Hoeveel Kost 1 Wasbeurt Wasmachine?

Hoeveel Kost 1 Wasbeurt Wasmachine
Wat kost een wasbeurt? – Voor een wasbeurt betaal je water, wasmiddel en de afschrijving en onderhoud van de wasmachine. Vooral de energiekosten maken een wasbeurt duurder. Hoe hoger de temperatuur, hoe meer energie er wordt verbruikt. Zo betaal je voor een was op 90 graden € 1,67, een was op 60 graden € 1,26, bij 40 graden € 1,09 en bij 30 graden ben je € 0,93 aan totale kosten kwijt.

Wat kost 1 keer wassen?

Wat kost een wasbeurt 2023? – Niet te warm wassen – Gemiddeld draait elk Nederlands huishouden zo’n 180 wasjes per jaar. Voor een wasbeurt geldt: hoe hoger de temperatuur, hoe hoger de kosten. Volgens het Nibud kost anno 2023 een wasbeurt op 30 graden gemiddeld zo’n 0,93 cent per beurt.

 1. Hierbij wordt water, wasmiddel en de afschrijving en het onderhoud van de wasmachine erbij gerekend.
 2. Vooral de stijgende energieprijzen maken zo’n wasbeurt duurder.
 3. Voor een was op 90 graden betaal je al gauw €1,67 per keer.
 4. Zitten er geen vlekken of bacteriën in het wasgoed? Dan is 30 graden een prima temperatuur om je kleren mee te wassen.

Alleen beddengoed en handdoeken kun je wel het beste op 60 of 90 graden wassen.

Hoeveel kost 1 wasbeurt wasmiddel?

‘t Kan ook voor de helft – Toch zit er nog flink wat rek in de prijzen. Dat zie je aan de aanbiedingen van wasmiddelen. Een flink pak van bijna vier kilo poeder gaat zomaar van €34 naar €17, een flacon van €16 staat af en toe te koop voor de helft. Maar wie staand voor het schap écht wil uitrekenen wat de goedkoopste wasmiddelen zijn, zal bijna een wiskundige moeten zijn. Getty Images De grootste favoriet is Ariel met een marktaandeel van 21 procent, op de voet gevolgd door Robijn, Dash en Omo. Ze kosten gemiddeld zo’n €0,30 per wasbeurt. De allerduurste die we hebben kunnen vinden, is Tenestar, een flesje van 240 ml van €9,95, speciaal voor echt zijden kledingstukken. Dat komt neer op €0,83 per wasbeurt bij een volle wasmachine.

Hoeveel kost wasmachine gebruik?

Hoeveel liter water verbruikt een wasmachine per wasbeurt? – Gemiddeld verbruikt een wasmachine 60 liter water per wasbeurt. Het verbruik kan natuurlijk per energieklasse verschillen. Hoe hoger de energieklasse, des te zuiniger uw wasmachine. Hoeveel liter water uw wasmachine per wasbeurt verbruikt, kunt u eenvoudig zelf aflezen op uw energielabel.

Wat kost een uur wasmachine?

Kijkend naar de energiekosten, verbruikt een wasmachine gemiddeld 0,5 kWh per wasbeurt. Dat staat gelijk aan ongeveer 0,12 euro. De kosten voor het water liggen rond de 0,07 euro per wasbeurt. Zo kom je uit om een gemiddelde van 0,19 euro per wasbeurt. Hoeveel je exact kwijt bent per wasbeurt, is afhankelijk van een aantal factoren.

Wat kost een vaatwasser per keer?

Wat kost een vaatwasser per keer 2023? – Een vaatwasser kost per keer ongeveer tussen de €0,15 en €0,25. De kosten kunnen uiteenlopen en zijn erg afhankelijk van het energielabel. Vooral nieuwe vaatwassers zijn een stuk zuiniger dan oudere modellen.

Wat is de goedkoopste manier om af te wassen?

Zo goedkoop mogelijk afwassen doe je zo Voor- of naspoelen doe je met koud of lauwwarm water in een teiltje, dus niet onder stromend water. Gebruik voor het voorspoelen alleen heet water als de vaat echt vuil is, adviseert Milieucentraal.

Wat kost een droger per keer 2023?

Wat kost een droogbeurt (dus met de wasdroger)? – Zo, je was is klaar. Stop je het in de wasdroger? Dan kost dit meer dan je wasbeurt in 2023. Een beurt met de wasdroger kost namelijk ongeveer 1,95 euro. Het kost namelijk nog meer energie!

Wat kost een was draaien en drogen?

Dít kosten jouw wasmachine, telefoonoplader en waterkoker aan dure energie 14 oktober 2021, 10:46 • 5 minuten leestijd Een volle wasmachine op 40 graden kost 20 cent per beurt. © Pexels ARNHEM – De energieprijzen rijzen de pan uit. De gaskosten stijgen enorm en de stroomprijs kruipt erachteraan. Maar zonder energie kunnen we niet, onze huizen staan vol met apparatuur en we houden van wat warmte in huis.

 • Hoeveel kost al die energie ons eigenlijk per dag? Doordat we de kosten van de energie die we verbruiken in de meeste gevallen per maand aftikken, zijn we ons minder bewust van de kosten.
 • Maar dat kopje thee en die pan soep op het vuur, dat kost allemaal geld.
 • In dit artikel gaan we uit van een gemiddeld stroomtarief van € 0,24 per kWh (kilowattuur, de hoeveelheid stroom verbruikt per uur) en het gemiddelde gebruik van een Nederlands huishouden.

Dat huishouden bestaat uit 2,14 personen en verbruikt volgens Milieu Centraal jaarlijks 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur elektriciteit. Dat levert in 2021 een energierekening op van zo’n € 1.610. Daarvan gaat ongeveer € 980 op aan gas en € 600 aan stroom, de rest aan overige kosten.

 • Genoemde cijfers komen van Milieu Centraal en de Consumentenbond.
 • Een waterkoker verbruikt in korte tijd veel stroom.
 • Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt, omgerekend 2,2 kWh.
 • Maar een waterkoker kookt gemiddeld drie minuten en geen heel uur.
 • Reken je verder, dan kom je uit op nog geen 3 cent per keer dat je de waterkoker aanslingert om water te koken.

Een koffiezetapparaat gebruikt minder stroom, afhankelijk van wat voor apparaat je hebt. Een simpel filterapparaat gebruikt per volle pot 0,3 tot 0,6 kWh, wat met het huidige tarief uitkomt op 7 tot 14 cent, Laat je het apparaat aan staan om gebruik te maken van de warmteplaat, dan ben je duurder uit.

 1. De kosten van het vers bereiden van je maaltje verschillen; als je op gas kookt, ben je voor de energiekosten minder kwijt dan wanneer je elektrisch kookt.
 2. Ook je op een elektrische kookplaat, dan ben je per jaar gemiddeld 120 euro kwijt.
 3. Per dag komt dat neer op 33 cent,
 4. Oken op gas kost daarentegen 44 euro per jaar, wat goed is voor 12 cent per dag.

Een vaatwasser is een ideale oplossing voor mensen die afwassen niet leuk vinden. Maar elke dag het ding laten draaien, tikt redelijk aan. Een hoofdprogramma kost zo’n 24 cent per keer. Per week ben je dan 1,68 euro kwijt en 87,36 euro per jaar. Zo’n één vijfde van het gehele stroomverbruik per jaar gaat naar de koelkast en vriezer.

Deze apparaten gebruiken ongeveer 1,2 kWh per dag, goed voor zo’n 29 cent per dag. Kijk je vier uur naar de televisie? Dan kost je dat 14 cent, Volgens Milieu Centraal gebruikt een tv tussen de 40 en 220 kWh per jaar als je ‘m vier uur per dag aanzet. De decoder, het kastje dat je nodig hebt om ook daadwerkelijk iets te kunnen kijken, verbruikt met 4 uur tussen de 28 en 110 kWh per jaar.

You might be interested:  Hoeveel Zonnepanelen Heb Ik Nodig Voor 10.000 Kwh?

Als je de gemiddelden van de tv en decoder bij elkaar optelt kom je op 200 kWh per jaar. Reken je nog even verder, dan komt je op 0,6 kWh per dag verbruik en dat kost dus 14 cent, De stroomkosten van een laptop zijn 3 cent per dag. © Pexels Als je veel computert, ben je goedkoper uit met een laptop. De stroomkosten per jaar komen neer op 12 euro voor 55 kWh, oftewel 3 cent per dag voor 0,15 kWh. Een desktop, dus een computerkast met beeldscherm, gebruikt een stuk meer energie: zo’n 200 kWh per jaar, goed voor 45 euro.

 1. Teruggerekend kost dat per dag 0,54 kWh en dus 12 cent,
 2. Een groot misverstand is dat telefoonopladersdie altijd in het stopcontact zitten veel stroom slurpen.
 3. Echt brandveilig is het niet, goedkoop is het wel.
 4. Telefoonopladers zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze in het stopcontact kunnen blijven, per jaar gebruikt het stekkertje zo’n 13 kWh, net iets meer drie euro dus.

Per dag kost je dat iets meer dan een halve cent, De kosten van een wasje draaien hangen vooral af van de temperatuur. Milieu Centraal gaat per was uit van een volle wasmachinemet een was van zeven kilo. Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent.

 • Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent.
 • Hoe kouder de was, hoe goedkoper.
 • Gebruik je de eco-stand, dan wordt de was nog 3 cent goedkoper.
 • Bij een drogergaat het niet om de temperatuur, maar om het energielabel dat eraan hangt, en wat voor droger het is.

Een droogbeurt in een warmtepompdroger met energielabel A++ kost bijvoorbeeld 19 cent per keer, maar eentje in een condensdroger met label B kost 64 cent. Hoeveel een droogbeurt kost, is dus erg afhankelijk van verschillende factoren. Kijken we naar het licht in huis, dan is het handig om te weten hoeveel het laten branden van één lamp kost.

 • De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh.
 • Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent.
 • Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo’n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
 • Een ledlamp is een stuk zuiniger, bij een lamp van 8 watt heb je pas na een avond één cent verbruikt.

Hoeveel de verlichting thuis kost, is een optelsom van alle lampen die je per dag laat branden. Een gemiddelde Nederlander staat 9 minuten onder de douche. Hoeveel zo’n gemiddelde douche kost, hangt af van de boiler. Heb je een gasboiler, dan kost een douchebeurt 34 cent, heb je een elektrische boiler dan ben 45 cent kwijt.

 1. Ga je liever in bad? Daar gaat gemiddeld zo’n 120 liter water in.
 2. Met de gasboiler kost een baddersessie 70 cent, een elektrische boiler kost het je per bad 1,03 euro.
 3. De gemiddelde kosten om het huis warm te stoken op gas zijn per dag lastig te berekenen.
 4. Het gemiddelde gebruikt van gas per huishouden per jaar is 1.239 kubieke meter en dat kost 980 euro.

Zo’n twintig procent daarvan is voor warm water, de rest gaat op aan verwarming; zo’n 784 euro. Ga je ervanuit dat je élke dag de kachel aanzet, ook in de zomer, dan kom je per dag uit op 2,15 euro, Voor een huishouden van meer dan twee mensen liggen de kosten ongetwijfeld veel hoger.

Wat kost een waterkoker per keer?

Wat kost 1 keer waterkoker? – Energieverbruik Waterkoker meten – Om je energieverbruik van je waterkoker in kaart te brengen dien je uit te zoeken hoeveel je waterkoker aan stroom verbruikt per dag. Om dit inzichtelijk te maken kun je een energiemeter aanschaffen.

De kosten hiervoor bedragen twee tientjes. Wanneer je een energie stekker hebt stop je de stekker van de waterkoker eenvoudig in de energiemeter en vervolgens in je stopcontact. Hierna kun je bekijken hoeveel kwh (kilowattuur) het apparaat verbruikt in een bepaalde tijd terwijl je deze alledaags gebruikt of juist niet.

Hieronder staat het rekenvoorbeeld die je hiervoor kan gebruiken: Kosten per kwhKosten per dagKosten per maand (31 dagen) In het bovenstaande voorbeeld is een waterkoker van 2400 watt gebruik. Per uur verbruikt deze waterkoker 2,4 kwh. Met de huidige prijzen komt dat neer op €2,14 per uur.

 1. Echter gebruik je waarschijnlijk de waterkoker niet een uur per dag.
 2. Een waterkoker met 2400 watt kan warm zijn in 2,5 tot 3 minuten.
 3. Als je een waterkoker 1 keer gebruikt waarbij het 3 minuten duurt om te koken dan verbruik je 0,12 kwh.
 4. Dit kost je per keer €0,11 cent.
 5. Gebruik je 1x per dag de waterkoker, dan kost dit je €3,31 per maand.

Op jaarbasis kom je dan uit op €39,73.

Wat kost een wasmachine per keer aan water?

Hoeveel water verbruikt een wasmachine, vaatwasser en douche? Nieuws Het is sinds vijf eeuwen niet zo droog geweest in Europa, blijkt uit een analyse van het European Drought Observatory. Dat zorgt ook voor in de energiesector, bijvoorbeeld voor waterkrachtcentrales en het transport van steenkool via rivieren.

 1. Daarnaast kunnen gewassen minder opbrengen en slinken de watervoorraden.
 2. Misschien is dit een uitgelezen moment om je eigen waterverbruik eens onder de loep te nemen.
 3. Hoeveel water verbruiken de apparaten in ons huishouden eigenlijk? En hoe kunnen we verminderen? Een wasmachine gebruikt gemiddeld zo’n 50 tot 60 liter per wasbeurt.

Een huishouden dat iedere week vier wasjes draait, verbruikt dus zo’n 10.000 liter water. Dat kost je circa 8,70 euro. Tips om water te besparen met je wasmachine:

Kies voor een wasmachine met een grote trommel, die gaan per kg was zuiniger met water om.Kies voor de juiste beladingsmaten en wascyclus. In de Ecostand is het verbruik meestal het laagst.Probeer handdoeken langer te gebruiken en alleen te wassen wanneer dat echt nodig is.

Momenteel levert water besparen je financieel misschien nog weinig op, maar houd er rekening mee dat drinkwater wordt. In Nederland gaan we als consument bijzonder riant om met drinkwater. Er is dan ook meer dan genoeg ruimte om dusdanig te besparen. Kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben.

 • Thomas van Campenhout (Energie-expert) Een gemiddelde vaatwasser verbruikt zo’n 10 tot 14 liter water per vaatwasbeurt.
 • Als je de vaatwasser gemiddeld 5 dagen per week gebruikt, betekent dit een jaarlijks waterverbruik van zo’n 2.600 tot 3.600 liter.
 • Je kunt het watergebruik verminderen door de vaatwasser alleen aan te zetten wanneer deze goed vol zit.

Kleine wasjes kun je eventueel met de hand doen. Toch is wassen met de vaatwasser meestal efficiënter dan wassen met de hand, tenzij je een sopje maakt voor je afwas en de kraan niet laat lopen. Ook onder de douche gebruiken we veel water. Met een doorsnee douchebeurt, spoel je zo’n 30 tot 80 liter water weg.

You might be interested:  Hoeveel Procent Plagiaat Mag Je Hebben?

Waterbesparende douchekop: 6 liter per minuut.Regendouche: 10 tot 15 liter per minuut.

Een paar tips om te water te besparen onder de douche:

Vervang je douchekop met een waterbesparende variant.Gebruik een douchetimer en zet deze op vijf minuten.Gebruik een thermostaatkraan die het water sneller op de juiste temperatuur brengt.Zet je douche even uit tijdens het inzepen of je haar wassen.

Ook op de WC kunnen we er van wat van. Dit is het waterverbruik bij één keer doortrekken:

Toilet zonder spaarknop: 10 liter.Toilet met spaarknop: 2 tot 6 liter.

Op jaarbasis verbruiken we per persoon zo’n 7.000 tot 18.000 liter. Omdat je dagelijks zo’n vijf keer naar de WC gaat, is het dus veel zuiniger om een toilet aan te schaffen die zo min mogelijk water gebruikt. Dat scheelt op al snel zo’n 7.500 tot 10.000 liter per jaar.

De meest effectieve manier om water te besparen, is door minder vlees te eten. Voor één kilogram rundvlees is liter leidingwater nodig. Voor iedere biefstukje dat je niet eet, bespaar je ongeveer 100 liter water, ofwel zo’n 2 douchebeurten. Ook voor varkensvlees en kip is veel water nodig, maar dit ligt minder hoog dan bij rundvlees.

Op zoek naar nog meer tips om water te besparen in en rondom jouw huishouden? Check dan ons dossier met, : Hoeveel water verbruikt een wasmachine, vaatwasser en douche?

Is het goedkoper om savonds te wassen?

Verschil is nihil – Maar je raadt het bijna al: het verschil tussen normaal- en het daltarief is inmiddels zo laag dat het weinig verschilt maakt of je je was ‘s nachts of overdag doet, vertelt energiedeskundige Joris Kerkhof van vergelijkingswebsite Independer.

Wat kost een laptop aan stroom per dag?

Kosten verbruik laptop

Verbruik laptop in kWh Kosten stroomverbruik laptop
0,045 kWh per uur. € 0,02
0,36 kWh per dag. € 0,14
37,44 kWh per jaar. € 14,98
10,4 kWh per jaar op stand-by. € 4,16

Wat kost een tv aan stroom?

Grootte van tv is bepalend

Energieverbruik per jaar Energiekosten per jaar
32 inch televisie 51 kWh €11
43 inch televisie 93 kWh €20
55 inch televisie 121 kWh €27
65 inch televisie 147 kWh €32

Wat is goedkoper afwassen met de hand of een vaatwasser?

Heb je je wel eens afgevraagd of ouderwets met de hand afwassen zuiniger is dan de vaatwasmachine aanzetten? Om maar meteen met de deur in huis te vallen: vaat afwassen met de hand is meestal zuiniger en goedkoper. Ja, vaatwassers worden steeds moderner en gebruiken minder water en energie dan vroeger.

Wat is zuiniger afwassen of vaatwasser?

Wat is beter voor het milieu: afwassen in een teiltje of in de vaatwasser? Het teiltje wint! Als je alle vaat in de afwasmachine stopt, verbruik je per jaar 2 tot 3 keer zoveel energie als wanneer je de afwas in een teiltje met de hand doet. Maar soms pakt de handafwas juist slechter uit voor het milieu.

Hoeveel gas verbruik je met afwassen?

Als je dit doet, heb je ongeveer 12 liter water nodig. Volgens waterbedrijf Vitens kost water zo’n €0,72 euro per 1.000 liter, oftewel €0,86 cent per afwasbeurt. Bij een gasboiler betaal je dan omgerekend ongeveer €19,81 cent per afwasbeurt. Alleen daar komt dan nog een spons bij.

Is Eco stand vaatwasser goedkoper?

De meeste huishoudens hebben een vaatwasser. Als je de afwasmachine slim gebruikt, kan je wel een derde besparen op het stroomverbruik. Doe de vaatwasser vol en kies voor het eco-programma: dat wast meestal goed schoon en is veel zuiniger en goedkoper dan andere programma’s.

Heeft een vaatwasser sluipverbruik?

Energieverbruik oude vaatwasser – Heb je een oude vaatwasser staan? Kijk dan of deze na afloop van het wasprogramma vanzelf uit gaat. Is dit niet het geval? Dan kan dat voor een hoop sluipverbruik zorgen. Zet de vaatwasser dan zo snel mogelijk handmatig uit zodra deze klaar is.

Wat kost meer water vaatwasser of handwas?

Wat is beter voor het milieu: met de hand afwassen of de vaatwasser gebruiken? – Steeds meer mensen hebben een vaatwasser. Dit apparaat bespaart je vaak tijd en gedoe. Gemiddeld gebruikt een vaatwasser 1 á 1.5 liter water per keer minder dan afwassen met de hand.

Wat kost een wasmachine per keer aan water?

Hoeveel water verbruikt een wasmachine, vaatwasser en douche? Nieuws Het is sinds vijf eeuwen niet zo droog geweest in Europa, blijkt uit een analyse van het European Drought Observatory. Dat zorgt ook voor in de energiesector, bijvoorbeeld voor waterkrachtcentrales en het transport van steenkool via rivieren.

Daarnaast kunnen gewassen minder opbrengen en slinken de watervoorraden. Misschien is dit een uitgelezen moment om je eigen waterverbruik eens onder de loep te nemen. Hoeveel water verbruiken de apparaten in ons huishouden eigenlijk? En hoe kunnen we verminderen? Een wasmachine gebruikt gemiddeld zo’n 50 tot 60 liter per wasbeurt.

Een huishouden dat iedere week vier wasjes draait, verbruikt dus zo’n 10.000 liter water. Dat kost je circa 8,70 euro. Tips om water te besparen met je wasmachine:

Kies voor een wasmachine met een grote trommel, die gaan per kg was zuiniger met water om.Kies voor de juiste beladingsmaten en wascyclus. In de Ecostand is het verbruik meestal het laagst.Probeer handdoeken langer te gebruiken en alleen te wassen wanneer dat echt nodig is.

Momenteel levert water besparen je financieel misschien nog weinig op, maar houd er rekening mee dat drinkwater wordt. In Nederland gaan we als consument bijzonder riant om met drinkwater. Er is dan ook meer dan genoeg ruimte om dusdanig te besparen. Kleine aanpassingen kunnen een groot effect hebben.

Thomas van Campenhout (Energie-expert) Een gemiddelde vaatwasser verbruikt zo’n 10 tot 14 liter water per vaatwasbeurt. Als je de vaatwasser gemiddeld 5 dagen per week gebruikt, betekent dit een jaarlijks waterverbruik van zo’n 2.600 tot 3.600 liter. Je kunt het watergebruik verminderen door de vaatwasser alleen aan te zetten wanneer deze goed vol zit.

Kleine wasjes kun je eventueel met de hand doen. Toch is wassen met de vaatwasser meestal efficiënter dan wassen met de hand, tenzij je een sopje maakt voor je afwas en de kraan niet laat lopen. Ook onder de douche gebruiken we veel water. Met een doorsnee douchebeurt, spoel je zo’n 30 tot 80 liter water weg.

Waterbesparende douchekop: 6 liter per minuut.Regendouche: 10 tot 15 liter per minuut.

Een paar tips om te water te besparen onder de douche:

Vervang je douchekop met een waterbesparende variant.Gebruik een douchetimer en zet deze op vijf minuten.Gebruik een thermostaatkraan die het water sneller op de juiste temperatuur brengt.Zet je douche even uit tijdens het inzepen of je haar wassen.

Ook op de WC kunnen we er van wat van. Dit is het waterverbruik bij één keer doortrekken:

Toilet zonder spaarknop: 10 liter.Toilet met spaarknop: 2 tot 6 liter.

Op jaarbasis verbruiken we per persoon zo’n 7.000 tot 18.000 liter. Omdat je dagelijks zo’n vijf keer naar de WC gaat, is het dus veel zuiniger om een toilet aan te schaffen die zo min mogelijk water gebruikt. Dat scheelt op al snel zo’n 7.500 tot 10.000 liter per jaar.

De meest effectieve manier om water te besparen, is door minder vlees te eten. Voor één kilogram rundvlees is liter leidingwater nodig. Voor iedere biefstukje dat je niet eet, bespaar je ongeveer 100 liter water, ofwel zo’n 2 douchebeurten. Ook voor varkensvlees en kip is veel water nodig, maar dit ligt minder hoog dan bij rundvlees.

Op zoek naar nog meer tips om water te besparen in en rondom jouw huishouden? Check dan ons dossier met, : Hoeveel water verbruikt een wasmachine, vaatwasser en douche?

You might be interested:  Hoeveel Pk Is 1 Kw?

Wat kost kleding laten wassen?

Prijslijst

Blouse/overhemd € 3,95
Polo € 1,51
Trui/vest € 1,77
Sweater € 1,77
Spijkerbroek € 1,77

Wat kost een was draaien en drogen?

Dít kosten jouw wasmachine, telefoonoplader en waterkoker aan dure energie 14 oktober 2021, 10:46 • 5 minuten leestijd Een volle wasmachine op 40 graden kost 20 cent per beurt. © Pexels ARNHEM – De energieprijzen rijzen de pan uit. De gaskosten stijgen enorm en de stroomprijs kruipt erachteraan. Maar zonder energie kunnen we niet, onze huizen staan vol met apparatuur en we houden van wat warmte in huis.

Hoeveel kost al die energie ons eigenlijk per dag? Doordat we de kosten van de energie die we verbruiken in de meeste gevallen per maand aftikken, zijn we ons minder bewust van de kosten. Maar dat kopje thee en die pan soep op het vuur, dat kost allemaal geld. In dit artikel gaan we uit van een gemiddeld stroomtarief van € 0,24 per kWh (kilowattuur, de hoeveelheid stroom verbruikt per uur) en het gemiddelde gebruik van een Nederlands huishouden.

Dat huishouden bestaat uit 2,14 personen en verbruikt volgens Milieu Centraal jaarlijks 1.239 kubieke meter (m3) gas en 2.741 kilowattuur elektriciteit. Dat levert in 2021 een energierekening op van zo’n € 1.610. Daarvan gaat ongeveer € 980 op aan gas en € 600 aan stroom, de rest aan overige kosten.

Genoemde cijfers komen van Milieu Centraal en de Consumentenbond. Een waterkoker verbruikt in korte tijd veel stroom. Een gemiddelde waterkoker heeft een vermogen van 2200 Watt, omgerekend 2,2 kWh. Maar een waterkoker kookt gemiddeld drie minuten en geen heel uur. Reken je verder, dan kom je uit op nog geen 3 cent per keer dat je de waterkoker aanslingert om water te koken.

Een koffiezetapparaat gebruikt minder stroom, afhankelijk van wat voor apparaat je hebt. Een simpel filterapparaat gebruikt per volle pot 0,3 tot 0,6 kWh, wat met het huidige tarief uitkomt op 7 tot 14 cent, Laat je het apparaat aan staan om gebruik te maken van de warmteplaat, dan ben je duurder uit.

De kosten van het vers bereiden van je maaltje verschillen; als je op gas kookt, ben je voor de energiekosten minder kwijt dan wanneer je elektrisch kookt. Kook je op een elektrische kookplaat, dan ben je per jaar gemiddeld 120 euro kwijt. Per dag komt dat neer op 33 cent, Koken op gas kost daarentegen 44 euro per jaar, wat goed is voor 12 cent per dag.

Een vaatwasser is een ideale oplossing voor mensen die afwassen niet leuk vinden. Maar elke dag het ding laten draaien, tikt redelijk aan. Een hoofdprogramma kost zo’n 24 cent per keer. Per week ben je dan 1,68 euro kwijt en 87,36 euro per jaar. Zo’n één vijfde van het gehele stroomverbruik per jaar gaat naar de koelkast en vriezer.

 1. Deze apparaten gebruiken ongeveer 1,2 kWh per dag, goed voor zo’n 29 cent per dag.
 2. Ijk je vier uur naar de televisie? Dan kost je dat 14 cent,
 3. Volgens Milieu Centraal gebruikt een tv tussen de 40 en 220 kWh per jaar als je ‘m vier uur per dag aanzet.
 4. De decoder, het kastje dat je nodig hebt om ook daadwerkelijk iets te kunnen kijken, verbruikt met 4 uur tussen de 28 en 110 kWh per jaar.

Als je de gemiddelden van de tv en decoder bij elkaar optelt kom je op 200 kWh per jaar. Reken je nog even verder, dan komt je op 0,6 kWh per dag verbruik en dat kost dus 14 cent, De stroomkosten van een laptop zijn 3 cent per dag. © Pexels Als je veel computert, ben je goedkoper uit met een laptop. De stroomkosten per jaar komen neer op 12 euro voor 55 kWh, oftewel 3 cent per dag voor 0,15 kWh. Een desktop, dus een computerkast met beeldscherm, gebruikt een stuk meer energie: zo’n 200 kWh per jaar, goed voor 45 euro.

Teruggerekend kost dat per dag 0,54 kWh en dus 12 cent, Een groot misverstand is dat telefoonopladersdie altijd in het stopcontact zitten veel stroom slurpen. Echt brandveilig is het niet, goedkoop is het wel. Telefoonopladers zijn tegenwoordig zo zuinig dat ze in het stopcontact kunnen blijven, per jaar gebruikt het stekkertje zo’n 13 kWh, net iets meer drie euro dus.

Per dag kost je dat iets meer dan een halve cent, De kosten van een wasje draaien hangen vooral af van de temperatuur. Milieu Centraal gaat per was uit van een volle wasmachinemet een was van zeven kilo. Draai je dan een standaard was, dan kost dit aan stroom maximaal 8 cent.

 1. Daarna lopen de kosten wat meer op: op 40 graden kost het 20 cent per beurt, bij 60 graden 26 cent en voor een was op 90 graden betaal je 48 cent.
 2. Hoe kouder de was, hoe goedkoper.
 3. Gebruik je de eco-stand, dan wordt de was nog 3 cent goedkoper.
 4. Bij een drogergaat het niet om de temperatuur, maar om het energielabel dat eraan hangt, en wat voor droger het is.

Een droogbeurt in een warmtepompdroger met energielabel A++ kost bijvoorbeeld 19 cent per keer, maar eentje in een condensdroger met label B kost 64 cent. Hoeveel een droogbeurt kost, is dus erg afhankelijk van verschillende factoren. Kijken we naar het licht in huis, dan is het handig om te weten hoeveel het laten branden van één lamp kost.

 1. De gemiddelde gloeilamp zit rond de 40 watt, dus 0,04 kWh.
 2. Laat je die een uur branden, dan kost dat niet iets minder dan een cent.
 3. Brandt de lamp alleen in de avond als het donker is, laten we zeggen zo’n uur of vijf, kom je uit op 5 cent per dag.
 4. Een ledlamp is een stuk zuiniger, bij een lamp van 8 watt heb je pas na een avond één cent verbruikt.

Hoeveel de verlichting thuis kost, is een optelsom van alle lampen die je per dag laat branden. Een gemiddelde Nederlander staat 9 minuten onder de douche. Hoeveel zo’n gemiddelde douche kost, hangt af van de boiler. Heb je een gasboiler, dan kost een douchebeurt 34 cent, heb je een elektrische boiler dan ben 45 cent kwijt.

Ga je liever in bad? Daar gaat gemiddeld zo’n 120 liter water in. Met de gasboiler kost een baddersessie 70 cent, een elektrische boiler kost het je per bad 1,03 euro. De gemiddelde kosten om het huis warm te stoken op gas zijn per dag lastig te berekenen. Het gemiddelde gebruikt van gas per huishouden per jaar is 1.239 kubieke meter en dat kost 980 euro.

Zo’n twintig procent daarvan is voor warm water, de rest gaat op aan verwarming; zo’n 784 euro. Ga je ervanuit dat je élke dag de kachel aanzet, ook in de zomer, dan kom je per dag uit op 2,15 euro, Voor een huishouden van meer dan twee mensen liggen de kosten ongetwijfeld veel hoger.

Hoeveel wassen per week is normaal?

Zo vaak doen Nederlanders gemiddeld de was Wij vroegen aan meer dan tweeduizend Nederlanders hoeveel wassen zij per week doen. Check snel of jouw wasgedrag eigenlijk een beetje gemiddeld is. Tromgeroffel Nederlanders doen gemiddeld 2,9 wassen per week. Valt mee, toch?