Skoleboller


Skoleboller, eller skolebrød som det. også kaldes, er en yndlings fra min barndom. Jeg kan så godt huske hvordan vi stoppede i den lokale butik på vej hjem fra skole og købte en der var gigantisk. Det var også noget min far tit købte i weekenderne hos bageren, som gjorde ham til dagens helt.

Efter jeg flyttede til Danmark har jeg kun spist de måske to gange, for igen, så er det et af de bagværk man ikke kan få hos danske bagere. Jeg må dog sige, at jeg er virkelig glad for de danske bagerier, som er meget bedre end de norske, men lige nogle ting savner jeg at man ikke kan få fat i. Men så er det jo kun én ting at gøre – lave de selv. 

Hvad kendetegner en skolebolle?

Det som kendetegner en skolebolle er den gule midte af vaniljecreme, og glasur og kokos på kanterne. Jeg plejede altid at gemme cremen til sidst og spise rund om, fordi jeg synes det var det aller bedste. Du kan enten vælge mellem af lave vaniljecremen helt fra bunden, hvilket jeg anbefaler, eller købe den færdig i supermarkedet. Det er nemmere end man tror, og bollerne skal jo hæve alligevel, så hvorfor ikke bruge 15 minutter på at få en ekstra god vaniljecreme. 

Print
Skoleboller
Ingredienser
Bolledej
 • 5 dl mælk
 • 50 g gær
 • 100 g sukker
 • 1 kg hvedemel
 • 2 tsk kardemomme
 • 100 g smør i tern
 • 2 stk æg (1 bruges til pensling)
Vaniljecreme
 • 3 stk æggeblommer
 • 1 stk æg
 • 100 g sukker
 • 5 dl mælk
 • 2 spsk maizenna
 • 1 stk vaniljestang
Instruktion
Vaniljecreme
 1. Kom mælk i en gryde og skrab vaniljekornene ud af vaniljestangen. Tilsæt halvdelen af sukkeret og forsigtig op at koge over lav/medium varme. 

 2. Bland maizenna og resten af sukkeret sammen, og pisk ind æg og æggeblommerne, sørg for at der ikke er klumper. 

 3. Tilsæt halvdelen af den kogende mælk over æggeblanding, og hæld derefter æggeblandingen tilbage i gryden. Pisk konstant over lav varme indtil cremen bliver tyk. Kom vaniljecremen over i en ren skål og dæk til med husholdningsfilm og afkøl.

Bolledej
 1. Start med at varme mælken til ca 30-35°C. Smuldre gæren i mælken og kom det i en røremaskine. Tilsæt det ene ægget og rør godt sammen. 

 2. Tilsæt sukker, kardemomme og 2/3 af melet og rør ved middels hastighed i ca 5-7 minutter.  

 3. Tilsæt smørret og resten af melet gradvis, og rør indtil dejen er glat og smidig ved lav hastighed. 

 4. Kom husholdningsfilm over bageskålen og sæt den til hævning i ca 1 time, eller til dejen er hævet til dobbelt størrelse. 

 5. Ælt dejen på bordpladen med lidt mel og del den i 2 dele. Del hver halvdel op i 8 dele og rul til boller og kom på et bagepapir. Tryk de lidt flade og lav en stor fordybning i midten. Kom en god skefuld vaniljecreme i fordybningen.

 6. Dæk til med husholdningsfilm og et viskestykke og lad de hæve i 30 min.

 7. Pisk et andet æg godt og pensle bollerne. Bages i ovnen ved 200-215°C i 12-15 minutter. Afkøl på en rist.

 8. Bland melis sammen med en lille smule vand og smør på hver bolle. Kom kokos på en tallerken og "dyb" hver bolle i kokosmassen. 

Tips:

PS! Bollerne kan sagtens fryses. Hvis du ønsker at fryse de ned, så skal de fryses ned uden glasur og kokos - så de kan varmes når de engang skal spises. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *