Hoeveel Overwaarde Kan Ik Opnemen?

Hoeveel Overwaarde Kan Ik Opnemen
Overwaarde hypotheek gebruiken | De Hypotheekshop Is de marktwaarde (netto verkoopopbrengst) van je woning momenteel hoger dan de resterende schuld van de hypotheek die je erop hebt afgesloten? Dan is er sprake van overwaarde. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren inzetten.

Zo gebruiken de meeste mensen hun overwaarde om er een volgende woning van te kopen of een verbouwing te financieren. Maar je kunt ook financiële zekerheid creëren. Wij vertellen je graag wat je allemaal kunt doen met je overwaarde. Zodra je jouw huis verkoopt, komt ook je eventuele overwaarde vrij. Deze overwaarde dien je volgens de te gebruiken om een volgend huis te kopen.

Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. Gebruik je jouw overwaarde niet voor de aankoop van een andere woning? Dan mag je alleen de hypotheekrente aftrekken over de koopsom mín de overwaarde.

Voorbeeld Je oude woning heeft een overwaarde van € 100.000. Je koopt een nieuwe woning van € 400.000. Dan kun je over een hypotheek of lening van maximaal € 300.000 (€ 400.000 – € 100.000) de rente aftrekken. Wil je meer lenen dan € 300.000? Dan mag je over het bedrag dat je hierboven leent geen rente aftrekken.

Naast het verkopen van je huidige woning en het, kun je ook je huidige woning behouden en er een tweede huis (of vakantiehuis) bijkopen. Je kunt je hypotheek in dat geval verhogen met het bedrag dat je aan overwaarde hebt. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je de hogere maandlasten van de nieuwe hypotheek op een verantwoorde manier kunt dragen.

Daarnaast zal de geldverstrekker eisen dat de tweede woning als onderpand voor de lening dient. Onze hypotheekadviseurs kunnen kijken wat jouw mogelijkheden op dit gebied zijn. Of je nu een aanbouw aan je huis wilt realiseren, de tuin eens op de schop wilt nemen of droomt van een nieuwe keuken, het kan interessant zijn om je overwaarde in te zetten voor de van je huis.

Als je voldoende overwaarde hebt, kun je mogelijk je hypotheek verhogen en het geld dat vrijkomt laten storten in een, Je doe je door een tweede hypotheek af te sluiten of door, Het is mogelijk om de overwaarde op je woning te gebruiken om je huidige consumptieve schulden af te lossen. Gezien je voor dit soort leningen en kredieten vaak een hoge rente betaalt, kan het verhogen van je hypotheek, een tweede hypotheek of een opeethypotheek verstandig zijn.

 1. Als je voor één van deze drie opties kiest, is de rente vaak een stuk lager dan de rente die je betaalde voor je schulden.
 2. Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat je de rente voor dergelijke leningen niet fiscaal kunt aftrekken, tenzij deze zijn gebruikt voor de eigen woning.
 3. Het is in de huidige huizenmarkt voor starters op de woningmarkt moeilijk om een woning te bemachtigen.

Je kunt je overwaarde daarom ook gebruiken om je (klein)kind aan een huis/hypotheek te helpen. Dit doe je door de overwaarde te gebruiken voor een lening of een, Houd er wel rekening mee dat dit invloed heeft op jouw eigen (hypothecaire) mogelijkheden voor de toekomst.

 1. Het is daarom verstandig om je hier eerst uitgebreid over te laten adviseren.
 2. Ga jij bijna met pensioen en wil je meer financiële ruimte? Dan kun je de overwaarde van je woning hiervoor benutten door middel van een,
 3. Dat is een hypotheekproduct voor senioren die meer financiële ruimte willen creëren.
 4. Bijvoorbeeld om hun pensioen aan te vullen of om hun (klein)kinderen financieel te ondersteunen.

Daarnaast kan de overwaarde ook worden ingezet om je woning levensloopbestendig te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan het installeren van een traplift, je woning drempelloos maken of energiebesparende maatregelen toepassen. Om de overwaarde te kunnen verzilveren, zijn het inkomen, de woningwaarde en de resterende hypotheekschuld leidend.

Is je hypotheekschuld kleiner geworden ten opzichte van de waarde van je woning? Dan loopt je geldverstrekker minder risico en kom je mogelijk in aanmerking voor rentekorting. Je geldverstrekker kan jou in dat geval in een lagere risicoklasse plaatsen, met een lager rentetarief. Op die manier bespaar je op je maandlasten.

Houd er rekening mee dat niet alle geldverstrekkers de automatisch aanpassen, daar moet je in sommige gevallen zelf achteraan gaan. Je kunt je overwaarde ook (deels) opnemen om ermee te doen wat jij wilt. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe auto of een rondreis maken in een ver land. Niet alle geldverstrekkers werken hieraan mee. Vaak kun je maar tot 80% van de waarde van je woning overwaarde opnemen.

Het is verstandig om goed na te denken over het lenen van geld voor consumptieve uitgaven. Zeker als je het uitgeeft aan vluchtige dingen, zoals een auto die al snel minder waard wordt. Je zit namelijk toch weer voor dertig jaar aan een hypotheek vast. Daarnaast is de rente die je betaalt over de opname van je overwaarde niet fiscaal aftrekbaar.

Stel je gaat je woning verkopen om vervolgens (weer) te gaan huren. In dat geval wordt de eventuele overwaarde van je woning belastingvrij aan jou uitbetaald. Dit geld kun je op je spaarrekening zetten of beleggen, maar je bent ook vrij om dit geld uit te geven hoe jij dat wilt.

Als je ervoor kiest om de overwaarde op je spaarrekening te zetten, moet je wel rekening houden met eventuele vermogensbelasting. Je mag tot € 50.650 (2022) belastingvrij op je spaarrekening hebben staan. Heb je meer dan dat gespaard? Dan betaal je vermogensbelasting. Voor partners betekent dit dus dat je in totaal een bedrag van € 101.300 (2022) belastingvrij op je spaarrekening mag hebben.

Hoe hoger je boven het belastingvrije vermogen uitkomt, des te hoger het percentage dat je aan belasting betaalt. Als peildatum geldt het vermogen dat je op 1 januari hebt. We vatten graag nog even voor je samen op welke manieren je jouw overwaarde kunt opnemen.

 • De makkelijkste methode is door je huidige woning te verkopen, waardoor de overwaarde automatisch vrijkomt (mits je deze niet gebruikt voor een nieuwe woning).
 • Ook kun je je overwaarde opnemen via een hypotheek door je huidige hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.
 • Houd hierbij rekening met een aantal bijkomende kosten, zoals de kosten voor het hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten.

Deze kosten kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. Denk jij eraan om je overwaarde op te nemen? Onze adviseurs helpen jou graag verder. Tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek bespreken zij met jou de mogelijkheden en de beste opties. Meer weten? Plan dan een kosteloze en vrijblijvende afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Wat kost 50.000 euro overwaarde opnemen?

Wat kost overwaarde opnemen in 2023? – Voor het opnemen van je overwaarde, ga je dus een ‘nieuwe’ hypotheek aan. Hier hoort een nieuwe maandlast bij. We geven je 3 rekenvoorbeelden:

25.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 85,42 euro 50.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 170,83 euro 100.000 euro overwaarde opnemen, geeft een maandlast van 341,67 euro

Alle voorbeelden gaan uit van een aflossingsvrije hypotheekrente van 4,10 % voor 10 jaar vast (februari 2023). : Overwaarde huis opnemen: hoeveel kost het?

Hoeveel van mijn overwaarde kan ik opnemen?

In Nederland is in de wet vastgelegd dat je maximaal 100% van je woningwaarde aan hypotheek mag afsluiten. In dat opzicht biedt overwaarde perspectief om je hypotheek te verhogen. Daarbij geldt wel als voorwaarde dat je inkomen voldoende moet zijn om aan de inkomenstoets van de hypotheekverstrekker te voldoen.

Is het slim om overwaarde op te nemen?

Overwaarde als waardevolle investering – Overwaarde wordt het vaakst gebruikt voor een investering in de woning. Met een verbouwing vergroot je je woonplezier en het draagt bij aan de woningwaarde. Door bijvoorbeeld meer ruimte te creëren of bij het nemen van energiebesparende maatregelen kan de waardevermeerdering oplopen van 70% tot 100% van de investering.

 • Daarnaast worden een duurzame of gerenoveerde woning sneller en tegen een betere prijs verkocht.
 • Door je overwaarde te gebruiken voor een investering in je woning, heb je minder last van de dalende huizenprijzen.
 • Oop je een nieuwe keuken of badkamer van je overwaarde dan is de waardevermeerdering lager.

Deze woningverbeteringen zijn namelijk smaakgevoelig. Gemiddeld draagt de investering voor 50% bij aan de woningwaarde. Een nieuw badkamer of keuken van je overwaarde neem je daarom vooral voor jezelf.

Kan ik overwaarde opnemen om een auto te kopen?

Overwaarde huis gebruiken voor auto?

 • Kosteloos eerste gesprek
 • 100% onafhankelijke financieel advies
 • We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
 • Telefonisch, online of op de vestiging
 1. Kosteloos eerste gesprek
 2. 100% onafhankelijke financieel advies
 3. We vergelijken ruim 40 geldverstrekkers
 4. Telefonisch, online of op de vestiging

Is jouw woning flink meer waard geworden de afgelopen tijd? En is je hypotheekschuld lager dan de waarde van je woning? Dan is er sprake van, Dit is geen bedrag dat op je spaarrekening staat en dat je vrij kunt gebruiken. Máár je kunt er wel een vrij besteedbaar bedrag van maken.

Je kunt namelijk je, bijvoorbeeld in de vorm van een, Daardoor komt het bedrag vrij en kun je de overwaarde op je huis gebruiken voor een auto of andere aankopen. Waarschijnlijk heb je al weleens gehoord dat mensen de voor onder andere een of van hun huis of een, Dat zijn twee van de meest voorkomende redenen om een extra hypotheek te nemen.

Maar wat niet iedereen weet, is dat je de overwaarde in principe aan alles kunt besteden. Zo kun je er ook een van kopen, je ermee renoveren of aan je kinderen. Of er een auto mee kopen dus.

Hoe lang is overwaarde belastingvrij?

Ja, overwaarde op je huis is belastingvrij in 2023. Dat geldt in elk geval als je de overwaarde op je huis gebruikt om je hypotheek voor een volgende woning te verlagen of om je huidige woning te verbouwen of verduurzamen. In die gevallen betaal je geen belasting over je overwaarde.

Wat kun je het beste doen met 2 ton overwaarde?

Overwaarde gebruiken voor pensioen – Het is mogelijk om de overwaarde te gebruiken als een aanvulling op je pensioen. Dat kun je doen door je woning te verkopen en te gaan huren of een goedkoper huis te kopen, maar er bestaan ook constructies om je overwaarde op te nemen zonder dat je je huis hoeft te verkopen. Laat je hierover wel altijd goed adviseren door een hypotheekadviseur.

Kun je meer lenen met overwaarde?

Overwaarde hypotheek gebruiken Is de marktwaarde (netto verkoopopbrengst) van je woning momenteel hoger dan de resterende schuld van de hypotheek die je erop hebt afgesloten? Dan is er sprake van overwaarde. Deze overwaarde kun je op verschillende manieren inzetten.

 1. Zo gebruiken de meeste mensen hun overwaarde om er een volgende woning van te kopen of een verbouwing te financieren.
 2. Maar je kunt ook financiële zekerheid creëren.
 3. Wij vertellen je graag wat je allemaal kunt doen met je overwaarde.
 4. Zodra je jouw huis verkoopt, komt ook je eventuele overwaarde vrij.
 5. Deze overwaarde dien je volgens de te gebruiken om een volgend huis te kopen.

Alleen dan kun je onder voorwaarden de rente over je hypotheek volledig aftrekken van de inkomstenbelasting. Gebruik je jouw overwaarde niet voor de aankoop van een andere woning? Dan mag je alleen de hypotheekrente aftrekken over de koopsom mín de overwaarde.

 • Voorbeeld Je oude woning heeft een overwaarde van € 100.000.
 • Je koopt een nieuwe woning van € 400.000.
 • Dan kun je over een hypotheek of lening van maximaal € 300.000 (€ 400.000 – € 100.000) de rente aftrekken.
 • Wil je meer lenen dan € 300.000? Dan mag je over het bedrag dat je hierboven leent geen rente aftrekken.

Naast het verkopen van je huidige woning en het, kun je ook je huidige woning behouden en er een tweede huis (of vakantiehuis) bijkopen. Je kunt je hypotheek in dat geval verhogen met het bedrag dat je aan overwaarde hebt. Uiteraard is dit alleen mogelijk als je de hogere maandlasten van de nieuwe hypotheek op een verantwoorde manier kunt dragen.

 1. Daarnaast zal de geldverstrekker eisen dat de tweede woning als onderpand voor de lening dient.
 2. Onze hypotheekadviseurs kunnen kijken wat jouw mogelijkheden op dit gebied zijn.
 3. Of je nu een aanbouw aan je huis wilt realiseren, de tuin eens op de schop wilt nemen of droomt van een nieuwe keuken, het kan interessant zijn om je overwaarde in te zetten voor de van je huis.

Als je voldoende overwaarde hebt, kun je mogelijk je hypotheek verhogen en het geld dat vrijkomt laten storten in een, Je doe je door een tweede hypotheek af te sluiten of door, Het is mogelijk om de overwaarde op je woning te gebruiken om je huidige consumptieve schulden af te lossen. Gezien je voor dit soort leningen en kredieten vaak een hoge rente betaalt, kan het verhogen van je hypotheek, een tweede hypotheek of een opeethypotheek verstandig zijn.

 • Als je voor één van deze drie opties kiest, is de rente vaak een stuk lager dan de rente die je betaalde voor je schulden.
 • Het is wel goed om rekening te houden met het feit dat je de rente voor dergelijke leningen niet fiscaal kunt aftrekken, tenzij deze zijn gebruikt voor de eigen woning.
 • Het is in de huidige huizenmarkt voor starters op de woningmarkt moeilijk om een woning te bemachtigen.

Je kunt je overwaarde daarom ook gebruiken om je (klein)kind aan een huis/hypotheek te helpen. Dit doe je door de overwaarde te gebruiken voor een lening of een, Houd er wel rekening mee dat dit invloed heeft op jouw eigen (hypothecaire) mogelijkheden voor de toekomst.

Het is daarom verstandig om je hier eerst uitgebreid over te laten adviseren. Ga jij bijna met pensioen en wil je meer financiële ruimte? Dan kun je de overwaarde van je woning hiervoor benutten door middel van een, Dat is een hypotheekproduct voor senioren die meer financiële ruimte willen creëren. Bijvoorbeeld om hun pensioen aan te vullen of om hun (klein)kinderen financieel te ondersteunen.

Daarnaast kan de overwaarde ook worden ingezet om je woning levensloopbestendig te maken. Denk dan bijvoorbeeld aan het installeren van een traplift, je woning drempelloos maken of energiebesparende maatregelen toepassen. Om de overwaarde te kunnen verzilveren, zijn het inkomen, de woningwaarde en de resterende hypotheekschuld leidend.

Is je hypotheekschuld kleiner geworden ten opzichte van de waarde van je woning? Dan loopt je geldverstrekker minder risico en kom je mogelijk in aanmerking voor rentekorting. Je geldverstrekker kan jou in dat geval in een lagere risicoklasse plaatsen, met een lager rentetarief. Op die manier bespaar je op je maandlasten.

Houd er rekening mee dat niet alle geldverstrekkers de automatisch aanpassen, daar moet je in sommige gevallen zelf achteraan gaan. Je kunt je overwaarde ook (deels) opnemen om ermee te doen wat jij wilt. Denk bijvoorbeeld aan het kopen van een nieuwe auto of een rondreis maken in een ver land. Niet alle geldverstrekkers werken hieraan mee. Vaak kun je maar tot 80% van de waarde van je woning overwaarde opnemen.

 • Het is verstandig om goed na te denken over het lenen van geld voor consumptieve uitgaven.
 • Zeker als je het uitgeeft aan vluchtige dingen, zoals een auto die al snel minder waard wordt.
 • Je zit namelijk toch weer voor dertig jaar aan een hypotheek vast.
 • Daarnaast is de rente die je betaalt over de opname van je overwaarde niet fiscaal aftrekbaar.

Stel je gaat je woning verkopen om vervolgens (weer) te gaan huren. In dat geval wordt de eventuele overwaarde van je woning belastingvrij aan jou uitbetaald. Dit geld kun je op je spaarrekening zetten of beleggen, maar je bent ook vrij om dit geld uit te geven hoe jij dat wilt.

 1. Als je ervoor kiest om de overwaarde op je spaarrekening te zetten, moet je wel rekening houden met eventuele vermogensbelasting.
 2. Je mag tot € 50.650 (2022) belastingvrij op je spaarrekening hebben staan.
 3. Heb je meer dan dat gespaard? Dan betaal je vermogensbelasting.
 4. Voor partners betekent dit dus dat je in totaal een bedrag van € 101.300 (2022) belastingvrij op je spaarrekening mag hebben.

Hoe hoger je boven het belastingvrije vermogen uitkomt, des te hoger het percentage dat je aan belasting betaalt. Als peildatum geldt het vermogen dat je op 1 januari hebt. We vatten graag nog even voor je samen op welke manieren je jouw overwaarde kunt opnemen.

 • De makkelijkste methode is door je huidige woning te verkopen, waardoor de overwaarde automatisch vrijkomt (mits je deze niet gebruikt voor een nieuwe woning).
 • Ook kun je je overwaarde opnemen via een hypotheek door je huidige hypotheek te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.
 • Houd hierbij rekening met een aantal bijkomende kosten, zoals de kosten voor het hypotheekadvies, taxatiekosten en notariskosten.
You might be interested:  Hoeveel Mg Cafeïne In Espresso?

Deze kosten kun je vaak meefinancieren in je hypotheek. Denk jij eraan om je overwaarde op te nemen? Onze adviseurs helpen jou graag verder. Tijdens een vrijblijvend oriëntatiegesprek bespreken zij met jou de mogelijkheden en de beste opties. Meer weten? Plan dan een kosteloze en vrijblijvende afspraak bij een vestiging bij jou in de buurt.

Wat gebeurt er als je overwaarde niet in huis stopt?

Stopt u de overwaarde niet in uw huis? Let op aftrek hypotheekrente Staat uw woning te koop of is het huis onlangs verkocht? Met de stijgende huizenprijzen is de kans groot dat u overwaarde heeft op uw huis. Als u besluit de overwaarde niet te herinvesteren in een nieuw koophuis, dan is de kans groot dat u voor de aftrek van hypotheekrente te maken krijgt met de bijleenregeling.

Dit houdt in, dat voor het deel dat de hypotheek hoger is dan volgens de bijleenregeling mag, u geen recht heeft op aftrek van de hypotheekrente. Dit deel van de schuld verschuift dan naar box 3. In de huidige huizenmarkt hebben veel huizenbezitters een overwaarde op hun huis. Als u uw oude huis met overwaarde verkoopt en verhuist naar een nieuw koophuis, dan heeft u de keuze om de overwaarde te herinvesteren in uw nieuwe huis of iets anders met het geld te doen.

De bijleenregeling wordt van toepassing als u kiest de overwaarde niet te investeren in het nieuwe huis. We leggen aan de hand van een voorbeeld uit hoe de bijleenregeling werkt.

Hoeveel belasting betaal je over de overwaarde van je huis?

Bereken wat u kunt doen met uw overwaarde – Het lenen van geld via een hypotheek is één van de meest voor de hand liggende mogelijkheden om uw overwaarde te benutten. Als indicatie geven we hieronder een paar voorbeelden hoe u met een hypotheek uw overwaarde kunt benutten (maar er is veel meer mogelijk).

 • Laat een berekening maken.
 • Zó weet u precies waar u aan toe bent Wilt u precies weten wat u kunt lenen en of uw maandlasten dan gelijk blijven of hoger worden, neem dan contact met ons op.
 • Of maak een gratis oriënterende afspraak met onze adviseur.
 • Maak een afspraak Vanaf welke leeftijd kunt u de overwaarde hypotheek afsluiten? Voor het afsluiten van een overwaarde hypotheek geldt een leeftijdsgrens.

Bijvoorbeeld van 60 jaar, of soms moet de jongste aanvrager de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt. We geven een paar voorbeelden Onderstaande berekeningen zijn voorbeelden en geven slechts een indicatie van de mogelijkheden. Wat u werkelijk kunt lenen hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals uw leeftijd en het product dat u kiest.

Woningwaarde € 200.000,- U ontvangt direct ongeveer € 80.000,- U betaalt geen hypotheekrente over dit bedrag. De rente wordt bij het opgenomen bedrag bijgeschreven.

Rekenvoorbeeld 2 – u heeft nog een bestaande hypotheek Een overwaarde hypotheek financiert ongeveer 30% van de huidige woningwaarde minus de huidige hypotheekschuld, met een maximum van 75% van de woningwaarde. U hoeft daarna nooit rente te betalen over het extra opgenomen bedrag. Voorbeeld 2

Woningwaarde € 200.000,- Huidige hypotheek € 100.000,- U ontvangt direct ongeveer € 30.000,- U betaalt geen hypotheekrente over het bedrag (€30.000,-) dat u direct ontvangt. De rente wordt maandelijks bij het opgenomen bedrag bijgeschreven.

Waarde van uw huis € 350.000
Uw 1e hypotheek € 50.000
Overwaarde € 300.000

Kan ik mijn overwaarde gebruiken?

Als je overwaarde hebt bij het verkopen van je huis, krijg je te maken met de bijleenregeling. De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde gebruikt voor de aankoop van je nieuwe huis wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit. Hierdoor heb je minder hypotheek nodig en kunnen je maandlasten dus lager uitkomen.

Is een afbetaald huis eigen vermogen?

Hypotheek afgelost: van box 1 naar box 3? – Vooralsnog (dit kan altijd veranderen, natuurlijk) zal je afgeloste huis niet tot je vermogen gerekend worden. Over vermogen betaal je in Nederland vanaf een bepaald bedrag belasting. Dat is wel zo voor bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen, maar niet voor geld dat in je woning zit.

Daarom kan extra aflossen op je hypotheek ook altijd een slimme manier om vermogensbelasting te vermijden. Let op: dit kan veranderen. Er gaan wel eens geluiden op om je hypotheek te verplaatsen van box 1 (waar deze nu in zit) naar box 3. Box 3 is de box waar je vermogen in zit, zoals bijvoorbeeld spaargeld en beleggingen.

Over het vermogen in box 3 betaal je belasting. Als je je huis daar ook in zou plaatsen, kan het zo zijn dat je belasting gaat betalen over het eigen geld (vermogen dus) dat je in je eigen huis hebt zitten. Daar tegenover zou dan een algemene belastingvermogen komen te staan.

Kan ik mijn overwaarde gebruiken voor een tweede huis?

Tweede huis kopen met overwaarde – Je kunt een tweede huis of vakantiewoning ook gedeeltelijk of volledig financieren met de overwaarde op je eerste woning. Je verhoogt dan je huidige hypotheek met het bedrag dat je hebt aan overwaarde. Vervolgens kun je dit extra geld gebruiken voor de aankoop van een tweede woning.

Kan ik mijn overwaarde opnemen Rabobank?

Voordelen van het opnemen van overwaarde bij Rabobank? – Hieronder vind je een aantal voordelen van het opnemen van overwaarde bij Rabobank:

 1. Extra financiële ruimte: Het opnemen van overwaarde bij Rabobank geeft je extra financiële ruimte. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je wilt verbouwen of als je extra geld nodig hebt voor een grote aankoop.
 2. Geen verhuizing nodig: Als je overwaarde opneemt, hoef je niet te verhuizen. Dit kan erg prettig zijn als je bijvoorbeeld gehecht bent aan je huidige woning of als je liever niet verhuist vanwege de locatie.
 3. Renteaftrek: Als je het geld gebruikt voor de financiering van verbouwing of verduurzaming, dan kun je de hypotheekrente aftrekken van de belasting. Dit kan een voordeel opleveren ten opzichte van bijvoorbeeld een persoonlijke lening, waar de rente vaak hoger is.

“Als je overweegt om overwaarde op te nemen bij Rabobank, is het belangrijk om te weten dat er naast de rente nog andere kosten kunnen zijn” Henry Luigjes, senior Hypotheekcoach bij Zelf hypotheek afsluiten Op zoek naar mogelijkheden? Neem gerust even contact met ons op. Hier zijn zeven voorbeeldsituaties waarin het opnemen van overwaarde bij Rabobank wellicht een goede optie zou kunnen zijn:

 • Verbouwen: Als je wilt verbouwen of renoveren, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede optie zijn. Zo kun je bijvoorbeeld een nieuwe keuken of badkamer financieren, of een uitbouw laten plaatsen.
 • Aflossen van schulden: Als je hoge schulden hebt met een hoge rente, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede manier zijn om deze schulden af te lossen en zo geld te besparen op de rentelasten.
 • Aanvullen van pensioen: Als je met pensioen gaat, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede optie zijn om je pensioen aan te vullen. Zo kun je bijvoorbeeld je maandelijkse inkomen aanvullen.
 • Studiekosten betalen: Als je kinderen gaat studeren of als je zelf een studie wilt volgen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede manier zijn om de studiekosten te financieren.
 • Financiering van een tweede woning: Als je een tweede woning wilt kopen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede optie zijn om deze woning te financieren.
 • Een nieuwe auto of caravan kopen: Als je een nieuwe auto of caravan wilt kopen, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede manier zijn om deze aankoop te financieren.
 • Hulp aan kinderen of kleinkinderen: Als je kinderen of kleinkinderen financieel wilt ondersteunen, bijvoorbeeld door een schenking te doen of door te helpen bij de financiering van een woning, dan kan het opnemen van overwaarde bij Rabobank een goede optie zijn.

Wat komt er in de praktijk allemaal bij kijken bij het opnemen van de overwaarde bij Rabobank? In een paar pennenstrepen leggen we uit wat er bij het opnemen van de overwaarde op je huis bij een Rabobank hypotheek komt kijken:

 • Om overwaarde op te nemen bij Rabobank moet je een hypotheek afsluiten. De hoogte van deze hypotheek is gebaseerd op de waarde van je huis, de overwaarde die je hebt opgebouwd en wat op inkomen mogelijk is.
 • Nadat de hypotheek is afgesloten, ontvang je het geleende bedrag op je rekening. Dit bedrag kun je vervolgens gebruiken voor bijvoorbeeld verbouwingen, het aflossen van schulden, of andere doeleinden.
 • Je betaalt afhankelijk van de gekozen aflosvorm alleen rente (of rente en aflossing) over het bedrag dat je hebt opgenomen. De rente kan variabel of vast zijn, afhankelijk van wat je hebt afgesproken met Rabobank.
 • Aan het einde van de looptijd van de Rabobank hypotheek moet je het geleende bedrag terugbetalen. Indien het een aflossingsvrije lening was, dan kan dit bijvoorbeeld door het huis te verkopen, door te sparen gedurende de looptijd van de Rabobank hypotheek of door tussentijdse vrijwillige aflossingen.

Nog belangrijk: Als je overweegt om overwaarde op te nemen bij Rabobank, is het belangrijk om te weten dat er naast de rente nog andere kosten kunnen zijn. Hieronder staan enkele kosten die in rekening gebracht kunnen worden:

 1. Advieskosten: Voor het afsluiten van een hypotheek bij Rabobank heb je advies nodig. Hiervoor betaal je advieskosten. Heb je kennis van hypotheken? Dan kun je er ook voor kiezen om de hypotheek zonder advies te regelen.
 2. Notariskosten: Voor het afsluiten van een hypotheek moet er een hypotheekakte worden opgesteld. De notariskosten hiervoor kunnen behoorlijk oplopen.
 3. Taxatiekosten: Om de waarde van je huis te bepalen, kan het zijn dat er een taxatierapport nodig is. Ook hier zijn kosten aan verbonden.

Daarnaast is het goed om te weten dat het opnemen van overwaarde met een hypotheek ook risico’s met zich meebrengt. Zo kan de rente variabel zijn of de rente vast periode aflopen en kan deze dus stijgen, waardoor de maandlasten hoger worden. Ook is er geen garantie dat je huis in waarde blijft stijgen, waardoor het mogelijk is dat je huis minder waard wordt dan de hoogte van je hypotheek.

 • Als alternatief voor het opnemen van overwaarde via een hypotheek bij Rabobank, kun je overwegen om je huis te verkopen en kleiner te gaan wonen. Hierdoor ontvang je de overwaarde als eenmalige uitkering.
 • Een andere optie is om zelf ergens anders te gaan wonen en je huidige huis aan te houden en te verhuren (mits de middelen daarvoor aanwezig zijn). Hierbij ontvang je maandelijkse huurinkomsten die je kunt gebruiken om je inkomen aan te vullen.
 • Een derde alternatief is om te kijken of je in aanmerking komt voor een zogenaamde verzilverhypotheek. Hierbij kun je de overwaarde van je huis opnemen zonder dat je de lasten van een maandelijkse aflossing hebt. In plaats daarvan wordt de hypotheek pas afgelost als je komt te overlijden of verhuist.
 • Een vierde alternatief is om te sparen of te beleggen om zo een extra buffer op te bouwen voor later. Dit kan een goede optie zijn als je nog niet meteen de behoefte hebt om extra geld vrij te maken.

Het is belangrijk om de verschillende opties goed tegen elkaar af te wegen en te kijken welke het beste past bij jouw persoonlijke situatie. Een hypotheekspecialist van zelfhypotheekafsluiten.nl kan je hierbij helpen en adviseren wat de beste optie is voor jou.

Wat gebeurt er met overwaarde bij verkoop?

Als de woningwaarde van jouw koophuis hoger is dan je hypotheekschuld, heb je overwaarde. Dat kan komen doordat jouw woning in waarde is gestegen, of doordat je al een deel van je hypotheek hebt afgelost. Of beide natuurlijk. Je kan jouw overwaarde huis op verschillende manieren benutten. Waar mag je overwaarde voor gebruiken en hoe kan je overwaarde opnemen? Huis verkopen met overwaarde Overwaarde woning kan je gebruiken als aanvulling op je pensioen of als investering in je huis. Maar daarvoor moet je eerst jouw overwaarde opnemen. Dat kan door je huis te verkopen. De overwaarde die vrij komt kan je vervolgens voor iets anders gebruiken.

Overwaarde woning opnemen zonder je huis te verkopen Wil je niet verhuizen maar verbouwen? Ook een verbouwing kun je financieren met de overwaarde van je huis. Daarvoor kun je een tweede hypotheek afsluiten, je huidige hypotheek ophogen of je hypotheek oversluiten. Let erop dat je dit extra bedrag aan hypotheek óók moet kunnen lenen op je inkomen, volgens de huidige hypotheeknormen.

Kun je dat niet, dan kun jij de overwaarde op je woning niet opnemen, Je kunt hiervoor het beste contact opnemen met je huidige hypotheekverstrekker. Overwaarde berekenen Het berekenen van de overwaarde op je woning is gelukkig geen hogere wiskunde. Verkoop jij jouw woning, dan is de overwaarde huis het bedrag dat overblijft als je de hypotheekschuld en makelaarskosten van de verkoopprijs aftrekt.

Rekenvoorbeeld overwaarde huis Stel dat je jouw woning verkoopt voor 230.000 euro. Je betaalt 2.000 euro makelaarscourtage en je had nog een hypotheek open staan van 178.000 euro. Dan heb je 230.000 – 2.000 – 178.000 = 50.000 euro overwaarde huis. Bijleenregeling en eigenwoningreserve Als jij overwaarde huis hebt na het verkopen van je woning en je koopt een ander huis terug, krijg je te maken met de bijleenregeling.

De bijleenregeling houdt in dat je de overwaarde van je huis moet investeren in je volgende koopwoning. Overwaarde wordt daarom ook wel de eigenwoningreserve genoemd. Wil jij jouw overwaarde huis gebruiken voor iets anders en leen je het bedrag vervolgens bij om je volgende woning te kopen? Dan mag je daarover geen hypotheekrente aftrekken.

 1. Overwaarde niet gebruiken voor woning Jouw eigenwoningreserve blijft 3 jaar staan volgens de bijleenregeling.
 2. Dus als je binnen 3 jaar een nieuwe woning koopt moet je het huis kopen met overwaarde.
 3. Maar koop je pas na 3 jaar een nieuwe woning terug, dan vervalt het bedrag waarvoor de hypotheekrenteaftrekbeperking geldt.

Je kan dan weer een gewone hypotheek afsluiten en mag de hypotheekrente aftrekken over de volledige hypotheek. Overwaarde woning gebruiken voor iets anders Natuurlijk mag jij jouw overwaarde huis dan nog steeds gebruiken om je nieuwe woning te betalen, maar het hoeft niet.

 • Oop je pas na 3 jaar een nieuwe woning of ben je helemaal niet van plan om nog een huis te kopen? Dan mag je zelf bepalen wat je met jouw overwaarde doet.
 • Bijvoorbeeld een wereldreis maken, je geld beleggen of lekker genieten van je oude dag.
 • Goedkopere woning kopen met overwaarde Wat nu als jouw nieuwe woning goedkoper is dan je oude woning? Ook dan moet je volgens de bijleenregeling de overwaarde huis gebruiken voor je nieuwe huis.

Het voordeel is wel dat je hierdoor minder hypotheek nodig hebt en je maandlasten lager uitvallen. Dat is dan weer fijn. Is jouw overwaarde hoger dan de koopsom van je nieuwe huis? Dan blijft het restbedrag nog 3 jaar staan als eigen woningreserve. Koop je in die tijd een duurdere woning, dan moet je het restbedrag van je overwaarde alsnog inzetten (of mag je over dat bedrag geen hypotheekrente aftrekken).

Samenwonen en overwaarde Verkoop jij jouw eigen woning met winst en koop je samen met je partner een nieuwe woning? Ook dan moet je hiervoor je overwaarde huis gebruiken. Als jij in het koophuis van je partner trekt (en dus geen nieuw huis koopt) heeft jouw overwaarde meestal geen invloed op de hypotheekrenteaftrek van je partner.

Wel blijft je eigenwoningreserve gewoon 3 jaar staan. Dus als jullie in die tijd samen een nieuw huis kopen, moet jij de overwaarde alsnog inzetten. Maar let op: dit is een standaard situatie. Overwaarde kan wel invloed hebben op jouw partners hypotheekrenteaftrek en omgekeerd.

Bespreek jouw situatie daarom altijd even met een hypotheekadviseur in een gratis gesprek, Dan weet je precies waar je aan toe bent met jouw overwaarde woning. Overwaarde en verhuizen Goed, zo zit het dus met overwaarde hypotheek. Je weet nu hoe het werkt, je overwaarde verzilveren. Bereken snel je woningwaarde om te zien hoeveel overwaarde je hebt op je huis.

Overwaarde gebruiken om te verhuizen? Bereken snel je maximale hypotheek en plan een gratis afspraak bij onze hypotheekadviseurs. We helpen je graag verder met een berekening op maat. Overwaarde gebruiken om te verbouwen? Bereken éérst je maximale hypotheek om te zien of je genoeg kunt lenen om een extra hypotheek af te sluiten.

Wat mag wel en niet met overwaarde?

Advies over jouw overwaarde? – Wil je tips over wat je kunt doen met jouw overwaarde? Maak dan een afspraak met een Van Bruggen-adviseur bij jou in de buurt. Het eerste oriënterende gesprek is altijd gratis. We bekijken graag de mogelijkheden om de overwaarde op je huis te gebruiken én om dat ook voor de belasting zo gunstig mogelijk te doen.

Maak direct jouw afspraak Dit hangt af van jouw persoonlijke situatie. Heb je veel overwaarde en kun je het geld goed gebruiken? Dan doe je er wellicht goed aan om je overwaarde te gebruiken via een verzilvering. Kun je de hogere lasten niet dragen? Of heb je plannen om binnenkort te verhuizen en komt daardoor je overwaarde automatisch vrij? Dan is je overwaarde opnemen wellicht minder handig.

Onze kijken graag met je mee waar jij wel en niet goed aan doet. Voor het antwoord op die vraag, is leidend hoeveel je inkomen bedraagt. De hypotheekaanbieder bepaalt op basis van je inkomen wat jij maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Het is dus daarvan afhankelijk of jij je volledige overwaarde of een deel ervan kunt opnemen.

 • Hier bestaan allerlei mogelijkheden voor.
 • Je kunt de overwaarde bijvoorbeeld op je spaarrekening laten storten als financiële buffer of voor je pensioen.
 • Maar je kunt het geld ook besteden aan onder andere een verbouwing, verduurzamende maatregelen, een nieuwe auto of boot, of een schenking aan je kinderen.
You might be interested:  Hoeveel Kost Een Iphone 8?

In principe is je overwaarde vrij besteedbaar. Je mag dus zelf beslissen wat je ermee doet. Of dat nu een verbouwing is of dat je het geld laat staan op je rekening voor later. Houd er wel rekening mee dat je niet bij elk bestedingsdoel hypotheekrente mag aftrekken over het hypotheekdeel waarmee je je overwaarde hebt opgenomen.

Om je overwaarde te gebruiken, moet je dit bedrag verzilveren. Dat kan via verschillende producten, zoals een tweede hypotheek, een krediethypotheek of een opeethypotheek. Welke mogelijkheid voor jou gunstig is? Daarover kan jouw persoonlijke adviseur bij Van Bruggen Adviesgroep je passend advies geven.

Aanstaande donderdag gaat de Europese Centrale Bank (ECB) hoogstwaarschijnlijk haar rente weer verhogen, dit keer met 0,25%. De inflatie in de eurozone daalde van 7,0% in april naar 6,1% in mei, maar de ECB vindt hoogstwaarschijnlijk dat de daling nog niet hard genoeg gaat.

In Nederland steeg overigens de inflatie van 5,2% in april naar 6,1% in mei. Een renteverhoging van de ECB heeft vooral invloed op de variabele hypotheekrentes en soms op de vaste hypotheekrentes. Kijken we naar alleen het jaar 2023 dan zijn de effecten van de vier renteverhogingen, inclusief de verwachte renteverhoging van aanstaande donderdag, beperkt voor de vaste hypotheekrentes.

Wat doet ECB-renteverhoging met verschillende rentes? In onderstaande grafiek laten we de effecten zien van de ECB-renteverhogingen op de variabele hypotheekrente, die heel erg gelinkt is aan de ontwikkeling van de geldmarktrente en anderzijds de 10 jaar vaste hypotheekrente, die weer behoorlijk gelinkt is aan dekapitaalmarktrente.

 • Het is een behoorlijk kleurig lijnenspel, maar te samen met de toelichting geeft het wel een goed beeld van de effecten van de ECB renteverhogingen.
 • Laten we beginnen met de oranje lijn, die de renteverhogingen van de ECB weergeeft.
 • Om de ongeveer zes weken komt de ECB bij elkaar om te beslissen of ze haar rente gaat wijzigen.

In 2023 hebben we tot nu toe drie verhogingen gehad. In februari en maartbedroeg de verhoging 0,5% en in mei 0,25%. Hoogstwaarschijnlijk verhoogt de ECB donderdag haar rente met 0,25% naar 3,5%. Al met al heeft de ECB haar rente dan met 1,5% verhoogd in 2023.

 • Dat de meeste beleggers verwachten dat de ECB de rente met 0,25% gaat verhogen.
 • Dit blijkt uit de lichtgroene lijn, die de ontwikkeling van de geldmarktrente weergeeft.
 • De geldmarktrente loopt namelijk altijd iets vooruit op wat beleggers verwachten waar de ECBrente heengaat.
 • De donkergroene lijn geeft de ontwikkeling van de gemiddelde variabele hypotheekrente met NHG weer en die lijn loopt nagenoeg parallel aan die van de geldmarktrente.

Kort geld lenen wordt duurder en geldverstrekkers rekenen dat door aan hun klanten die een variabele hypotheekrente hebben. Bij de lichtblauwe lijn, die de kapitaalmarktrente (10 jaar) weergeeft, kijken we iets langer terug. Als gevolg van oplopende inflatieverwachtingen liep de kapitaalmarktrente in het eerste half jaar van 2022 op van 0% naar 2%.

Na een korte dip rond de zomer, werd de weg verder omhoog ingeslagen in de tweede helft van 2022 naar een niveau tussen de 2,5% en 3,0%. In 2023 zien we dat in aanloop naar een rentebesluit van de ECB de kapitaalmarktrente iets oploopt, om daarna elke keer weer terug te vallen. De kapitaalmarktrente is redelijk grillig (helemaal als je op dagbasis zou kijken, in plaats van de vergelijking op weekbasis die wij maken), maar beweegt in 2023 wel steeds binnen die bandbreedte van 2,5% en 3%.

De ECB-verhogingen leidden in 2023 tot nu toe dus niet tot een structurele verhoging van de kapitaalmarktrente. Dat komt omdat de renteverhogingen aansluiten bij de verwachtingen van de beleggers. Daarbij is het ook belangrijk dat bij het huidige ECB-rentebeleid de inflatie daalt in lijn met hun verwachtingen.

 1. Als de inflatiedaling en vooral de verwachte toekomstige ontwikkeling onverwachts harder of minder hard zou gaan, dan kan dit invloed hebben op de kapitaalmarktrente.
 2. Gaat de verwachte toekomstige inflatieverwachting harder of sneller omlaag, dan kan de kapitaalmarktrente omlaag.
 3. Verslechteren de omstandigheden en duurt het langer voordat de inflatie richting de 2% gaat, dan kan de kapitaalmarktrente stijgen.

De gemiddelde vaste hypotheekrentes volgen in grote lijnen de kapitaalmarktrente, alleen veel minder grillig. Al kunnen de rentewijzigingen bij individuele geldverstrekkers soms wel grote stappen zijn van enkele tienden. De donkerblauwe lijn geeft de ontwikkeling van de gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast met NHG.

Deze rente beweegt in 2023 in een smalle bandbreedte tussen ongeveer de 4% en 4,3% met soms een lichte daling en dan weer een kleine stijging. Trend hoofdzakelijk dalend Afgelopen week zagen we dat ongeveer de helft van de geldverstrekkers een hypotheekrente wijziging doorvoerde. In een derde van de wijzigingen ging het om een verhoging, terwijl twee derde de rente verlaagde.

Dit wisselvallige beeld zien we eigenlijk ook al de afgelopen maanden. Soms is de trend even heel licht stijgend, dan weer licht dalend. Dat zie je ook goed in bijgaande grafiek met de gemiddelde 10 en 20 jaar vaste hypotheekrente met NHG in de periode januari tot en met juni.

Blijf op de hoogte Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws. Bedankt voor uw aanmelding. Vorig jaar – op 22 december 2022- werd de nieuwe pensioenwet aangenomen door de Tweede Kamer en afgelopen dinsdag 30 mei stemde de Eerste Kamer met een ruime meerderheid ook voor de nieuwe pensioenwet.

De nieuwe pensioenwet moet vanaf 1 juli 2023 ingaan, waarna pensioenpartijen 3,5 jaar de tijd krijgen om de pensioenregelingen aan te passen aan deze nieuwe pensioenwet. Uiterlijk 1 januari 2027 moeten de pensioenregelingen aangepast zijn. Grote vernieuwing Het huidige pensioenstelsel was niet meer van deze tijd.

Er werd veel toegezegd maar niet altijd waargemaakt. Pensioenuitkeringen moesten de afgelopen jaren regelmatig verlaagd worden als gevolg van de grote rentestand en ondanks een enorme groei in het pensioenvermogen konden pensioenen niet of slechts mondjesmaat geïndexeerd worden. Daarbij helpt het ook niet dat we steeds ouder worden en dus ook steeds langer pensioen ontvangen.

Bovendien groeit door de vergrijzing het aantal mensen dat met pensioen gaat en er moet voorkomen worden dat jongeren alleen maar premie betalen voor eerdere generaties en er voor hen geen of alleen een veel kleiner pensioen resteert als zij de pensioenleeftijd bereiken.

 • In het nieuwe pensioenstelsel gaan we daarom van een gezamenlijke pensioenpot naar individuele pensioenpotjes, die mee gaan bewegen met de ontwikkelingen op de financiële markten.
 • Dat kan leiden tot hogere pensioenuitkeringen als het goed gaat op de financiële markten, maar als het slecht gaat dan zullen pensioenen ook eerder gekort worden.

Wel worden er buffers ingebouwd, zodat de pensioenen niet bij elke dip op de beurs meteen enorm gekort worden. Maar dat betekent uiteraard ook dat bij sterk stijgende beurzen die buffers gevuld worden, en de stijging niet volledig in stijgende pensioenuitkeringen wordt verwerkt.

Pensioenen zullen een stuk transparanter, maar dus ook beweeglijker worden. Daarnaast is het de bedoeling dat meer mensen een pensioen op kunnen bouwen. Zo moet het ook mogelijk worden voor de grote groep zzp’ers om deel te nemen aan een pensioenregeling. Overgang Een grote uitdaging is om van het huidige pensioenstelsel over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel.

Het betekent namelijk dat het huidige pensioenvermogen van rond de 1.500 miljard euro verdeeld moet worden naar ongeveer 10 miljoen individuele pensioenpotjes. Pensioenfondsen zullen in overleg met de werkgevers en werknemers tot een eerlijke verdeling moeten komen.

 1. Gelukkig is er dankzij de recent gestegen rente ruimte om een stuk compensatie te bieden voor bepaalde groepen die minder gunstig uit zijn in het nieuwe pensioenstelsel.
 2. Maar de praktijk moet de komende jaren uitwijzen of partijen hier op een goede manier uit gaan komen.
 3. Ver-van-mijn-bed-show niet nodig Voor veel mensen is pensioen een ver-van-mijn-bed-show en wordt het als ingewikkeld ervaren.

Het lastige is dat op voorhand niet met zekerheid valt te zeggen hoeveel pensioen je gaat krijgen; en al helemaal niet met het nieuwe pensioenstelsel. Toch kun je je prima voorbereiden op de financiële situatie bij pensionering en kun je zelf de regie pakken.

Via www.mijnpensioenoverzicht.nl krijg je nu en in de toekomst inzicht hoeveel AOW en pensioen je kunt verwachten. Maar kijk niet alleen naar je pensioeninkomen, maar ook naar je toekomstige uitgaven. Die gaan misschien wel omlaag omdat je dan een deel van je hypotheek hebt afgelost, je kleiner en goedkoper gaat wonen of omdat dan de kinderen de deur uit zijn.

Het kan aan de andere kant ook zijn dat er weer nieuwe uitgaven bij komen, omdat je bijvoorbeeld vaker op vakantie wilt of vaker uit wilt gaan. Door je toekomstige pensioeninkomsten en uitgaven op een rij te (laten) zetten, in combinatie met de vaak lagere belastingtarieven die gelden, weet je of je in de toekomst voldoende geld overhoudt.

En kom je tekort, dan kun je op tijd aan de slag om extra te sparen of te beleggen voor een stuk pensioenaanvulling of door je toekomstige uitgaven te verminderen door bijvoorbeeld extra af te lossen op je hypotheek of te verhuizen naar een goedkopere woning. Blijf op de hoogte Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Bedankt voor uw aanmelding. In de afgelopen jaren zagen we dat doorstromers, dat wil zeggen huiseigenaren die een andere koopwoning kopen, vaak hun volgende hypotheek bij een andere geldverstrekker afsloten. Reden was dat ze vaak bij een andere geldverstrekker een gunstigere rente konden krijgen.

Inmiddels sluiten ruim 8 op de 10 doorstromers hun volgende hypotheek bij dezelfde geldverstrekker. De reden is simpel, ze kunnen hun veel lagere hypotheekrente op hun bestaande hypotheek dan de huidige hypotheekrente meenemen naar de volgende woning. Alleen voor het deel dat ze extra lenen moeten ze de huidige hogere rente betalen.

Gouden kettingen Blijven bij de huidige geldverstrekker is financieel dus vaak veel voordeliger dan overstappen naar een andere geldverstrekker. Deze gouden kettingen voor doorstromers hebben tot gevolg dat geldverstrekkers minder scherp hoeven te zijn met de rentes die ze bieden, bestaande klanten zullen niet snel weglopen.

Ook oversluiten is zelden interessant. Hoogstens wanneer je aan het einde van je rentevaste periode zit of je slechts nog een beperkte resterende rentevaste periode hebt. Bij de financiering van een verbouwing was het enkele jaren geleden regelmatig interessant om over te sluiten, maar is het nu meestal interessanter om een tweede hypotheek bij de huidige geldverstrekker af te sluiten.

Redenen om toch over te stappen Nadeel voor doorstromers is dus dat ze bij verhuizing minder vrij zijn om een geldverstrekker te kiezen die qua rente en voorwaarden goed bij ze aansluit. Dat zijn dan ook de belangrijkste redenen dat een beperkt aantal doorstromers wel voor een andere geldverstrekker kiezen.

Redenen om toch over te stappen naar een andere geldverstrekker: De rente staat nog maar voor een beperkte periode vast; De consument kan geen gebruik maken van de verhuisregeling van de rente, omdat zeniet aan alle voorwaarden voldoet; De nieuwe hypotheek past niet bij de huidige geldverstrekker, omdat de klant nietvoldoet aan de acceptatiecriteria, bijvoorbeeld: de hypotheek past niet op basis van dehuidige toetsrente (bij een resterende rentevaste periode korter dan 10 jaar wordt meteen toetsrente van 5% gerekend) Een nieuwe geldverstrekker heeft beter passende voorwaarden, bijvoorbeeld een langereofferte geldigheid.

Blijf op de hoogte Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws. Bedankt voor uw aanmelding. Ruim tien jaar geleden werd de (bank-)spaarhypotheek afgeschaft. Dat wil zeggen, vanaf 1 januari 2013 kon je geen nieuwe (bank-)spaarhypotheek meer afsluiten.

Toch zijn er nog veel, veelal oudere huizenbezitters van eind veertig, vijftigers en zestigers, die nog een (bank-)spaarhypotheek hebben lopen. Want wie al een (bank-)spaarhypotheek had, mocht die blijven houden en profiteert nog steeds van de gunstige fiscale behandeling. Een (bank-) spaarhypotheek bestaat uit twee delen.

Een aflossingsvrije hypotheek waar de hypotheekrente van aftrekbaar is en een spaarverzekering of spaarrekening, waarmee aan het einde van de looptijd de hypotheek in één keer wordt afgelost. Bij eenzelfde rente is de bruto maandlast van een bankspaarhypotheek gelijk aan die van een annuïteitenhypotheek.

 1. Bij een annuïteitenhypotheek loopt de netto maandlast elke maand op, maar bij een bankspaarhypotheek blijft die gelijk.
 2. Tienduizenden euro’s goedkoper Een (bank-)spaarhypotheek was jarenlang over de gehele looptijd gezien tienduizenden euro’s goedkoper dan een annuïteitenhypotheek.
 3. Daarvoor waren twee oorzaken, waarbij beide voordelen de afgelopen jaren wel zijn afgenomen: Hoe hoger het inkomen, hoe hoger de belastingaftrek was en hoe hoger het voordeel van de (bank-)spaarhypotheek.

Dat voordeel is het afgelopen decennium een stuk kleiner geworden doordat de maximale hypotheekrente verlaagd is van 52% in 2012 naar 36,93% in 2023. Hoe hoger de rente, hoe groter het voordeel van de (bank-)spaarhypotheek ten opzichte van een annuïteitenhypotheek.

 1. Voor 2013 lag de hypotheekrente vaak rond de 5%, terwijl dit de laatste jaren daalde naar tussen de 1% en 2%.
 2. Waarbij je alleen met die lagere rente te maken kreeg, als je rentevaste periode afliep.
 3. Zelfs met de lagere hypotheekrenteaftrek percentages en de lagere hypotheekrentes was het voor de meeste bezitters van een (bank-)spaarhypotheek interessant om die te handhaven.

Meestal was voortzetting financieel interessanter dan de opgebouwde spaarwaarde uit te laten keren, in mindering te brengen op de hypotheek en het restant voort te zetten als annuïteitenhypotheek. We zagen de afgelopen jaren dat bij de aankoop van een andere woning, verbouwing of oversluiting de (bank-)spaarhypotheek vaak beëindigd werd.

Enerzijds omdat de voordelen kleiner zijn geworden maar ook omdat voortzetting vaak beperkingen met zich meebrengt. Afgelopen jaren: teleurstelling einde rentevaste periode De afgelopen jaren zagen we dat huishoudens met een (bank-)spaarhypotheek die aan het einde van een rentevaste periode zaten en een nieuwe, lage rente kregen aangeboden, dat zij zwaar teleurgesteld werden.

De verwachting was dat ze fors in netto maandlasten omlaag zouden gaan, maar kwamen bedrogen uit. RekenvoorbeeldEen stel heeft een bankspaarhypotheek afgesloten in 2010 van € 150.000,- met een rente van 5% voor 10 jaar vast. Ze betalen bruto € 806,- per maand; dat bedrag bestaat voor € 625,- uit rente en voor € 181,- uit spaarinleg.

 • Bij een hypotheekrenteaftrek van 37%, is de netto maandlast (exclusief eigenwoningforfait) € 575,-.
 • In 2020 krijgen ze een renteverlengingsvoorstel, hun rente gaat omlaag naar 1,5%.
 • Hun bruto maanlast daalt naar € 590,-; dat bedrag bestaat voor € 188,- uit rente en voor € 402,- uit spaarinleg.
 • Bij een hypotheekrenteaftrek van 37%, is de netto maandlast (exclusief eigenwoningforfait) € 521,-.

De netto maandlast gaat slechts € 54,- omlaag. Soms was dan het idee om de hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek, maar dat zou tot gevolg hebben dat de bruto maandlast ook gewoon op € 590,- uitkomt en de netto maandlast op € 521,-. Alleen blijft die netto maandlast bij de bankspaarhypotheek gelijk, terwijl die bij een annuïteitenhypotheek de komende tien jaar oploopt naar bijna € 560,-.

Met een bankspaarhypotheek ben je over de komende tien jaar netto alsnog een kleine € 3.000,- goedkoper uit. Nu: nieuwe rente door einde rentevaste periode Heb je een (bank-)spaarhypotheek en loopt je rentevaste periode pas nu af, dan krijg je te maken met de huidige, hogere rente van iets boven de 4%.

Het voordeel ten opzichte van de annuïteitenhypotheek is dan ook weer een stuk groter. RekenvoorbeeldLaten we er van uitgaan dat een huishouden in mei 2003 een hypotheek heeft afgesloten van € 150.000,- en al die jaren 5% rente heeft betaald. Hun bruto maandlast was de afgelopen jaren € 806,- en de netto maandlast € 575,-.

Hadden ze in 2003 voor een annuïteitenhypotheek gekozen in plaats van een bankspaarhypotheek dan zou hun netto maandlast inmiddels ongeveer € 687,- bedragen. Stel ze krijgen bij de renteherziening in mei 2023 een rente van 4%. De bruto maandlast komt uit op € 768,- en de netto maandlast stijgt licht naar € 583,-.

Het stop zetten van de (bank-)spaarhypotheek zou betekenen dat de opgebouwde waarde van ruim € 74.000,- gebruikt kan worden om de hypotheek te verlagen en om te zetten in een annuïteitenhypotheek. Maar de bruto maandlast komt dan ook uit op € 768,-, terwijl de netto maandlast met € 676,- en oplopend naar bijna € 768,-, veel hoger uitpakt.

 1. De komende tien jaar zijn ze netto ruim € 16.000,- goedkoper uit met hun (bank-)spaarhypotheek in vergelijking met omzetting naar een annuïteitenhypotheek.
 2. Dat is een forse besparing en allemaal dankzij de gunstige belastingregels voor deze hypotheekvorm.
 3. Daarbij hebben we de besparing in de afgelopen 20 jaar in eerste instantie buiten beschouwing gelaten, die bedroeg ook nog eens ruim € 11.000,-.

Blijf op de hoogte Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws. Bedankt voor uw aanmelding. Het CBS maakte vorige week bekend dat de gemiddelde pensioenleeftijd van werknemers in 2022 65 jaar en 8 maanden was.

Dat is 3 maanden meer dan het gemiddelde waarmee werknemers in 2021 met pensioen gingen. Interessant is dat bijna 49% voor het bereiken van de AOW-leeftijd met pensioen gaat. Dat is een stuk meer dan de bijna 43% en 40% van de jaren 2021 en 2020. Toch lijkt het erop dat de meeste mensen niet heel veel eerder met pensioen gaan dan bij het bereiken van de pensioenleeftijd, want die lag in 2021 op 66 jaar en 3 maanden.

You might be interested:  Hoeveel Lira Is 1 Euro?

Dat scheelt dus maar 5 maanden met de gemiddelde pensioenleeftijd. Wie eerder wil stoppen met werken, kan daar beter zo vroeg mogelijk over nadenken. Eerder met pensioen gaan is een dure aangelegenheid en hoe eerder je met pensioen wilt gaan hoe duurder het wordt.

We zien dat veertigers en vijftigers vaak uitspreken dat ze meer jaren van tevoren met pensioen willen gaan dan laat-vijftigers en zestigers, doordat die vaker al geconstateerd hebben dat er financieel minder mogelijkheden zijn. Drie manieren om eerder met pensioen te gaan Eerder met pensioen gaan is financieel kostbaar, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden, waarbij je wel keuzes moet maken.

We bespreken een drietal mogelijkheden: Sparen en beleggenWil je eerder met pensioen gaan, dan kun je hiervoor sparen of beleggen. Hoe eerder je hiermee begint, hoe minder je per maand hoeft in te leggen.Bovendien hangt het er vanaf hoeveel risico je wilt nemen.

Ga je voor sparen of beleggen. Met een langere tijd te gaan tot je pensioen kun je eerder voor beleggen kiezen, omdat je meer tijd hebt om te herstellen van een eventueel slecht jaar of slechte jaren.Stel je wilt eerder met pensioen en je hebt netto per maand € 3.000,- nodig en je wilt vier jaar eerder stoppen.

Dan moet je een vermogen van € 144.000,- bij elkaar sparen of beleggen.Stel je start op je 30e en laten we voor het gemak van een gewenste pensioenleeftijd uitgaan van 63 jaar en een gelijkblijvende AOW-leeftijd van 67 jaar (NB is vanaf2028 al 67 jaar en 3 maanden).

Bij een beleggingsrendement van 5% moet je dan ongeveer € 150,- per maand inleggen.Ben je 50, dan heb je een veel kortere periode om die € 144.000,- bij elkaar te beleggen. Bij een beleggingsrendement van 5% moet je dan ongeveer € 676,- per maand inleggen.Het vervelende is dat veel mensen pas echt over eerder stoppen met werken gaan nadenken als ze al ergens in de 50 zijn.

Voordeel is vaak wel dat vijftigers maandelijks meer geld beschikbaar hebben om opzij te zetten, zeker als de kinderen klaar zijn met school/studie en de deur uit zijn.Ben je risicomijdend en wil je geld voor eerder stoppen bij elkaar sparen, dan moet je veel meer geld per maand inleggen.

Als we bijvoorbeeld uitgaan van een defensief rendement van 2% dan moet een 30 jarige € 261 per maand inleggen in plaats van € 150,-. Terwijl de 50- jarige € 817,- per maand moet inleggen in plaats van € 676,-. Goedkoper gaan wonen of verhuizen naar een huurwoningEen andere manier om eerder met pensioen te gaan is door te verhuizen naar een goedkopere woning.

Veel huishoudens hebben een grote overwaarde opgebouwd. Door kleiner te gaan wonen, heb je een kleinere of geen hypotheek meer nodig, waardoor je een minder groot bedrag hoeft te overbruggen. Je kunt ook kijken of je een deel van die overwaarde gebruikt om niet het hypotheekbedrag van te verlagen, maar om daar je overbrugging tot AOW-leeftijd van te betalen.

Je hypotheekrente is dan niet meer aftrekbaar, dus je moet wel goed naar je situatie kijken wat daar precies de gevolgen van zijn.Verhuis je van een koopwoning naar een huurwoning, dan komt in één keer de overwaarde vrij, waarmee je bijvoorbeeld een paar jaar eerder stoppen met werken kunt overbruggen.

Het is natuurlijk wel de vraag of dit op lange termijn ook altijd een goede oplossing is, want de woonlasten kunnen bij huur op langere termijn wel eens hoger liggen dan in de koopsituatie. Overwaarde benuttenEen derde optie is om een extra hypotheek te nemen en daar de overbrugging van te betalen.

 • Deze optie hebben we enkele weken geleden uitgebreid beschreven in ons blog.
 • Blijf op de hoogte Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.
 • Bedankt voor uw aanmelding.
 • Afgelopen weken zagen we een lichte daling van de hypotheekrentes.
 • Bijna driekwart van de geldverstrekkers voerde een rentewijziging door; waarbij 1 op de 5 voor een renteverhoging koos en 4 op de 5 de rente juist verlaagden.

Het waren vooral verlagingen voor 5 en 10 jaar vast en op enige afstand gevolgd door 20 jaar vast. De wijziging betrof gemiddeld enkele honderdsten. Hoewel de kapitaalmarktrente zeker in het begin van dit jaar nog wel eens grote uitslagen naar boven of beneden liet zien, is de beweging bij de gemiddelde hypotheekrentes al veel minder, en ligt de gemiddelde hypotheekrente voor 5 en 10 jaar vast met NHG sinds december steeds tussen de 4% en 4,25%.

 • Hypotheekrenteverwachting Onze verwachting is dat de hypotheekrentes ook de komende weken beperkt zullen bewegen, waarbij de trend voorlopig dalend is.
 • Pas als er economisch of politiek een belangrijke wijziging plaatsvindt, komt er een substantiële verandering van de rente.
 • Het moeilijke is dat die gebeurtenissen vaak lastig te voorspellen zijn, waarbij we sowieso een aantal sluimerende kwesties hebben.

De belangrijkste is wel hoe de inflatie zich de komende tijd gaatontwikkelen. Elke keer als er nieuwe cijfers komen, en vooral als die een verrassing bevat, kan die een positieve of negatieve invloed hebben op de rentes. Andere sluimerende kwesties zijn kleine banken in de Verenigde Staten die in de financiële problemen komen en de oorlog in Oekraïne.

Blijf op de hoogte Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws. Bedankt voor uw aanmelding. De Nederlandsche Bank (DNB) publiceerde afgelopen week een interessante analyse over de financieringsruimte en huizenprijzen. DNB sprak daarin de verwachting uit: “Huizen worden voor starters op de woningmarkt vanaf dit najaar iets beter betaalbaar.” Daarbij maakt DNB vooral een vergelijking met de situatie voordat de hypotheekrente explosief steeg in 2022.

Kijken we naar de drie variabelen die de betaalbaarheid bepalen, dan ontwikkelen die zich op dit moment alle drie neutraal of positief. Waardoor de betaalbaarheid voor starters elke maand beter wordt. Wat zijn die drie variabelen? De hypotheekrenteDe gemiddelde vaste hypotheekrente 10 jaar met NHG beweegt in 2023 in een hele smalle bandbreedte, tussen de 4,00% en 4,27%.

 1. Op de korte termijn verwachten wij hier geen grote veranderingen.
 2. Op middellange termijn is het wellicht zelfs mogelijk dat de hypotheekrente iets gaat dalen, maar een terugkeer naar percentages van tussen de 1% en 2% lijkt minder waarschijnlijk.
 3. De factor hypotheekrente heeft op de betaalbaarheid op dit moment een neutrale rol.

InkomensBij de inkomens gebeurt wel veel. De ene naar de andere nieuwe CAO wordt gesloten, waarbij forse loonstijgingen worden afgesproken. Het CBS meldde eerder dat de cao-lonen in het eerste kwartaal van 2023 met 5% stegen (de hoogste stijging in 40 jaar).

Die stijging van de inkomens heeft een hele positieve invloed op de betaalbaarheid.FinancieringsruimteDe hypotheekrente en de hoogte van het inkomen bepalen gezamenlijk de financieringsruimte. We laten in een rekenvoorbeeld zien wat de gelijkblijvende hypotheekrente en een stijging van de inkomens met 5% doet met de financieringsruimte.

Een stel met elk een inkomen van € 38.095,- kan bij een rente van 4,2% € 365.539,- hypotheek krijgen. Als deze inkomens met 5% stijgen naar € 40.000,-, dan kan bij een rente van 4,2% € 388.534,- geleend worden. HuizenprijzenDe laatste variabele is de huizenprijs.

 1. Ook die ontwikkelde zich de afgelopen maanden positief voor de starter, doordat die dalen.
 2. Sinds het hoogtepunt in Q2- 2022 dalen de gemiddelde verkoopprijzen.
 3. De oranje lijn geeft deverkoopprijs van de NVM weer en loopt altijd iets voor op de uiteindelijke passering bij de notaris (Kadaster cijfers).

In de grafiek hieronder zie je de prijsindex en de gemiddelde transactieprijs om de daling vanaf 2022 in perspectief te plaatsen. Voor hoe lang nog? De financieringsruimte, die bepaald wordt door de combinatie van hypotheekrente en inkomens, is een belangrijke indicatie voor de ontwikkeling van de huizenprijzen blijkt uit de analyse van DNB.

Het valt moeilijk te voorspellen hoe de huizenprijzen zich gaan ontwikkelen. In scenario 3 van DNB, die we realistisch achten, zien we de huizenprijzen al snel weer de weg omhoog vinden. Bron: De Nederlandsche Bank De inkomensontwikkeling zal per starter verschillen. Niet elke starter zal eenzelfde groei in zijn mogelijkheden zien om een koopwoning te bemachtigen.

Maar overall zien wij dat starters op dit moment iets dominanter zijn dan doorstromers, dat wil zeggen dat we meer HDN hypotheekaanvragen zien voor starters dan voor doorstromers. Niet zo raar, als je ziet dat de financieringsruimte na een dal haverwege 2022 behoorlijk is gestegen.

Hoewel die financieringsruimte de komende jaren in dit scenario van DNB nog doorstijgt, zien we ook dat de betaalbaarheid naar verwachting in 2024 gaat stabiliseren als de huizenprijzen weer gaan stijgen. Voor menig starter zal de urgentie daarom hoog zijn om de komende maanden zijn slag te slaan. Blijf op de hoogte Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Bedankt voor uw aanmelding. Deze week vindt er weer een rentebesluit plaats bij zowel de Fed, de centrale bank van de Verenigde Staten, als bij de Europese Centrale Bank (ECB). De verwachting is dat de Fed aanstaande woensdag haar belangrijkste rente voor een laatste keer dit jaar met 0,25% gaat verhogen.

De meeste economen verwachten dat ook de ECB haar rente met 0,25% gaat verhogen, al zijn er ook een paar economen die rekenen op een verhoging van 0,5%. Kijken we naar de ontwikkeling van de geldmarktrente in de afgelopen zeven weken dan verwacht een meerderheid van de beleggers een stijging van 0,25%.

De kans is erg groot dat het niet de laatste renteverhoging van de ECB zal zijn dit jaar. De verwachting is dat de ECB ook in juni haar rente met 0,25% zal verhogen. De ECB heeft aangegeven dat de kerninflatie in de eurozone nog steeds veel te hoog is.

 • Pas als de inflatie serieus verder naar beneden gaat, zal een einde aan de renteverhogingen in zicht komen.
 • Al lijkt de kleinere renteverhoging van 0,25% in plaats van 0,5%, er wel op te duiden dat we steeds meer in de goede richting gaan.
 • Daarbij speelt ook mee dat de ECB op een dun koord balanceert, want de ECB wil ook voorkomen dat de eurozone door een te hoge rente in een diepe recessie komt.

Variabele hypotheekrente volgt verwachting geldmarktrente Als we in de tijd terugkijken, dan zien we dat de geldmarktrente stijgt en vooruitloopt op de verwachte renteverhoging van de ECB. De geldverstrekkers verhogen hun variabele hypotheekrente in het verlengde van die hogere geldmarktrente.

Zie de grafiek hieronder. Dat betekent dat als beleggers verwachten dat in juni de ECB haar rente opnieuw met 0,25% gaat verhogen, de geldmarktrente en de gemiddelde variabele hypotheekrente de komende weken licht verder door zullen stijgen met ongeveer 0,2% à 0,25%. Geen één op één relatie ECB en vaste hypotheekrentes Een renteverhoging van de ECB kan invloed hebben op de vaste hypotheekrentes, maar dat is zeker geen één op één relatie.

Op 15 december 2022 verhoogde bijvoorbeeld de ECB haar rente met 0,5% en ze deed dat vervolgens nog twee keer in 2023. In totaal verhoogde de ECB haar rente tussen half december en nu dus met 1,5%. De gemiddelde hypotheekrente 10 jaar vast stond half december 2022 op bijna 4,1% en nu op bijna 4,2%.

Dat is slechts een stijging van 0,1%. Voor de ontwikkeling van de vaste hypotheekrentes is de invloed van de kapitaalmarktrentes veel belangrijker. Beleggers kijken daarbij heel erg naar de inflatieverwachting. Zo zagen we in 2022 de inflatieverwachtingen hard oplopen, waardoor ook de marktrentes en vervolgens ook de vaste hypotheekrentes hard opliepen.

Dat de marktrentes nu slechts heel beperkt oplopen, geeft aan dat beleggers verwachten dat de inflatie redelijk beteugeld is. Een renteverhoging van de ECB aanstaande woensdag van 0,25% en een verdere renteverhoging van 0,25% in juni is al verwerkt in de verwachtingen van beleggers en daarmee in de marktrentes.

Alleen als beleggers verrast worden door hogere of juist lagere dan verwachte inflatiecijfers zullen de lange vaste marktrentes meer gaan bewegen. Daarbij kan vooral de toelichting die de ECB geeft op haar rentebesluit een rol spelen, omdat zij daarin waarschijnlijk aangeeft hoe de ECB verwacht dat de inflatie zich de komende maanden zal ontwikkelen.

Gemiddelde variabele hypotheekrente stijgt ook boven 20 jaar vaste rente De gemiddelde hypotheekrentes stegen afgelopen week licht. De gemiddelde variabele hypotheekrente met en zonder NHG ligt inmiddels boven de gemiddelde 20 jaar vaste hypotheekrente met en zonder NHG.

Ongeveer de helft van de geldverstrekkers verhoogden afgelopen week hun vaste hypotheekrentes. De laatste twee weken zien we een licht stijgende trend bij de vaste hypotheekrentes. Zoals in onderstaande grafiek is te zien, is de stijging van de gemiddelde variabele hypotheekrente groter. Blijf op de hoogte Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van het laatste (rente)nieuws.

Bedankt voor uw aanmelding. Zeer klantvriendelijke en professioneel Tot nu toe nog maar kort ervaring met Van Bruggen Adviesgroep. Tot dus ver zeer vriendelijke en professioneel geholpen, zelfs s’avonds na werktijd. Klantvriendelijk 9 Afspraak nakomen 9 Deskundig 9 meneer 13-06-2023 Erg duidelijk advies op maat Het hypotheken oriëntatiegesprek was precies wat we verwachten en nodig hadden.

Corjan gaf netjes en duidelijk wat Van Bruggen Adviesgroep voor ons kan betekenen en op welke moment daar een prijskaartje aan komt te hangen (is als starter fijn om te weten). Daarnaast kon door ons uitgebreid voorwerk snel en concreet over de hypotheek gesproken worden en hebben we een helder advies obv van onze wensen en mogelijkheden.

Klantvriendelijk 10 Afspraak nakomen 10 Deskundig 9 meneer Rik 13-06-2023 Top raad aan voor iedereen! Ook als lastig is komen ze met goede oplossingen en adviezen. Zeer goed bedrijf. Zal voor iedereen adviseren. Komen ze afspraken na helpen je met alles.

 • Dus adviseur nodig raad hun aan Klantvriendelijk 10 Afspraak nakomen 10 Deskundig 10 Valeria 13-06-2023 GOED GEHOLPEN Goed ontvangen deskundigheid gaf waar ik om vroeg en deskundigheid.
 • Lantvriendelijk 9 Afspraak nakomen 9 Deskundig 10 fREEK 13-06-2023 Goed.
 • Geregeld Ging best moeilijk maar dit was de schuld van de bank cq regering maar goed opgelost Klantvriendelijk 10 Afspraak nakomen 10 Deskundig 10 Evertjacob 12-06-2023 Heel goed Heel goed Klantvriendelijk 9 Afspraak nakomen 10 Deskundig 10 MENEER W.A.

Wibbelink 11-06-2023 Goed en juist geïnformeerd. Goed Klantvriendelijk 9 Afspraak nakomen 9 Deskundig 9 Ramin 10-06-2023 Geweldig snelle afhandeling van opgelopen ruitschade. Na opgelopen voorruit schade in Frankrijk is,via Carglass NL, een nieuwe voorruit geplaatst bij Carglass Béziers Fr.

 • Financiële afhandeling via van Bruggen Adviesgroep EttenLeur was binnen één week geregeld, ons vakantie budget gered.
 • Bravo Coen Cuijpers.
 • Wij kunnen onze vakantie in Spanje voortzetten met een extra glaasje Rioja.
 • Lantvriendelijk 10 Afspraak nakomen 10 Deskundig 10 Theo 10-06-2023 Zeer klantgericht Niet dwingend maar meedenkend en klantgericht.

Klantvriendelijk 9 Afspraak nakomen 9 Deskundig 9 meneer Alex 09-06-2023 Deskundig Xx Klantvriendelijk 10 Afspraak nakomen 10 Deskundig 10 meneer siebelink 09-06-2023 : Overwaarde op je huis gebruiken | Van Bruggen Adviesgroep

Hoe wordt overwaarde uitbetaald?

Fiscale regels – Als je een volgende woning koopt, heb je vaak fiscale rechten uit het verleden. Zo heb je waarschijnlijk voor een deel van je hypotheek de vrijheid om te bepalen of je al dan niet aflost. Hieraan zijn termijnen verbonden. Lees meer over fiscale regels

Wat kost een extra hypotheek van 50000 euro?

Hypotheek moet annuïtair of lineair afgelost worden – Er moeten annuïteiten- en/of lineaire hypotheek worden afgesloten om renteaftrek te kunnen hebben over de tweede hypotheek. Vanwege de kiezen veel mensen voor een tweede hypotheek. Een annuïteiten hypotheek van 50.000 euro met een looptijd van 30 jaar en een hypotheekrente van 2,5% kost per maand bruto 198 euro.

Hoeveel belasting betaal je over de overwaarde van je huis?

Bereken wat u kunt doen met uw overwaarde – Het lenen van geld via een hypotheek is één van de meest voor de hand liggende mogelijkheden om uw overwaarde te benutten. Als indicatie geven we hieronder een paar voorbeelden hoe u met een hypotheek uw overwaarde kunt benutten (maar er is veel meer mogelijk).

 1. Laat een berekening maken.
 2. Zó weet u precies waar u aan toe bent Wilt u precies weten wat u kunt lenen en of uw maandlasten dan gelijk blijven of hoger worden, neem dan contact met ons op.
 3. Of maak een gratis oriënterende afspraak met onze adviseur.
 4. Maak een afspraak Vanaf welke leeftijd kunt u de overwaarde hypotheek afsluiten? Voor het afsluiten van een overwaarde hypotheek geldt een leeftijdsgrens.

Bijvoorbeeld van 60 jaar, of soms moet de jongste aanvrager de AOW gerechtigde leeftijd hebben bereikt. We geven een paar voorbeelden Onderstaande berekeningen zijn voorbeelden en geven slechts een indicatie van de mogelijkheden. Wat u werkelijk kunt lenen hangt af van uw persoonlijke situatie, zoals uw leeftijd en het product dat u kiest.

Woningwaarde € 200.000,- U ontvangt direct ongeveer € 80.000,- U betaalt geen hypotheekrente over dit bedrag. De rente wordt bij het opgenomen bedrag bijgeschreven.

Rekenvoorbeeld 2 – u heeft nog een bestaande hypotheek Een overwaarde hypotheek financiert ongeveer 30% van de huidige woningwaarde minus de huidige hypotheekschuld, met een maximum van 75% van de woningwaarde. U hoeft daarna nooit rente te betalen over het extra opgenomen bedrag. Voorbeeld 2

Woningwaarde € 200.000,- Huidige hypotheek € 100.000,- U ontvangt direct ongeveer € 30.000,- U betaalt geen hypotheekrente over het bedrag (€30.000,-) dat u direct ontvangt. De rente wordt maandelijks bij het opgenomen bedrag bijgeschreven.

Waarde van uw huis € 350.000
Uw 1e hypotheek € 50.000
Overwaarde € 300.000

Wat kost 30.000 euro extra hypotheek?

Wat kost 30.000,- extra hypotheek

Verhoging hypotheek 30.000 Annuiteiten hypotheek Aflossingsvrije hypotheek
Rente 3,5% 134,71 87,50
Rente 4,0% 143,22 100,00
Rente 4,5% 152,01 112,50
Rente 5,0% 161,05 125,00