Santa Lucia nærmer sig og det er jo en skandinavisk tradition at lave luciaboller den 13. december. Det er ikke lige udbredt i Danmark som det er i Norge og specielt Sverige, men det er kommet mere af den slags med årene. Nu er den klassiske kardemommebolle også indtaget bagerierne for fuldt, så mon ikke luciaboller bliver at se hos Juno The Bakery eller Hart Bageri i år?
Life hacks til gode luciaboller
Life hack #1
Nøgleingrediensen i luciaboller er safran. Det gule guld, bogstavelig talt. For det er faktisk vanvittig dyrt. De smager helt klart bedst med safran, men et lille tip fra mig er, at udskifte safran med gurkemeje, af forskellige grunde:
- Det giver en lige så flot gul farve
- Det er nemt tilgængelig i de fleste supermarkeder
- Det koster ikke spidsen af en jetjager.
Vi har altid brugt gurkemeje i vores familie, og jeg tror helt ærlig ingen (på nær bageren selv) ville kunne se eller smage en særlig forskel.
Life hack #2
Et andet godt trick er, at lade smørret stå på køkkenbordet natten over så det bliver helt blødt.
Life hack #3
Lad dejen hæve i en gryde med mel i bunden, gerne en støbejernsgryde, i ovnen ved 40°C. På den måde hæver dejen hurtigere, og den lidt højere temperatur gør dejen nemmere at arbejde med.

Den gyldne svenske bolle, som er det perfekte bagværk til de kolde decemberdage. Smager ekstra godt sammen med en kom varm chokolade med flødeskum.
- 3 dl sødmælk
- 25 g gær
- 1 æg
- 100 g sukker
- 100 g smør
- 550 g hvedemel
- 1 tsk gurkemeje
- 1 tsk kardemomme
- 1 tsk salt
- 1 æg
- perlesukker
-
Start med at smuldre gær i mælken og rør indtil gæren er opløst. Kom i ægget og pisk hurtig sammen.
-
Bland alle de tørre ingredienserne i en skål. Kom de i røremaskinen og ælt ved middels hastighed indtil dejen er slipper skålens sider.
-
Tilsæt smørret og ælt indtil dejen er glat og smidig. Det tager ca 5-10 minutter. Hvis dejen stadig ikke slipper skålen, tilsæt 1 spsk hvedemel.
-
Kom dejen i en støbejernsgryde og lad den hæve i ovnen ved 40°C i 1 time.
-
Ælt dejen et par gange på køkkenbordet i lidt mel. Del dejen op i stykker á 60 gram. Rum hvert stykke ud til pølser som er ca 20 cm lange og 1 cm i diameter.
-
Start med at rulle den ene ende ind mod midten. Rul den anden ende i modsat retning så du har jo "sneglehuse". Kom luciabollerne på et bagepapir og lad de efterhæve under et viskestykke i 30 min.
-
Pensl luciabollerne med et pisket æg og drys evt. perlesukker på toppen. Bag bollerne i ovnen ved 200°C i ca. 10 minutter og lad de afkøles på en rist.
Tip! Hvis du vil gøre dine luciaboller ekstra lækre, kan du lave en remonce af 100g sukker, 20g kanel og 100g blødt smør som du smører inde i luciabollerne. Så har du kanelsnurre-luciaboller.
Leave a Reply