Hoeveel Kuub Gas Per Jaar?

Hoeveel Kuub Gas Per Jaar
Een Nederlands huishouden verbruikt jaarlijks gemiddeld 1.169 kuub gas en 2.479 kilowattuur Hoeveel je daarvoor betaalt, hangt af van je energiecontract. Er zijn grote verschillen. De energieprijzen zijn in 2022 enorm gestegen. Liep je contract in 2022 af, of had je al een variabel contract, dan ging je fors meer betalen.

Maar als je nog een langlopend contract met lage prijzen had, was er voor jou weinig aan de hand. In 2023 is er het prijsplafond voor 1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom. Bovendien zijn de energieprijzen weer wat aan het dalen. Op de pagina Energierekening lees je meer over het prijsplafond hoe jouw energierekening in elkaar zit.

Het gemiddelde verbruik in 2022 volgens prognose van het PBL voor woningen met aardgasaansluiting.

Hoeveel m3 gas gebruikt een gezin per jaar?

Gemiddeld gasverbruik per soort woning in m3

Type woning Gemiddeld gasverbruik per jaar Gemiddeld gasverbruik per maand
Appartement 900 m3 75 m3
Tussenwoning 1.350 m3 112,5 m3
Hoekwoning 1.600 m3 133,3 m3
2 onder 1 kap 1.650 m3 137,5 m3

Hoeveel kuub gas mag je verbruiken?

Rekenvoorbeeld – Het maximale jaarverbruik van 1.200 kuub gas en 2.900 kWh valt namelijk uiteen in 2 delen. Volgens dit rekenvoorbeeld ligt uw maximumverbruik tussen 1 januari en 12 april op 610 kuub gas en op 976 kWh. Tussen 13 april en 31 december ligt het prijsplafond dan op 590 kuub gas en 1.924 kWh.

 • In de zomermaanden hoeft u immers minder gas te verbruiken.
 • Let op: deze 2 verbruiksperiodes staan wel los van elkaar.
 • We gaan verder met het rekenvoorbeeld van 13 april en de plafonds van 976 en 1.924 kWh.
 • Stel dat u tot aan 12 april uitkomt op 1.000 kWh en in de rest van het jaar op 1.800 kWh? Dat maakt samen 2.800 op jaarbasis, ruim binnen het jaarlijkse plafondverbruik van 2.900 kWh.

En toch moet u dan bijbetalen, omdat u in de periode 1 januari-12 april 24 kWh boven het prijsplafond van 976 kWh zit. Voor die verbruikte 976 kWh betaalt u het plafondbedrag van 0,40 euro per kWh. Voor de extra 24 kWh betaalt u het (duurdere) reguliere tarief van uw energiemaatschappij.

Hoeveel gas verbruiken in januari 2023?

Check op deze lijst hoeveel stroom en gas je deze maand mag verbruiken om onder het prijsplafond te blijven Sinds 1 januari 2023 geldt een tijdelijke maximumprijs voor gas en stroom. Tot een jaargebruik van 1200 kuub gas en 2900 kWh aan stroom betaal je vaste prijzen van 1,45 euro per kuub gas en 0,40 euro per kWh stroom, of je nou een vast of variabel contract hebt.

You might be interested:  Hoeveel Is Ww Uitkering 2022?

Ma t/m za de krant online lezen

Digitale krant + Weekend

Ma t/m za de krant online lezen Zaterdag de weekendkrant op papier

: Check op deze lijst hoeveel stroom en gas je deze maand mag verbruiken om onder het prijsplafond te blijven

Hoeveel m3 gas in januari 2023?

Hoeveel kuub gas in januari? – Prijsplafond energie: verbruiksgrens voor gas en stroom in januari 2023 – Hieronder geven we in de tabel eerst het gestandaardiseerde verbruik van gas en stroom onder het prijsplafond op maandbasis. Te zien is dat je in januari 2023 geacht wordt maximaal 221 kuub gas te verbruiken en 339 kWh stroom.

 1. Voor gas is dit ook meteen het hoogste ‘maandquotum’.
 2. Dit heeft ermee te maken dat januari doorgaans de maand is waarin huishoudens het meeste gas verbruiken.
 3. Voor stroom is januari ook een topmaand, al ligt het quotum in december nog iets hoger.
 4. In het geval dat de energieleverancier je jaarafrekening op 1 februari 2023 opmaakt voor de periode tot eind januari, wordt dus eerst gekeken of je meer of minder dan 221 kuub gas en 339 kWh stroom hebt gebruikt.

Zit je daar onder dan betaal je maximaal de prijzen van het prijsplafond, als het markttarief van je energieleverancier hoger is dan 1,45 euro per kuub en/of 0,40 euro per kWh. Voor het verbruik boven de volumelimiet van januari betaal je sowieso de marktprijs van je energieleverancier, als de jaarafrekening van je energienota eind deze maand wordt opgemaakt.

Bij een jaarafrekening die eind januari wordt opgemaakt, geldt dat het restvolume dat onder het prijsplafond valt bepaald wordt door het standaardverbruik vanaf februari tot en met december. Dat is dus optelsom van de in de tabel hierboven genoemde maandquota voor die maanden. Je kunt zelfs op dagbasis volgen wat je volgens de normen van het prijsplafond zou mogen verbruiken aan gas en stroom.

Dat ziet er voor januari zo uit. In de bovenstaande tabel is te zien dat je op 1 januari geacht werd maximaal 7,2 kuub gas te verbruiken en 11,3 kWh stroom. En op maandag 2 januari is dat 7,3 kuub gas en 11,2 kWh stroom. Als januari een zachte maand wordt waarin je relatief weinig gas verbruikt, is dat dus wel meteen een meevaller.

You might be interested:  Hoeveel Belasting Betaal Je Over 100.000 Euro Spaargeld?

Hoeveel kuub gas op een koude dag?

Hoeveel m3 gas op koude dag? – Nederlands zetten thermostaat behoorlijk laag – Eneco merkt dat Nederlanders de thermostaat ondanks het hoge verbruik zo laag mogelijk zetten. «Hoewel door de kou beduidend meer gas wordt verbruikt, blijft het verbruik lager liggen dan eerder bij dergelijk koud weer», laat een woordvoerder van de energieleverancier aan de krant weten.

 • Milieu Centraal meldt dat een gemiddeld huishouden in deze koude dagen circa 7 kubieke meter gas verbruikt als de thermostaat heel de dag op 19 graden staat.
 • Gaat de thermostaat overdag omlaag naar 15 graden dan scheelt dat volgens de voorlichtingsorganisatie 2 kubieke meter gas per dag en daarmee ruim twee tientjes per week.

Hoe lang het nog koud winterweer blijft lees je in ons uitgebreide weerbericht.

Hoeveel scheelt korter douchen?

theme-icon Duurzaam leven • • 18-08-2022 • leestijd 3 minuten • Gemiddeld staan we zo’n negen minuten per douchebeurt onder de douche. De meesten van ons doen dat zo’n vijf keer per week. Dat kost behoorlijk wat water, gas en geld. Hoe kan je besparen? Een douchebeurt kost zo’n 90 liter water. Dat water moet ook nog verwarmd worden; dat kost je zo’n € 0,40 per keer.

 1. Dat klinkt misschien niet als heel veel, maar opgeteld is het toch een behoorlijke kostenpost, waar je best op kunt besparen.
 2. Daarnaast heeft (de verwarming van) water niet alleen financiële prijs.
 3. Het heeft ook een prijs voor het klimaat.
 4. Een liter warm water kost 70 keer meer energie dan eenzelfde hoeveelheid koud water.

Veel mensen zijn best bereid om concessies te doen als het gaat om douchen.40% van de Nederlanders zou korter willen douchen omwille van het milieu.14% is bereid kouder te douchen. Korter douchen Door korter te douchen, bijvoorbeeld vijf minuten, bespaar je veel water en gas (voor de verwarming van het water).

 1. Een gemiddeld huishouden dat altijd 5 minuten doucht – in plaats van 9 minuten – bespaart op jaarbasis meer dan 15.000 liter warm water en 60 m3 gas.
 2. Bij een gasprijs van 1 euro per m3 (prijs voor de langere termijn) is dat bij elkaar € 90′, aldus Milieucentraal,
 3. Met de hoge gasprijzen van tegenwoordig loopt dit bedrag nog verder op.

‘Bij een gasprijs van € 1,74 (CBS gemiddelde van nieuwe energiecontracten, januari 2022) bespaart een gemiddeld huishouden € 130 per jaar.’ Met korter douchen bespaar je ook veel water. ‘Als elke Nederlander voortaan maximaal 5 minuten doucht in plaats van 9 minuten, bespaart heel Nederland ieder jaar 120 miljoen m3 water.’ Waterbesparende douchekop Naast korter douchen zou je ook kunnen kijken naar een waterbesparende douchekop.

 • De ene kop is de andere namelijk niet.
 • Hippe regendouchekoppen verbruiken bijvoorbeeld veel meer water dan de reguliere.
 • De waterbesparende douchekoppen zijn nog zuiniger, die gebruiken – in plaats van de reguliere 8 liter water per minuut – maar 7 liter.
 • Douche vs.
 • Bad Als het gaat om duurzaamheid is de douche nog altijd een betere optie dan het bad.
You might be interested:  Hoeveel Kost Een Iphone 8?

Wanneer je het bad eenmaal per week vervangt door de douche, bespaar je op jaarbasis 2300 liter water en 15 m3 gas. Dat staat gelijk aan zo’n 20 euro. Hoe vaak moet je douchen om schoon te blijven? We douchen veel vaker dan nodig is. Twee keer per week is meer dan voldoende, volgens dermatoloog Ellen de Haas.

 1. Iedere dag douchen is eigenlijk niet nodig, tenzij je vies werk doet – met je knieën in het zand zit, heel erg transpireert omdat je lichamelijk zware arbeid moet leveren – dan is het natuurlijk prettig om te douchen’, vertelt ze in Alledaagse Vragen,
 2. ‘ Net zoals het na het sporten prettig is om te douchen, voor jezelf en je omgeving.

Maar als je, zoals ik, achter een pc zit en heel rustig in een spreekkamertje mensen ziet, is elke dag douchen echt niet nodig. Daarmee haal je alle vet van je huid, met zeep of alleen water. Dat vet beschermt je huid ook; dat maakt dat deze lekker zacht is.’ Iedere dag douchen is dus niet nodig en zelfs slecht voor je huid.

 • Ort douchen, niet te heet douchen, en twee keer in de week is wel genoeg.’ Nog meer water besparen? De snelste manier om water te besparen is door een dag per week geen vlees te eten.
 • Een kilo rundvlees kost bijvoorbeeld 15.000 liter water.
 • Dat is makkelijk besparen, aldus Make Holland Great Again,

Thema’s: theme-icon Duurzaam leven

Wat kost 1200 m3 gas?

Gasprijs per m3 – Wat kost een kuub gas? Dat hangt af van het energiecontract dat je hebt. De gasprijzen zijn nog steeds erg hoog vergeleken met een paar jaar geleden. Wel geldt er in 2023 een prijsplafond voor energie, waardoor een kuub gas maximaal € 1,45 per m3 kost tot een verbruik van 1.200 m3 gas. Dit tarief is inclusief belastingen.