten (met name sesampasta/tahin) en olijven blijven de beste calciumbronnen.

Zeker mensen die plaspillen gebruiken, dienen voldoende groenten, fruit en groentesappen te consumeren, omdat er veel mineralen met de urine worden uitgescheiden. Zie ook het Weetje over melk. Gebruikt u medicijnen of is het (nog) niet haalbaar om veel meer mineralen in uw voeding te verwerken dan kan het raadzaam zijn een supplement te overwegen.

 1. Zie het weetje ‘Voedingssupplementen, wenselijk of weggegooid geld’? zie ook hieronder bij bananen voor het belang van voldoende Kalium in onze voeding (3).
 2. Dagelijks wat zure, gefermenteerde zuivel heeft een positieve invloed op onze bloeddruk, want het bevat vitamine K2.
 3. Dit is een belangrijke vitamine in de strijd tegen hart- en vaatziekten en houdt stolling, atherosclerose en de bloeddruk gezond.

We vinden K2 voornamelijk in biologische roomboter, gefermenteerde zuivel, rauwmelkse kazen en rauwmelkse yoghurt, kefir en hangop (in Nederland zijn rauwmelkse zuivelproducten van het merk Rauw Power in natuurwinkels te koop) en natto (een Japans gefermenteerd sojaproduct dat helaas niet zo geliefd qua geur en smaak is bij de meeste mensen).

 • Vitamine K2 is vooral belangrijk voor de bloeddruk, omdat het onze bloedvaten schoon houdt en onze bloedstolling reguleert.
 • Logischerwijs is ook het effect van zure zuivel op onze darmflora een bepalende factor bij verlaging van de bloeddruk.
 • Uit proeven waarin meer dan 8 weken minimaal 1 miljard bacteriën (in de vorm van een probioticum, gecombineerd met voeding) werden toegediend, daalde de bloeddruk van de proefpersonen ook enigszins (2).

Eet dagelijks de onverzadigde vetzuren 3, 6 en 9. Omdat omega 6 bij de gemiddelde Nederlander circa twintig keer te veel wordt genuttigd ten opzichte van omega 3, is het raadzaam de nadruk op omega 3 en 9 te leggen. Goede omega 3-bronnen zijn lijnzaad, lijnzaadolie, walnoten, walnootolie, hennepolie, perilla-olie en koolzaadolie.

Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de omega 3-vetten. Als je geen viseter bent, kun je kiezen voor Omega 3 rijke olien als lijnzaad, Perilla etc. Of voor een plantaardige algenolie of -capsule. Uit onderzoeken blijkt dat er 35% minder risico is op een hoge bloeddruk bij mensen die de meeste omega 3 consumeren ten opzichte van mensen die het bijna niet gebruiken.

Het kan, zeker bij een bloeddruk of andere onbegrepen hartklachten als aritmie zinvol zijn om de Omega-3-index in je bloed te laten bepalen. Dit gebeurt niet zo vaak via de huisarts/specialist maar je kunt het zelf wel eenvoudig laten bepalen. Klik hier voor een Omega-3-index-bloedtest.

Het vetzuur DHA (vette vis en algenoliecapsules bevatten dit in kant-en-klare vorm) hebben de beste papieren als het gaat om bloeddrukverlaging. Omdat vis regelmatig te veel toxines als kwik en dioxine bevat, kan het gunstige effect van vette vis enigszins verloren gaan. Een nadeel dat gekweekte algen gelukkig niet kennen.

Ook olijfolie (vooral Omega 9) zou in de dagelijkse voeding niet mogen ontbreken, evenals noten en avocado (olie) als Omega 9 bronnen zijn aan te bevelen. Bij voorkeur in combinatie met groenten (1). De gemiddelde Nederlander eet veel minder vezels dan de aanbevolen 30 tot 40 gam per dag.

 • Uit veel onderzoek blijkt dat meer vezels veel kunnen betekenen, zeker als het om overgewicht, bloeddruk, cholesterol en darmen gaat.
 • Probeer dagelijks de oplosbare vezels uit onder meer peulvruchten, noten, zaden, pitten, groente, fruit, kokos (of kokosmeel), lijnzaad en psyllium in je voeding in te passen.

Voldoende vitamine C en bioflavonoiden/ polyfenolen zijn belangrijk voor een gezonde bloeddruk. Hoe vreemd het ook klinkt, er zijn veel mensen met een vitamine C-tekort. Bijvoorbeeld door te weinig groente en/of fruit te eten of langdurig te bewaren, onrijp fruit te eten en te veel stress.

 • Vitamine C is een natuurlijke verwijder van onze bloedvaten en zorgt voor gezonde, flexibele vaten.
 • Een gezonde vitamine D-status is ook belangrijk, net als bij de meeste chronische klachten en pijnen.
 • Vraag eventueel aan je huisarts om de waarde te bepalen.
 • Je kunt ook op eigen initiatief een vitamine D bepaling laten doen.

Klik hier voor een vitamine D-bloedtest, In Nederland zit er te weinig vitamine D in de voeding (bronnen: vette vis, eieren, zuivel, echte boter). Ook hebben we te weinig zonuren om ons bij chronische klachten optimaal van vitamine D te voorzien. Een aantal specifieke groente- en fruitsoorten heeft een positieve uitwerking op onze bloeddruk.

 1. En zoals je hieronder zult zien heel wat antioxidanten (polyfenolen) die een bijdrage leveren aan je bloeddruk: Bananen zijn een goede bron van kalium en magnesium.
 2. Deze beide mineralen hebben een ontspannend en vaatverwijdend effect en reguleren de hartslag.
 3. Verwerk bananen liever in een gerecht gecombineerd met eiwitten en vetten, omdat ze anders een hoge piek in de bloedsuikerspiegel geven.

Kalium zit overigens in alle groenten en fruit, en noten, zaden en groene bladgroenten zijn onze belangrijkste magnesiumbronnen. Meer kalium in het eten verwerken en minder zout, heeft een groot effect op onze bloeddruk (3), slechts een paar procent van de Nederlanders eet voldoende groente/fruit (en logischerwijs dus ook kalium) bleek ook weer uit de laatste voedsel consumptiepeiling (VCP 2007-2010).

Er zijn heel wat studies gedaan naar het bloeddruk verlagende effect van bananen (4). Hoewel ze veel kalium bevatten zijn ze ook flink bloedsuikerspiegel verhogend. Een mooie manier om het bloedsuikerspiegel-verhogende effect te vermijden is ze door bijv. een bakje havermuesli te doen. Of er iets mee te bakken.

Zie bijvoorbeeld recepten in Weten van (h)eerlijk eten deel 1. (Verse) kruiden en specerijen kunnen de smaak van eten aanzienlijk verbeteren als zout wordt weggelaten. Bovendien hebben sommige kruiden een gunstig effect op de bloeddruk. Dit zijn onder andere peterselie, selderie, bieslook en paardenbloem.

Verhogen het ‘goede’ HDL-cholesterolRemmen de klontering van bloedplaatjesZijn bloeddrukverlagendRemmen de oxidatie van voornamelijk vetzuren en cholesterolZijn anti-atherosclerotischStimuleren de afbraak van plaque

Het eten van drie ongezwavelde (liefst zure) abrikozen op de nuchtere maag heeft een positieve uitwerking op de bloeddruk. Een onderzoek uit 2012 van de Amerikaanse Heart Association gaf een opmerkelijke uitkomst die nog nooit bij een voedingsaanpassing was gezien: door 30 gram lijnzaad per dag te eten daalt de bloeddruk en neemt het risico op een beroerte of hartaanval met 30% af.

Veel meer dan 30 gram is om andere redenen niet wenselijk. Regelmatig spinazie en/of sla, bij voorkeur biologisch en uit de volle grond. Gelukkig worden de waarschuwingen voor nitraat afgezwakt: nitraat heeft namelijk ook gunstige eigenschappen. Het zorgt voor bloedvatverwijding en is zo een goede hulp bij een hoge bloeddruk.

Biologische en volle grondgroente bevatten minder nitraat. Ook 100 gram rode bieten (of rodebietensap) per dag kan de bloeddruk in goede banen leiden. Bieten zijn ook rijk aan nitraat, dat omgezet kan worden in stikstofmonoxide. Dit zorgt ervoor dat de bloedvaten verwijden en de bloeddruk daalt.

You might be interested:  Rooster Oven Schoonmaken

Andere bloeddruk verbeterende stoffen -waar rode bieten, maar ook rode en paarse bessen, kersen, aubergines, rode kolen etc. hun diepe kleur aan te danken hebben- zijn de anthocyanen. Deze stoffen zijn vooral belangrijk om ontstekingen van onze vaten- en daarmee het risico op een hoge bloeddruk- te verlagen.

Dagelijks rode en paarse voedingsstoffen in je eten verwerken is daarom een prima plan! Deze vruchten bevatten citrulline, een stofje dat we als voorloper zien voor arginine. Arginine is belangrijk voor de opbouw en het herstel van spieren, maar ook voor de aanmaak van stikstofmonoxide.

Dat zorgt ervoor dat de vaten verwijden, de bloeddruk vervolgens daalt en de doorbloeding verbetert. In rabarber zit piceatannol. Deze stof verhoogt de concentratie stikstofmonoxide in ons lichaam. Piceatannol zit ook van nature in rode en paarse bessen en in rode wijn. Volgens studies naar deze stof lijkt het ernstige ziekten, zoals hart- en vaatziekten, af te remmen.

Stikstof­monoxide ontspant de bloedvaten en helpt zo mee om de bloeddruk te verlagen en hartklachten te voorkomen. Een groot onderzoek onder bijna 4.000 mensen (gemiddelde leeftijd 67 jaar) toonde aan dat het regelmatig eten van een gazpacho kan leiden tot een lagere bloeddruk en een verminderde kans op een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten.

Naar alle waarschijnlijkheid heeft dit te maken met de beschermende polyfenolen die in gazpacho verwerkt worden. Bevat veel luteïne, calcium, vitamine C en E. Waarschijnlijk is deze combinatie van stoffen de verklaring dat kiwi gunstige eigenschappen heeft bij een hoge bloeddruk en de vloeibaarheid van het bloed.

Bleekselderij heeft op twee manieren een gunstig effect op de bloeddruk. Ze werkt als vochtafdrijver en verwijdt de bloedvaten. Ook paardenbloem (bijvoorbeeld wat jonge bladeren door een salade gesnipperd) heeft een vochtafdrijvende werking. Het kruid stevia bevat twee werkzame stoffen die een stabiliserend effect op zowel het glucose- als insulineniveau hebben: stevioside en rebaudioside A.

Deze stoffen laten ook een bloeddrukverlagende werking zien. LET OP: dit geldt voor het kruid stevia en niet voor alle poeders en producten die er inmiddels van dit kruid gemaakt worden. Deze producten bevatten zelden voldoende stevia en dus ook zelden deze twee werkzame stoffen. Lees ook het Weetje over stevia.

De stof ellaginezuur zorgt ervoor dat vooral vetten en cholesterol niet oxideren in het lichaam. Daarmee is het een belangrijke stof in de strijd tegen aderverkalking ofwel atherosclerose. Granaatappel en frambozen zijn zeer rijke bronnen van ellaginezuur.

Andere goede bronnen zijn aardbeien, bramen, walnoten en pecannoten. Ook ander fruit bevat ellaginezuur, zij het in mindere mate. Granaatappelsap (de meeste sapjes zijn vanwege hun bloedsuikerspiegel verhogende effect juist NIET geschikt bij een hoge bloeddruk) lijkt in onderzoeken vooral de bovendruk (systolische waarde) naar beneden te kunnen brengen.

Ook heeft het direct een cholesterol verlagen effect (5)(6). In cacao, pijnboompitten, hazelnoten, rode wijn, druiven, kaneel en sinaasappelen zit pycnogenol. Dit is een stof die werkt als bèta­blokker. Dat maakt het hart minder vatbaar voor allerlei prikkels, verbetert de doorbloeding en werkt sterk beschermend op de vaatwanden.

Voedingsmiddelen met lycopeen zijn prachtige bloeddrukverlagers en cholesterolremmers. Denk aan (verwarmde) tomaten, tomatensaus, rode meloen, papaja, roze grapefruit, guave, pompoen en wortelen. Er lijkt een preventieve werking van boekweit consumptie uit te gaan met betrekking tot een hoge bloeddruk, hoge cholesterolwaarden en hoge bloedsuikerspiegels (2)(3).

Dit heeft waarschijnlijk te maken met de stof Quercitine maar wordt bij boekweit wellicht ook geholpen door de aanwezigheid van vitamine B3 dat voor veel mensen een aandachtspunt is en een belangrijke rol speelt in de cholesterol en insuline huishouding.

 1. Lees hier verder over de bijzondere eigenschappen van boekweit, een vergeten ‘graan’: Andere rijke bronnen van quercetine zijn appels, uien, knoflook.
 2. Frambozen, druiven etc.
 3. Lees hier verder over in mijn boeken.
 4. Als je schommelingen in je bloedsuikerspiegel hebt, kun je beter zes keer per dag een wat kleinere maaltijd eten dan drie keer per dag een grote.

Bij zowel te hoge als te lage bloedsuikerniveaus worden er stresshormonen aangemaakt die onze bloeddruk verhogen. Als je deze problemen niet hebt, blijft drie keer per dag eten veel gezonder. Stresshormonen (al dan niet veroorzaakt door bloedsuikerspiegelschommelingen) kunnen een oorzaak zijn dat de bloeddruk zowel overdag als ‘s nachts te hoog is.

Als voedingsmaatregelen, bewegen, stress verlaging en medicatie niet helpen om je bloeddruk te verlagen, overleg dan eens met je arts/apotheker of je je medicatie niet ‘s avonds kunt innemen. Als ook ‘s nachts het stressniveau hoog blijft sta je mogelijk ‘s ochtends weer op met een hoge bloeddruk. Inname van medicijnen s avonds kan dit mogelijk in goede banen leiden en zo tot een lagere bloeddruk en een lager risico hart-en-vaatziekten geven Zwarte (of rauwe) chocola met meer dan 70% cacao is een sterke antioxidant.

Onderzoeken wijzen uit dat dagelijks gebruik van een beetje zwarte chocola (slechts 25 gram) al voor een lagere bloeddruk zorgt. Dit heeft te maken met de polyfenolen en de hoeveelheid magnesium die zwarte chocola bevat. Melkchocolade heeft dit effect niet.

 1. Eet dagelijks goede onverzadigde vetzuren.
 2. Deze zitten bijvoorbeeld in noten, notenpasta’s, olijfolie, lijnzaadolie, walnoten en walnootolie.
 3. Ook vette vis (haring, ansjovis, sardines, makreel, zalm, tonijn) behoort tot de goede vetten.
 4. Eet minimaal 2 x per week vette vis of neem het anders in de vorm van een visolie of een plantaardige algenolie of capsule.

Zeker als u geen visliefhebber bent, is dit ten zeerste aan te bevelen. Zie verder het overzicht bij ‘Voedingsadvies bij te hoge bloedvetten en hyperlipidemie’. Beperk het gebruik van verzadigde vetten en mijd transvetzuren (vaak aangegeven als geharde vetten op het etiket).

 1. Deze hebben een verhardend effect op onze bloedvaten en lokken ontstekingen uit.
 2. De onverzadigde essentiële vetzuren hebben juist een versoepelend effect en werken ontstekingsremmend.
 3. Als je toch wat zout toevoegt, kies dan voor goed zout met veel mineralen en sporenelementen, zoals Keltisch zeezout of Himalaya­zout.

Voeg het zout wel pas achteraf toe en niet tijdens het koken. Dit voorkomt dat het waardevolle kalium in de aardappelen door het zout wordt onttrokken en met het kookwater verdwijnt. Ook uit de laatste onderzoeken blijkt het mediterrane voedingspatroon opnieuw het meest preventief te werken ten aanzien van allerlei chronische klachten, waaronder een hoge bloeddruk.

Arm aan verzadigde vetzuren/transvetzuren en rijk aan onverzadigde vetten uit met name olijfolie, olijven en omega 3-vetzuren (zoals ansjovis, sardines en zuivel van loslopende schapen) Dagelijks noten en zadenDagelijks ruime hoeveelheden groenten en fruitOngeraffineerde (dus vezelrijke) granen, graanproducten en peulvruchten Zuivelproducten (weinig) met name in de vorm van yoghurt en een beetje kaasVoldoende drinkenRode wijn (met mate). Bij de maaltijd, dus niet vooraf of tussendoor. Twee glazen per dag blijkt een positief effect op de bloeddruk te hebben, meer dan twee glazen een negatief effectWeinig zout, maar veel kruiden als basilicum, oregano en tijm. Het zout dat gebruikt wordt, is van goede kwaliteitMatig zoetwaren, met name in de vorm van fruit (en niet als geraffineerde witte suikers of industriële fructose)Maximaal twee keer per week rood vlees

De combinatie van resveratrol (in rode wijn, druivensap en cranberry­sap), visolie, lycopeen (uit onder andere tomaat), catechines (uit groene thee), vitamine C en vitamine E (uit zaden, pitten, tarwekiemen, tarwekiemolie en plantaardige olie) is volgens een TNO-rapport uit 2011 de beste combinatie voor preventie van hart- en vaatziekten.