Als je baby tussen de 4 en 6 maanden is, kun je beginnen met het geven van een paar kleine eerste hapjes: de oefenhapjes. Deze oefenhapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Je kunt bijna alle gezonde producten geven, zoals groente, fruit, aardappelen, vis en pap. Er zijn een paar producten die je baby nog niet mag hebben. Bekijk welke producten dit zijn,
Contents
Wat mag een baby van 4 maanden eten fruit?
Welk fruit voor baby van 4 maanden? – Kies voor het eerste fruithapje van je baby voor fruit met zachte smaken en structuren. Fruitsoorten die meestal goed in de smaak vallen bij kleintjes van vier maanden zijn:
banaan peer perzik meloen
Begin met één smaak die je een paar dagen achter elkaar aanbiedt. Zo heeft je baby de tijd om aan de nieuwe smaak te wennen. Na een paar dagen kun je een andere fruitsoort proberen.
Hoeveel fruithapje mag een baby van 4 maanden?
Voorbeeld voedingsschema baby 4 maanden – Is je baby van 4 maanden toe aan zijn eerste vaste hapjes? Dan geef je dit naast de borst- of flesvoeding. In onderstaand schema zie je hoeveel je baby dagelijks ongeveer nodig heeft:
Borstvoeding | Flesvoeding | Vaste voeding |
---|---|---|
Voed je baby op verzoek. Groeit hij goed, heeft hij ongeveer 6 natte luiers per dag en is hij vrolijk? Dan drinkt hij genoeg. | 4 à 6 voedingen per dag. Richtlijn hoeveelheid per dag: 150 ml x gewicht in kg. | Indien je baby hieraan toe is: 1 à 2 keer per dag een paar lepeltjes geprakte groente of fruit. |
Voorbeeld flesvoeding: weegt je baby 7 kg? Dan heeft hij ongeveer 7 x 150 ml = 1050 ml flesvoeding per dag nodig. Dit verdeel je over 4 à 6 voedingen.
Hoe maak je fruithapje baby 4 maanden?
Met deze tips maak jij de lekkerste fruithapjes voor je baby Door fruithapjes maakt je baby kennis met de smaak en structuur van vast voedsel. Ook krijgt hij er de nodige vitamines mee binnen. Wanneer kan je beginnen met het aanbieden van fruithapjes? En waar moet je op letten als je een fruithapje voor je baby maakt? Een fruithapje is een goede manier om je baby kennis te laten maken met vast voedsel.
De eerste maanden van zijn leven staat er alleen of op zijn menu. Wanneer je baby ongeveer oud is, kan je hem zijn eerste vaste hapjes geven. Dankzij deze oefenhapjes maakt hij kennis met nieuwe smaken en structuren. Zo help je jouw kleine fijnproever bij het uitbreiden van zijn menu. Het is het beste om je kindje in het begin zachte smaken aan te bieden.
Dit maakt de overgang van melk naar vast voedsel minder groot. Daarom is fruit geschikt als eerste hapje. Het is ook goed om je baby groente met een zachte smaak aanbieden, zoals pompoen, wortel, bloemkool of doperwtjes. Wissel fruithapjes en groentehapjes met elkaar af, zodat je kindje aan veel verschillende smaken went. Jammie! Tijd voor het eerste hapje en er zullen vele volgen. Met de siliconen serviessetjes van Jollein kun je jouw kleintje makkelijk het fruithapje geven. Het servies is hittebestendig en kan in de vaatwasser. Wel zo makkelijk. Bekijk alle kleurtjes van het Jollein servies hier! Je baby is toe aan zijn eerste fruithapje wanneer hij tussen de vier en zes maanden oud is.
Het ene kindje is hier sneller aan toe dan het andere. Je kan beter niet voor 4 maanden beginnen met vast voedsel. Het spijsverteringskanaal van je kindje is hier dan nog niet klaar voor. Het moet zich nog wat verder ontwikkelen. Later dan beginnen met oefenhapjes is ook minder verstandig. Het kan dan moeilijk zijn om je baby te laten wennen aan vast voedsel.
Bovendien is de kans dan groter dat je kindje een voedselallergie ontwikkelt. Aan de volgende signalen kan je merken dat je baby toe is aan zijn eerste fruithapje:
- Hij kwijlt minder, wat betekent dat hij beter kan slikken
- Hij is geïnteresseerd in jouw eten
- Je baby kan goed rechtop
- Hij maakt smakgeluidjes
- Je kindje lijkt na de voedingen nog hongerig te zijn
- Hij je en maakt ook kauwbewegingen als jij eet
Is je kindje toe aan zijn eerste fruithapje? Dan kan je deze in kant-en-klare potjes in de winkel kopen, maar het is leuk, goedkoop en makkelijk om ze, Zo weet je precies wat er in het hapje zit. Ook kan je jouw kleine hierdoor makkelijker losse smaken aanbieden. Dit zorgt ervoor dat hij sneller aan verschillende smaken went. Om zelf een fruithapje te maken, heb je het volgende nodig:
- Een snijplank
- Een mesje om het fruit in stukjes te snijden
- Iets om mee te prakken, bijvoorbeeld een vork of stamper
- Eventueel een staafmixer of blender
- Eventueel potjes of bakjes om het fruithapje in te vriezen
Zo maak je een fruithapje voor je baby:
- Kies welk fruit je wil gebruiken. Vrijwel alle soorten fruit zijn geschikt voor je kindje. Wel is het slim om te beginnen met zoet fruit, zoals banaan, peer of mango. Dit maakt de overgang van zoete melk naar vast voedsel minder groot.
- Was en schil het fruit. Zorg ervoor dat je het fruit goed schoon maakt. Verwijder vervolgens de schil, kroontjes en/of de pit. Let hierbij op een goede hygiëne: gebruik schoon keukengerei en was je handen voordat je het hapje klaarmaakt.
- Snijd het fruit in stukjes en maak het fijn. Hard fruit zoals appel kan je het beste eerst koken of stomen voor je het fijn prakt. Je kan het fruit fijn prakken met een vork, maar pureren of raspen is ook mogelijk.
- Zorg ervoor dat het hapje de juiste structuur heeft. Je kindje van 4 maanden is nog niet gewend aan vast voedsel. Geef hem dus een dun fruithapje zonder stukjes. Vanaf kan je het hapje wat minder vloeibaar maken en vanaf 6 maanden is je kindje klaar voor grovere hapjes met kleine stukjes fruit.
Waarom niet voor 4 maanden Oefenhapjes?
Wanneer begin ik met het geven van oefenhapjes? – Iedere baby heeft zijn eigen tempo en is op een ander moment klaar voor de eerste hapjes vaste voeding. Hoe weet je of je kan beginnen met het geven van oefenhapjes aan je baby? Er zijn verschillende signalen die er op kunnen duiden dat het zo ver is. Zoals deze:
Je baby is super geïnteresseerd in alles wat jij in je mond stopt. Je baby probeert het eten van je vork ter stelen Je baby maakt van hap bewegingen en smak geluiden Je baby wil meer drinken dan voorheen Je baby wordt ‘s nachts weer wakker, terwijl je baby voorheen doorsliep Je baby stopt dingen in de mond en zuigen op zijn vuistjes
Tegenwoordig wordt geadviseerd om na 4 maanden, maar zeker voor 6 maanden te beginnen met oefenhapjes geven aan je baby. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat dit het ontwikkelen van allergieën kan verkleinen en zelfs voorkomen. En eigenlijk mag bijna alle gezonde voeding gegeven worden die jij zelf ook eet. Fruit, groente, rijst, vis en vlees.
Welk tijdstip baby fruit?
– Nils zit nu 2 weken aan de fruithap en een week aan de groentehap, maar hij gaf zelf al aan dat hij de 5e fles (vóór we begonnen met bijvoeden) echt niet meer wilde. Hij dronk er heel weinig van en werd ook helemaal niet meer uit zichzelf wakker. Het CB geeft dan aan dat als ze die fles niet meer goed drinken, dat je ‘m kan laten vallen.
- Wij geven ‘s ochtends een fruithapje (soms vers en soms uit een potje) en ‘s avonds een groentehapje (ook soms vers en soms uit een potje) en de laatste (4e) fles krijgt hij papje met rijstebloem (uit de fles).
- Dan ligt hij eigenlijk altijd om 20u in bed (soms nog eerder) en slaapt hij tot de volgende ochtend 7.15u.
De verhalen van “Je mag er nog geen fles afhalen want de voeding is extra” kan je volgens mij niet één-op-één overnemen. Als jouw kindje nu aangeeft dat hij liever 4 flessen leegdrinkt dan 5 flessen veel laten staan (en hij dus bijna op het zelfde aantal cc komt), moet je dat gewoon proberen.
Mij is verteld dat Nils nu hij wat bijvoeding krijgt, minimaal 600cc op een dag nog moet drinken uit de fles. Fruit en groenten (ook al zijn het in het begin maar een paar hapjes) bevatten namelijk ook vocht. In het begin dronk hij (toen het echt nog maar een paar hapjes fruit waren) z’n flessen 210+7 bijna helemaal leeg en nu merk ik dat hij steeds meer laat staan.
Ze kunnen het zelf héééél goed aangeven. Succes!!!
Hoeveel eet baby 4 maand?
Hoeveelheid flesvoeding – Een baby bepaalt zelf hoeveel hij drinkt. De fles hoeft niet altijd leeg. Het is belangrijk om goed te kijken naar je baby tijdens het drinken. Stop met voeden als je baby niet meer wil. Dat voorkomt spugen en overvoeden. De ene baby drinkt meer dan de andere, dat is normaal.
- Per 24 uur heeft je baby ongeveer 150 ml vocht per kilogram lichaamsgewicht nodig.
- De totale hoeveelheid voeding deel je door het aantal voedingen op een dag.
- Voorbeeld: Een jonge baby wil vaak 8 keer per dag drinken.
- Als de baby 3,3 kilo weegt is er ongeveer 495ml voeding per dag nodig.
- Gedeeld door 8 voedingen is dit 62ml per voeding.
Je baby verandert vanzelf zijn ritme naar minder voedingen. Tot de leeftijd van 6 maanden willen de meeste baby’s nog vijf of zes melkvoedingen per 24 uur drinken. Sommige baby’s drinken vanaf 4 maanden 4 voedingen op een dag. Dat kan, meestal is dan de hoeveelheid van 180ml water met 6 maatlepels poeder nog steeds voldoende.
Hoeveelheid vocht per 24 uur gemeten naar gewicht van de baby | Het aantal voedingen per 24 uur kan variëren | Bied de totale hoeveelheid melk aan. De fles hoeft niet leeg |
---|---|---|
Gewicht baby 2,5kg: ongeveer 375 ml. Gewicht baby 3,0kg: ongeveer 450 ml. | 7 voedingen | 60 ml water + 2 maatlepels poeder = 65 ml melk |
Gewicht baby 3,5kg: ongeveer 525 ml. Gewicht baby 4,0kg: ongeveer 600 ml. | 6 tot 7 voedingen | 90 ml water + 3 maatlepels poeder = 100 ml melk |
Gewicht baby 4,5kg: ongeveer 675 ml. Gewicht baby 5,0kg: ongeveer 750 ml. | 6 voedingen of 5 voedingen | 120 ml water + 4 maatlepels poeder = 135 ml melk of 150 ml water + 5 maatlepels poeder = 165 ml melk |
Gewicht baby boven 5kg: ongeveer 900 ml | 6 voedingen of 5 voedingen tot 6 maanden | 150 ml water + 5 maatlepels poeder = 165 ml melk of 180 ml water + 6 maatlepels poeder = 200 ml melk |
Werk netjes en hygiënisch als je kunstvoeding klaarmaakt. Je kunt koud kraanwater gebruiken en dit opwarmen. Doe altijd 1 afgestreken maatlepel poeder op 30 ml water, andere verhoudingen kunnen krampjes veroorzaken. Maak één fles per keer klaar. Klaargemaakte voeding moet binnen een uur gedronken worden, gooi de rest weg.
Is mijn baby toe aan hapjes?
Signalen van je baby vaste voeding: – Wanneer je kindje tussen de 4 en 6 maanden oud is, vertellen een aantal signalen dat je baby toe is aan de eerste hapjes vaste voeding:
Je kindje sabbelt op zijn handje of stopt dingen in zijn mond.Je kindje maakt smakgeluidjes of hapbewegingen.Je kindje heeft veel interesse in jouw eten en volgt met zijn ogen de lepel van je bord naar je mond.Je baby wil meer borst- of flesvoeding dan normaal. Dit merk je omdat je kindje bijvoorbeeld ‘s nachts weer wakker wordt, terwijl hij of zij eerder doorsliep.
Welk fruit voor eerste fruithapje?
Geschikt fruit voor de eerste fruithap – Voor het maken van de eerste fruithapjes voor je baby kun je het beste kiezen uit zachte fruitsoorten die niet zo sterk smaken zoals peer, meloen, perzik, banaan, appel, abrikoos, kersen. Dit kun je later uitbreiden met citrusvruchten zoals sinaasappel, grapefruit, mandarijn, kiwi en andere vruchten.
Welk fruit op welke leeftijd?
Welk fruit vanaf 4 maanden?
Vanaf 4 maanden | Appel, banaan, citroen, kiwi, sinaasappel, mango, peer, nectarine, pompelmoes, pruim, mandarijn, meloen, perzik |
---|---|
Vanaf 6 maanden | Aardbei, abrikoos, braambes, framboos, lychee, sharonvrucht, rabarber, stervrucht, vijg, papaja, passievrucht |
Vanaf 8 maanden | Granaatappel |