Hoeveel Vit D Per Dag?

Hoeveel Vit D Per Dag
De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.

Hoeveel Vit D per dag bij tekort?

Hoeveel vitamine D per dag is aanbevolen? – Hoeveel vitamine D moet je nu slikken per dag? Hoewel er heel wat aanbevelingen zijn om een supplement in te nemen, is er nog geen volledige consensus over hoeveel vitamine D per dag dat dan best is. Meestal worden de aanbevelingen van de Hoge Gezondheidsraad gevolgd.

  1. Zij geven aanbevelingen afhankelijk van de leeftijdsgroep waartoe iemand behoort.
  2. Hoeveel vitamine D per dag een kind moet nemen, verschilt dus van de dosis voor een volwassene.
  3. Voor een baby wordt 10 µg per dag aangeraden.
  4. Voor volwassenen geldt de aanbeveling tussen de 10 en de 15 µg.70-plussers nemen dan weer best 20 µg in.

Ook voor zwangere vrouwen en tijdens de borstvoeding wordt dagelijks 20 µg / dag aangeraden. Op verpakkingen van vitamine D supplementen kan je meestal de Internationale Eenheden lezen.1µg komt overeen met 40 Internationale eenheden (I.E.). Ter vergelijking: een stukje zalm van 100 g bevat slechts 4,6 µg vitamine D.

Leeftijd Vitamine D3, µg* / dag
0 – 6 maand 10
7 – 12 maand 10
1 – 3 jaar 10
4 – 6 jaar 10
7 – 10 jaar 10
11 – 14 jaar 10 – 15
15 – 18 jaar 10 – 15
Volwassenen (19 – 70) 10 – 15
70 – plussers 20
Zwangerschap 20
Borstvoeding 20
You might be interested:  Hoeveel Kost Het Om Een Elektrische Auto Op Te Laden?

Deze dosering is voldoende om je vitamine D-waarden constant te houden. In het geval van een tekort neem je best wat meer in om te voldoen aan de dagelijkse aanbevolen hoeveelheid, maar ook om het opgelopen tekort weer aan te vullen. Daarom is een supplement van 20 µg per dag innemen een goeie keuze, Wanneer je twijfelt of 20 µg in jouw geval de juiste dosering is, win je best het deskundig advies van je arts of apotheker in. Raadpleeg ook onze test om na te gaan of jij risico loopt op een vitamine D-tekort! Een vitamine D-supplement dat voldoet aan de optimale dagelijkse hoeveelheid van 20 µg / dag, is FULTIUM,

Is 75 ug vitamine D teveel?

De Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit)) adviseert daarom maximaal 100 microgram vitamine D per dag voor volwassenen. In de Nederlandse wet is vastgelegd dat een voedingssupplement maximaal 25 microgram mag bevatten.

Wat voel je bij vit D tekort?

Voeding – Vitamine D zit in:

vette vis (zoals zalm of makreel) levertraan (visolie) rundvlees kaas eieren

Vitamine D wordt in Nederland aan sommige voedingsmiddelen toegevoegd, zoals:

margarine en halvarine sommige oliën of vetten voor bakken en braden flesvoeding voor baby’s

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking. Voor meer informatie zie, Oorzaken tekort Te weinig vitamine D in het lichaam heeft vaak meer oorzaken:

Een getinte of donkere huid die minder vitamine D maakt. Oudere leeftijd: de huid maakt minder vitamine D. U komt niet elke dag buiten tussen 11 en 15 uur. Het is winter: de zon is minder sterk en uw huid maakt minder vitamine D. U eet weinig producten waar vitamine D inzit. (Dit is de minst belangrijke oorzaak).

You might be interested:  Hoeveel Kost Het Om Een Pakket Te Versturen?

Vitamine D (colecalciferol) zorgt voor de opname van kalk en fosfaat uit het voedsel. Kalk en fosfaat zijn nodig voor een goede opbouw van botten en gebit. Het is te gebruiken bij vitaminegebrek en bij botontkalking. Voor meer informatie zie, Wat merk ik Is er te weinig vitamine D, dan geeft dat vooral een probleem met de botten.

Een kind met veel te weinig vitamine D en kalk krijgt steeds zwakkere botten. Dit heeft ook invloed op de groei. Deze kinderen zijn kleiner, hebben slappere spieren, kromme scheenbenen, een voorhoofd dat uitsteekt en knobbels langs de ribben. Dit heet rachitis of Engelse ziekte. Bij volwassenen kunnen de botten zachter (week) worden. Zij krijgen botpijn en spierpijn in de bovenbenen en heupen. Ze kunnen moeilijk uit een stoel opstaan, ze lopen moeilijk en ze breken sneller botten. Dit heet osteomalacie. Te weinig vitamine D en kalk kan ook veroorzaken. Botten worden dan zwakker en breken sneller. Op oudere leeftijd kunnen wervels inzakken.

Te weinig vitamine D kan er misschien ook voor zorgen dat:

de verdediging (de afweer) tegen bacteriën en virussen slechter wordt

Ook is er onderzoek dat laat zien dat weinig vitamine D in het bloed iets te maken heeft met:

ziekten van hart en bloedvaten diabetes type 2 darmkanker bacteriën en virussen in het lichaam (infecties) ziektes van de afweer (auto-immuunziekten)

Het is niet duidelijk of weinig vitamine D deze ziektes echt veroorzaakt. Het is ook niet duidelijk of u minder kans heeft op deze ziektes als u extra vitamine D gaat slikken. Er is geen bewijs dat weinig vitamine D in het bloed te maken heeft met dementie, autisme en depressie.

You might be interested:  Hoeveel Epa En Dha Per Dag?

Kan je duizelig worden van vitamine D tekort?

Wat zijn de symptomen van een D-tekort op de huid? – Eén van de eerste indicatoren van een tekort aan vitamine D is onze huid. Een doffe, droge huid duidt op ontoereikende waarden van het nutriënt, Daarnaast ga je sneller zweten. De huid is één van onze belangrijkste organen aangezien het een natuurlijk barrière vormt tegen ongewenste invloeden van buitenaf.

Uit een meta-analyse uitgevoerd door dermatologen is naar voren gekomen dat vitamine D vele functies uitoefent in onze organen en weefsels waar zich vitamine D ontvangers bevinden. De onderzoekers stellen dat het nutriënt een centrale rol inneemt binnen de dermatologie. Niet alleen omdat de synthese in de huid plaatsvindt, maar ook door de veelzijdige werking die de zonnevitamine heeft bij huidaandoeningen zoals acne, schilfers, roodheid of eczeem.

Bij deze aandoeningen is het verstandig om de vitamine D waarden te meten en suppletie te overwegen.13

Hoe krijg ik mijn vitamine D omhoog?

Hoe krijg je vitamine D binnen? – Zonlicht in de lente en zomer is de belangrijkste bron van vitamine D. Je lichaam maakt het zelf aan als je in contact komt met zonnestralen. Vitamine D krijg je ook een beetje binnen via voeding. Bijvoorbeeld door het eten van vette vis.

Kan een teveel aan vitamine D kwaad?

Bijwerkingen teveel vitamine D – Je zou denken dat hoe meer vitamines je binnenkrijgt, hoe beter. Toch is dat niet het geval. Teveel vitamine D kan zelfs schadelijk zijn. Voor deze vitamine geldt dan ook een maximale hoeveelheid per dag. Wees niet bang dat het slikken van een paar supplementen al een teveel aan vitamine D veroorzaakt.