Dosering Vitamine D

Dosering Vitamine D
Als u zwanger bent – Vitamine D is nodig voor de groei van de botten van uw baby. Slik daarom extra vitamine D als u zwanger bent. Te weinig vitamine D heeft misschien ook te maken met:

meer kans op meer kans dat een baby bij de geboorte klein is of een piepende ademhaling heeft

Extra vitamine D slikken als u zwanger bent, maakt de kans hierop misschien kleiner. Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking.

Heeft u een getinte huid? Dan is het advies elke dag een pil met vitamine D te nemen, op elke leeftijd. Ook als u zwanger bent. Heeft u een lichte huid? Dan is het advies elke dag een pil met vitamine D te nemen:

als u zwanger bent als u vrouw en ouder dan 50 bent als u man en ouder dan 70 bent

Komt u niet elke dag een half uur buiten? Dan is het advies elke dag een pil met vitamine D te nemen, op elke leeftijd. Draagt u buiten altijd een sluier of boerka? Dan is het advies elke dag een pil met vitamine D te nemen, op elke leeftijd.

Ook mensen met de huidziekte vitiligo hebben extra vitamine D nodig. Een vitaminepil met 10 microgram (400 IE) vitamine D per dag is goed tot 70 jaar. Vanaf 70 jaar neemt u 20 microgram (800 IE) per dag. Als u meer kans heeft om een bot te breken, adviseert de huisarts ook 20 microgram (800 IE) per dag.

Kan je ook teveel vitamine D innemen?

Zijn vitamine D-supplementen veilig? Vitamine D-toxiciteit is eerder het gevolg van een teveel aan voedingssupplementen dan van een te hoge inname van met vitamine D verrijkte voedingsmiddelen. Voor de meeste kindjes tot 1 jaar ligt de aanvaardbare bovengrens van vitamine D-inname uit voeding en supplementen op 25 microgram per dag.

Voor de meeste volwassenen ligt de bovengrens op 50 microgram per dag. Een te hoge inname van vitamine D is giftig aangezien het calciumgehalte daardoor oploopt. Een verhoogde calciumspiegel kan leiden tot calcinosis (calciumzouten in de zachte weefsels van het lichaam, zoals de nieren, het hart en de longen) en hypercalciëmie (te veel calcium in het bloed).

Symptomen van een teveel aan vitamine D zijn hartritmestoornissen, mentale stoornissen en verward-zijn, pijn, conjunctivitis (oogbindvliesontsteking), anorexia (geen eetlust), koorts, rillingen, dorst, braken en gewichtsverlies.

Welke vitamine voor 55 plussers?

Vrouwen van boven de 50 jaar en mannen van boven de 70 krijgen het advies om extra vitamine D bij te slikken.

Hoeveel is 75 ug in IE?

Extra hoog gedoseerde vitamine D: 75 microgram oftewel 3000 IE (Internationale Eenheden, ook wel International Units) per capsule.

Wat kost vitamine D hoge dosering?

Vrijwel iedereen kan overstappen op vitamine D zonder recept – Bijna 1,5 miljoen mensen krijgen vitamine D-middelen nu op recept vergoed uit het basispakket. In de beoordeling komt het Zorginstituut tot de conclusie dat de kosten van deze middelen voor vrijwel iedereen voor eigen rekening kunnen komen.

Hierbij is het Zorginstituut uitgegaan van een dosering van vitamine D van 20 microgram per dag. Deze is in de vrije verkoop verkrijgbaar vanaf € 7,30 per persoon per jaar (prijsniveau 2020). De meeste mensen die vitamine D nu op recept krijgen, kunnen het ook zelf kopen. Vitamine D kost € 79,- per persoon per jaar als het wordt vergoed uit het basispakket: € 37 voor het middel zelf en € 42 aan afleveringskosten (kosten van de apotheek).

Dat is dus ruim 10 keer zoveel. In totaal gaat om 129 miljoen euro per jaar. Mensen die een aangetoond vitamine D-tekort hebben, kunnen tijdelijk een veel hogere dosering nemen om het tekort snel aan te vullen. Ook hiervoor kunnen ze vitamine D zelf kopen.

  1. Als ze voor een middel op recept kiezen, zijn de kosten voor de hoogste sterkte gemiddeld minder dan € 25 per persoon per jaar (zonder afleveringskosten).
  2. Ook deze kosten kunnen volgens het Zorginstituut voor eigen rekening komen.
  3. Sjaak Wijma, bestuursvoorzitter van het Zorginstituut, licht toe: “Vitamine D werkt.
You might be interested:  Baking Soda Bakpoeder

Dat staat in dit advies niet ter discussie. Maar het geld dat we aan zorg kunnen besteden, is niet onbeperkt. Daardoor moeten we soms lastige keuzes maken. Als mensen zorg zelf kunnen betalen, is het niet noodzakelijk om die te verzekeren. Dat was wat we voor ogen hadden toen we in 2016 adviseerden om de lage sterktes van vitamine D uit het basispakket te halen.