Cholesterol Ratio Berekenen

Cholesterol Ratio Berekenen
Cholesterolratio en hart en vaatziekten – De verhouding tussen LDL en HDL noemen we de cholesterolratio. Een ‘scheve’ verhouding met te veel LDL vormt een belangrijk risico voor hart- en vaatziekten. De cholesterolratio wordt berekend door het totaal cholesterolgehalte (LDL + HDL) te delen door het HDL. De ratio hoort kleiner dan 5 te zijn. Belangrijke grenswaarden hierbij zijn:

LDL-cholesterol: minder dan 2,5 mmol/l = optimaal, meer dan 3,5 mmol/l = te hoog HDL-cholesterol: minder dan 0,9 mmol/l = te laag ratio totaal-/HDL-cholesterol: minder dan 5 = goed Triglyceriden (een andere vetachtige stof in het bloed die samen met LDL en HDL cholesterol in het bloed vervoert): meer dan 2,1 mmol/l = te hoog

Wat is belangrijker totaal cholesterol of ratio?

Één van de meest verkochte labtesten is Cholesterol totaal. Deze biomarker geeft een goed beeld over hoe je lichaam omgaat met lipiden en vet. Maar hoe moet je dit nou interpreteren? Is het totaal belangrijker dan de overige factoren? Een overzicht van cholesterol Totaal cholesterol kan op twee manieren worden bepaald.

 • Het kan direct in het bloed worden gemeten, maar het kan ook worden berekend.
 • De berekening houdt rekening met de twee belangrijkste vormen van cholesterol – HDL (high-density lipoprotein) en LDL (low-density lipoprotein) – evenals een kleine fractie van triglyceriden.
 • Elk van deze drie componenten beïnvloedt het totale cholesterol.

Hier volgt een korte definitie van de drie cholesterol waarden:

 • HDL: High-density lipoproteïne is een beschermende vorm van cholesterol die helpt om schadelijke deeltjes uit de bloedcirculatie te verwijderen voordat ze schade aan bloedvaten kunnen veroorzaken. Door dit proces kreeg het de bijnaam “goede cholesterol”.
 • LDL: lipoproteïne met lage dichtheid is in principe een gevaarlijke vorm van cholesterol die leiden tot de verharding van slagaders. Als LDL zich opbouwt, kan dit leiden tot blokkades – wat ernstige hart- en vaatproblemen kan veroorzaken. LDL wordt daarom het “slechte cholesterol” genoemd.
 • Triglyceriden: een vorm van opgeslagen vet dat in de bloedsomloop circuleert. Verhoogde Triglyceriden worden meestal veroorzaakt door overgewicht, het innemen van te veel calorieën, alcohol, gebrek aan beweging, leverschade of door een genetische aandoening.

Hoe interpreteer je de resultaten? Om bovenstaande vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te weten welke biomarker (of combinatie van de drie) verantwoordelijk is voor het scheef trekken van het totale cholesterolgehalte. Drie scenario’s kunnen verantwoordelijk zijn voor een hoog totaal cholesterol:

Hoog totaal cholesterol, hoog LDL-cholesterol, laag HDL-cholesterol en hoge triglyceriden

Groot alarm! Dit is de gevaarlijkste combinatie van lipidenmarkers. In deze ratio, waar een hoog LDL gepaard gaat met een lage HDL, is het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten hoog. Het is erg belangrijk om LDL-cholesterol te verlagen en het HDL-cholesterol te verhogen om het “slechte” LDL te helpen bestrijden. De verhouding tussen HDL en LDL is erg belangrijk.

Hoog totaal cholesterol, normaal LDL, hoog HDL, normale triglyceriden

In dit geval is het hoge totale cholesterol minder alarmerend, omdat het grotendeels te wijten is aan verhoogde HDL (goede cholesterol). Het feit dat HDL hoog is en LDL normaal is, zorgt voor een gunstige HDL: LDL-ratio. Een extreem hoog HDL-cholesterol kan ook veroorzaakt worden door genetische aanleg.

Hoog totaal cholesterol, normaal LDL-cholesterol, normaal HDL-cholesterol, zeer hoge triglyceriden

Hoewel triglyceriden slechts een klein deel bijdragen aan de totale cholesterolwaarde, kunnen zeer hoge niveaus deze waarde drastisch beïnvloeden en kan dit alarmerend zijn. Een hoog triglyceriden, vooral zonder hoge HDL of LDL waarden, kunnen wijzen op problemen in de lever, waar triglyceriden wordt gemaakt.

 1. Je kant dan het bestel je leverwaarden (ASAT, ALAT en GAMMA GT) testen om te zien of het probeel door de lever veroorzaakt wordt.
 2. De leverwaarden zijn in dat geval verhoogd.
 3. Verhoogde triglyceriden kunnen schadelijk zijn voor het cardiovasculaire systeem, maar kunnen ook leiden tot acute pancreatitis (ontsteking van de alvleesklier), die onmiddellijke medische aandacht vereist.

Hoe zit het met de grootte van de LDL-deeltjes? Er is veel ophef onder de gezondheidsgoeroes over de grootte van de LDL-deeltjes. Zoals eerder vernoemd, is LDL lipoproteïne met een lage dichtheid. De “lage” dichtheid is te danken aan het hoge vetgehalte, wat niet echt een dichte substantie is (denk aan saladedressing wanneer het zich scheidt – de olie drijft naar de top).

 • HDL daarentegen heeft een lagere vet-eiwitverhouding dan LDL, waardoor het meer dicht is.
 • LDL is bijzonder lastig vanwege het vermogen om te oxideren, waardoor het in de bloedvaten dringt en daar uithardt.
 • Dit kan op den duur blokkades veroorzaken.
 • Op dit punt wordt de deeltjesgrootte van belang: kleinere LDL-deeltjes kunnen gemakkelijker in de slagaders worden vastgehouden.

De grotere LDL-deeltjes blijken minder gevaarlijk te zijn. Helaas is de grootte van de LDL-deeltjes een nieuwe ontdekking in de wetenschap. Hoewel het veelbelovend is, moet het nog niet worden gebruikt voor het vaststellen en monitoren van iemands risico op hart- en vaatziekten.

 • Aangezien dit nog veel verder onderzoek vereist, heeft Bloedwaardentest nog geen LDL-deeltjesgrootte in ons vetprofiel opgenomen.
 • In de tussentijd lijkt het erop dat er een verband is tussen kleine LDL-deeltjes en hoge triglyceriden gekoppeld aan lage HDL.
 • Hoe je het “slechte” een beetje kunt verbeteren De oxidatie en verharding van LDL is grotendeels verantwoordelijk voor van hartziekten.
You might be interested:  Verzadigd En Onverzadigd Vet

Daarom is het verlagen van LDL-waarde het belangrijkste probleem om aan te pakken wanneer je de gezondheid van het hart wilt verbeteren (tip: verhoog de oplosbare vezels en beperk de inname van verzadigd vet). Als je eenmaal een optimaal niveau hebt bereikt, is het beschermen van de LDL tegen oxidatie net zo belangrijk.

 • Vrije radicalen (dezelfde die een ontsteking veroorzaken) zijn de belangrijkste stimulans voor oxidatie.
 • Ze worden tegengewerkt door antioxidanten, vandaar de naam.
 • Daarom is het raadzaam om ontstekingsremmende voeding te eten om de schade van LDL te beperken.
 • Veel voorkomende antioxidanten zijn vitamine A, C en E, evenals selenium.

Deze zijn er in overvloed in donkere bladgroenten, fel rood, oranje of geel fruit en groenten, citrus, bessen, broccoli, paprika, en noten en zaden – eet dagelijks een portie van minstens één van deze voedingsmiddelen. Donkere chocolade en rode wijn met mate zijn ook voedingsmiddelen met een hoge antioxidant.

 • Cholesterol /HDL ratio
 • Cholesterol LDL/HDL risico index

berekend, voor een nog betere interpretatie van je vetprofiel. Het is natuurlijk ook mogelijk om het vetprofiel los te meten of deze test aan te vullen met andere bloedwaarden naar keuze. Zo stelt u uw eigen maatwerk onderzoek samen zonder verwijzing van de huisarts.

 • Toelichting bij de uitslag van de cholesteroltesten Cholesterol De gewenste hoeveelheid cholesterol is 5,0 mmol/l of lager.
 • Hierbij is het risico op hart- en vaatziekten niet verhoogd.
 • Licht verhoogd: Bij een cholesterol tussen 5 mmol/l en 6,5 mmol/l is het risico op hart- en vaatziekten licht verhoogd.

Op basis van een lipidenprofiel kan worden onderzocht hoeveel ‘goed’ (HDL) en ‘slecht’ (LDL) cholesterol in het bloed aanwezig is. Afhankelijk van dat onderzoek wordt bepaald of (en welke) behandeling nodig is. Verhoogd: Een cholesterol boven 6,5 mmol/l verhoogt het risico op hart- en vaatziekten.

 1. Op basis van een lipidenprofiel en andere tests kan de oorzaak van het hoge cholesterol verder worden onderzocht.
 2. Als de oorzaak bekend is zal een passende behandeling worden voorgeschreven.
 3. Verhoogd cholesterol komt ook vaak voor bij patiënten die behandeld worden en die nog niet de streefwaarde hebben bereikt.

De streefwaarde wordt meestal vastgesteld op basis van het LDL-cholesterol. Zie ook http://www.hartstichting.nl/risicofactoren/hoog_cholesterol/wanneer_te_hoog/ Van nature schommelt het cholesterolgehalte. Een hoge waarde kan een uitschieter zijn. Het is verstandig om deze waarden regelmatig te laten meten.

Patiënten met hart-vaatziekten en/of diabetes type 2 hebben extra veel belang bij een laag cholesterolgehalte. Voor deze patiënten zijn daarom strengere streefwaarden opgesteld, namelijk een LDL-cholesterol van minimaal onder de 2,5 mmol/l en een totaal cholesterol van minder dan 4,5 mmol/l. HDL HDL-cholesterol is “goed” cholesterol en daarom is een hoge HDL-waarde beter dan een lage.

Een HDL lager dan 1,04 mmol/L wordt beschouwd als een hoger risico op hart- en vaatziekten. Waarden tussen 1,04 en 1,55 mmol/L betekenen in het algemeen een matig risico en waarden boven 1,55 wijzen op een laag risico op hart- en vaatziekten. Het is gebruikelijk om te kijken naar de verhouding tussen totaal cholesterol en HDL-cholesterol.

 1. Deze verhouding moet kleiner zijn dan 5, maar kleiner dan 3,5 is het best.
 2. Het is echter van groot belang om bij de beoordeling van deze verhouding ook te kijken naar de uitkomsten van de afzonderlijke tests.
 3. Voor een juiste interpretatie is overleg met de huisarts nodig.
 4. Recente ontwikkelingen laten zien dat niet alleen de concentratie van het HDL van belang is, maar ook de werkzaamheid van het HDL-deeltje.

Het komt voor dat de cholesterol verlaagd is bij ziekte, een paar dagen na een hartaanval of bij stress. Bij zwangerschap is de HDL-cholesterol dikwijls afwijkend (hoger of lager) ten opzichte van de normale situatie. Daarom is het beter om de test minimaal 6 weken na de zwangerschap uit te voeren.

 1. Een hoog HDL-cholesterol is gunstig en een hoog LDL-cholesterol en een hoog triglyceridengehalte is ongunstig.
 2. HDL-cholesterol zorgt voor transport van cholesterol vanuit de vaatwand naar de lever.
 3. Hoe hoger het HDL-cholesterol, des te beter is de afvoer van overtollig cholesterol naar de lever.
 4. LDL De test meet de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed.

LDL behoort tot de groep van de zogenaamde lipoproteïnen, die het transport van vetten – zoals cholesterol en triglyceriden – in het lichaam verzorgen. LDL transporteert voornamelijk cholesterol van het maag-darmkanaal naar de vaatwand. Verhoogde LDL-cholesterol concentraties zijn onwenselijk omdat daardoor cholesterol wordt afgezet op de wanden van de bloedvaten.

Dit kan leiden tot een stugge vaatwand, een verminderde bloeddoorstroming en zelfs tot verstopping van het bloedvat. Zo kunnen hart- en vaatziekten ontstaan, die kunnen leiden tot een hartaanval of een beroerte. LDL-cholesterol wordt ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. Bij de meeste gezonde mensen ligt de waarde van LDL cholesterol tussen de 2,0 en 4,5 mmol/l.

De streefwaarde voor LDL-cholesterol is echter kleiner dan 3,0 mmol/l. Van alle vormen van cholesterol wordt LDL-cholesterol beschouwd als de belangrijkste risicofactor voor het veroorzaken van hart- en vaatziekten. Een aangepast dieet en meer beweging (voor degenen die er een zittend bestaan op nahouden) kunnen je cholesterolwaarden na verloop van tijd weer verbeteren.

 • LDL/HDL-risico index Cholesterol ratio De cholesterol ratio is een goede voorspeller van uw risico op hart-vaatziekten.
 • De cholesterol ratio is de verhouding tussen het totaal cholesterol en het HDL cholesterol in uw lichaam.
 • De berekening van de cholesterol ratio: Totaal cholesterol / HDL cholesterol = Cholesterol ratio Het totaal cholesterol bestaat uit LDL cholesterol + triglyceriden + HDL cholesterol.
You might be interested:  Spaanse Tapas Recepten

Een verhoogd totaal cholesterol, met name een verhoogd LDL cholesterol, is een belangrijke risicofactor voor het optreden van hart-vaatziekten. Ook triglyceriden hebben een slechte invloed op de gezondheid van de vaatwand. Daarentegen is in meerdere studies een sterk gunstig verband aangetoond tussen de concentratie van HDL-cholesterol en het risico van hart-vaatziekten.

Dat willen zeggen, een hoog HDL-cholesterol verlaagd het risico. De tegengestelde effecten van de slechte vetten (LDL en triglyceriden) en het goede HDL cholesterol, is de reden dat de cholesterol ratio goed kan worden gebruikt als risico voorspeller. Om het risico te verkleinen, is het belangrijk dat de balans tussen goed en slecht zo gunstig mogelijk is.

WHY YOUR CHOLESTEROL RATIOS MATTER — DR. ERIC WESTMAN

Het is dus gunstig als het totaal cholesterol laag is terwijl het HDL cholesterol hoog is, dit resulteert in een lage cholesterol ratio. Als u echter naast een verlaagde HDL, een hoge LDL- of triglyceridengehalte heeft, is de cholesterol ratio en dus het risico op hart-vaatziekten verhoogd.

 • Een optimale cholesterol ratio is 4 of lager Triglyceriden Triglyceriden zijn vetten in het bloed die door het lichaam als energiebron gebruikt worden.
 • Als uw triglyceriden verhoogd zijn, kan dit het proces van aderverkalking versnellen en uiteindelijk zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken.
 • Het is daarom belangrijk om uw triglyceriden waarden laag te houden.

Zie ook: http://www.cholesterolvoorlichting.nl/te-hoog-cholesterol/triglyceriden-waarden-verlagen Suggesties bij het verlagen van uw triglyceriden.

 • Verhoog gebruik van enkelvoudig onverzadigde vetzuren (bijv. olijfolie, koolzaadolie, zonnebloemolie) ter vervanging van slechte vetten
 • Zorg dat u voldoende vitamine C binnenkrijgt
 • Vermijd geraffineerde koolhydraten zoals suiker
 • Drink minder alcohol

Geschikte voedingsmiddelen zijn bijvoorbeeld: Avocado, Blauwe druif, Linzen, Notenolie, Olijfolie, Pijnboom pitten, Pompoen olie of -pitten, Prei, Knoflook, Lente ui, Lijnzaad, Sesam pasta of -zaad, Shi take, Soja, Soja yoghurt, Taugé, Vis, Walnoten, Witte bonen.

Wat is een goed cholesterol percentage?

Normale cholesterolwaarden: het advies – Spreken van normale cholesterolwaarden is soms lastig, want gemiddeld of ‘normaal’ kan uiteenlopen met de adviezen van verschillende gezondheidsinstellingen. Ook verschilt het normale cholesterolgehalte voor Nederlanders per persoon en hangt het mede af van geslacht, leeftijd en andere factoren die van invloed zijn.

Lager dan 5,0 mmol/l is normaal Tussen 5,0 en 6,4 mmol/l is licht verhoogd Tussen 6,5 – 8,0 mmol/l is verhoogd Hoger dan 8,0 mmol/l is sterk verhoogd

De cholesterolwaarden zijn opgedeeld in de LDL-waarde en de HDL-waarde. Dit staat voor Lage Dichtheid Lipoproteïnen en Hoge Dichtheid Lipoproteïnen. Deze lipoproteïnen zijn nodig om het cholesterol van onze lever (waar cholesterol wordt aangemaakt) van en naar de cellen te sturen.

De optelsom van deze waarden geven het totale cholesterol weer. Het is daarom ook belangrijk om naar de ratio tussen de normaalwaarden van HDL en LDL cholesterol te kijken. De meest optimale ratio is 3,5:1, maar over het algemeen zou de ratio minder moeten zijn dan 5:1. Een meting vertelt snel meer over jouw cholesterolgehalte.

Wil je jouw cholesterolgehalte verminderen door de LDL-waarde te verlagen? Het is wetenschappelijk bewezen dat plantensterolen actief meehelpen in het verlagen van slecht cholesterol, Een paar kleine aanpassingen in de voeding of leefstijl kunnen het verschil al maken.

Hoeveel moet totaal cholesterol zijn?

Normaalwaarden cholesterol – Je cholesterolwaarden zijn opgesplitst in je HDL en je LDL waarde. De opgetelde som van deze twee is je totale cholesterol, Ook deze moet binnen bepaalde grenzen blijven. Je totale cholesterol zou niet hoger dan 200 tot 238 mg/dl zijn. Wanneer je totale cholesterolgehalte boven de 240 mg/dl is, wordt het zelfs gevaarlijk en met je je cholesterol verlagen,

Wat is streefwaarde cholesterol?

LDL-Cholesterol LDL-cholesterol (low density lipoprotein) wordt bepaald voor screening op het risico voor hart en vaatziekten en voor monitoring van de behandeling. LDL-C is een lipoproteine dat cholesterol vervoert in het bloed en ervoor zorgt dat het cholesterol wordt afgezet aan de wanden van bloedvaten. Hierdoor draagt het bij aan vernauwing van bloedvaten en hart- en vaatziekten. LDL-C wordt daarom ook wel het ‘slechte’ cholesterol genoemd. LDL-C wordt bij Saltro niet direct gemeten, maar berekend uit de uitslagen van andere componenten in het lipiden profiel die vrijwel altijd ook worden gemeten (totaal cholesterol, HDL-cholesterol, non-HDL cholesterol en triglyceriden). De LDL-C concentratie is van belang voor het voorspellen van het risico op de ontwikkeling van hart- en vaatziekten. De uitslagen van het lipiden profiel worden samen met andere risicofactoren (roken, verhoogde bloeddruk, laag HDL-cholesterol (<1 mmol/L), familiegeschiedenis, overgewicht, nierschade of uitscheiding van albumine in de urine (microalbuminurie), gestoorde glucosetolerantie en leeftijd) toegepast bij het maken van een behandelplan en follow-up voor het verlagen van het risico op hart- en vaatziekten. Wanneer LDL-C verhoogd is, wordt meestal een tweede bloedafname op een ander moment ter bevestiging uitgevoerd, voordat een definitieve diagnose wordt gesteld. LDL-C waarden zijn alleen betrouwbaar te interpreteren als de patient tijdens de afname verder gezond is (geen acute ziekte of recente operatie), omdat het dan tijdelijk wat lager is in het bloed. Tijdens een zwangerschap is LDL-C verhoogd.Tegenwoordig wordt ook non-HDL-cholesterol gebruikt in combinatie met LDL-C.Behandeling bestaat uit lifestyle aanpassingen, zoals dieet en sport en/of cholesterol verlagende medicatie. De doelwaarde van LDL is afhankelijk van leeftijd en andere aanwezige ziekten, maar in ieder geval <3.0 mmol/L. Bij LDL-waarden > 4 mmol/L of totaal cholesterol >7.5 mmol/L moet de familie geschiedenis wordenbekeen en gedacht worden aan erfelijke (familiaire) hypercholesterolemie (FH). : LDL-Cholesterol

You might be interested:  Pasta Alla Norma

Hoe hoog mag de non HDL-cholesterol zijn?

Streefwaarden – Bij non-HDL cholesterol rapporteren we een streefwaarde van <3,4 mmol/l, welke correspondeert met de streefwaarde van <2,6 mmol/l voor LDL-cholesterol. Voor de hoogrisico-groep wordt een streefwaarde voor non-HDL van <2,6 mmol/l geadviseerd, corresponderend met een LDL-cholesterol streefwaarde van <1,8 mmol/l. Aangezien het totale cholesterol en het HDL cholesterol al onderdeel zijn van het lipidenpakket, brengt de rapportage van non-HDL cholesterol geen extra kosten met zich mee. NB: het lipidenpakket hoeft niet nuchter te worden afgenomen. Nog vragen over dit onderwerp? Onze vakgroep Klinische Chemie is 24/7 bereikbaar. Wilt u meer weten over onze afdeling Klinische Chemie. Klik dan hier.

Kan je cholesterol schommelen?

Schommeling van het serumcholesterolgehalte bij één persoon: wat is de werkelijke waarde en wanneer is er sprake van een significante verandering? Onafhankelijk, multidisciplinair en betrouwbaar Het cholesterolgehalte in het bloed is over de tijd niet constant.

 1. Dit probleem van wisselende waarden doet zich voor bij controle van eerder gevonden verhoogde waarden en in het bijzonder bij de follow-up van patiënten met een dieet of medicatie.
 2. Meerdere keren meten is noodzakelijk.
 3. Er kan dan een schatting worden gemaakt van de werkelijk gemiddelde waarde per patiënt.

Dit is het theoretisch gemiddelde van een groot aantal metingen bij één persoon. In dit onderzoek werd de intra-individuele variatie van het serum-cholesterolgehalte en de consequenties hiervan voor screening en follow-up bepaald. Hiertoe werden bij 33 mannen in de leeftijdscategorie van 25-40 jaar 12 cholesterolbepalingen gedaan in 4 weken tijd.

 1. De gemiddelde variatiecoëfficiënt was 5,7, waarbij de spreiding tussen de deelnemers groot was; 2,9 tot 9,8.
 2. De ligging van de werkelijk gemiddelde waarde bij een individu werd geschat (met 90 betrouwbaarheid), na respectievelijk en 3 bepalingen.
 3. De gevonden variatie heeft consequenties bij het indelen van personen in de verschillende risicocategorieën van de Nederlandse cholesterolconsensus.

Tevens is het mogelijk om na een periode van interventie af te lezen of het cholesterolgehalte significant is gedaald. Ruwweg kan gesteld worden dat een daling van 10-12 een significant verschil oplevert. De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor abonnees.

 • Maak een account.
 • Gratis en vrijblijvend.
 • Heb je al een abonnement? Artikelinformatie 4 augustus 1992 Ned Tijdschr Geneeskd.1992;136:1507-11 Auteursinformatie Mw.drs.I.J.M.Hendriksen, gezondheidkundige, pa Singel 108, 1015 AD Amsterdam.
 • Vrije Universiteit, vakgroep Theorie der Geneeskunde, Epidemiologie en Biostatistiek, Amsterdam.

Dr.ir.P.D.Bezemer, statisticus. Academisch Ziekenhuis Rotterdam-Dijkzigt, afd. Klinische Chemie, Rotterdam. Dr.G.J.M.Boerma, klinisch chemicus. Dr.U.Zuiderveld, huisarts, Amsterdam. Contact mw.I.J.M.Hendriksen : Schommeling van het serumcholesterolgehalte bij één persoon: wat is de werkelijke waarde en wanneer is er sprake van een significante verandering?

Waarbij speelt cholesterol een belangrijke rol?

Wat is nu waar over Cholesterol? – Er wordt veel geschreven over cholesterol, maar wat is waar en niet waar? Cholesterol is belangrijk voor ons lichaam en wordt aangemaakt in de lever. In feite is cholesterol de bouwsteen voor lichaamscellen, hormonen en zelfs de aanmaak van vitamine D.

 1. Zonder deze stof kan ons lichaam niet werken en niet overleven.
 2. Hoog cholesterol is dus niet de primaire oorzaak van hart- en vaatziekten.
 3. Inmiddels is er uit belangrijke wetenschappelijke onderzoeken gebleken dat alle hart- en vaatziekten met een ontsteking van de vaatwand beginnen.
 4. Wanneer er ontstekingen plaatsvinden, produceert ons lichaam meer cholesterol om de aangetaste cellen te herstellen.

Het zogenoemde ‘slechte cholesterol’ LDL is eigenlijk vitaal om beschadigingen in weefsels te herstellen. Maar te veel LDL-cholesterol kan zich nestelen in de aderen waardoor er blokkades kunnen op- treden met een verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Dit staat bekend als slagaderverkalking (arteriosclerose). Echter is een verhoogde productie van cholesterol niet de oorspronkelijke oorzaak van hart- en vaatziekten. Middelen die de productie van cholesterol verlagen, verstoren een natuurlijk herstelproces van het lichaam. Cholesterol verlagen is dus niet de sleutel.

Om uw lichaam te beschermen tegen hart- en vaatziekten moet u dus de kern van het probleem aanpakken, namelijk de ontstekingen. Door ontstekingen te stoppen en te voorkomen zorgt u voor een gebalanceerde productie van cholesterol en dat betekent het hebben van schone aderen.