Ernæringsstudier i København.

// Dette innlegget blir skrevet på norsk, da jeg har fått veldig mange spørsmål om studier i København fra norske lesere. Jeg advarer og et veeeeeldig langt innlegg med nye informasjon, så håper jeg du har all den informasjon du trenger om studiet her. //

1180868-12-1445109907408-n800

SØKNADSPROSESS OG ADGANGSKRAV

I Danmark har du to forskjellige måter å søke inn på studier: Kvote 1 og Kvote 2. Kvote 1 er på vitnemålet fra videregående og kvote 2 er en motivert søknad om hvorfor du skal komme inn på studiet. Det finnes to forskjellige skoler å lese ernæring på i København – Professionshøjskolen Metropol og Københavns Universitet. De er overraskende forskjellige både på oppbygging av studiet, men også krav for å komme inn. 

Københavns Universitet

Studiet heter Fødevarer og Ernæring. Dere kan lese mer om studiet HER og over er en film som omhandler studiet. Utdannelsen er en bachelor på enten 3 eller 3.5 år, hvor du deretter kan søke deg inn på forskjellige Master- utdannelser. 

I Danmark har de tre nivåer; C, B og A. Kravet er at du skal ha Fysikk 1, Engelsk 1 Kjemi 1 og Matematik R2. Du skal også ha hatt norsk eller dansk på A-nivå, altså hatt det alle tre årene på videregående.

 

Jeg hadde S2 fra videregående og kun naturfag fra 1. klasse, og jeg måtte ta opp fysikk, kjemi og matte. Det valgte jeg å gjøre her i Danmark, men det kan du også gjøre i Norge selvfølgelig. Det positive med å gjøre det i Danmark er at det er gratis, også er du 100% sikker på at vitnemålet ditt passer kravene. Utenom krav om de tre fagene, så skal du ha minst norsk 3’er (dansk karakter: 4) i gjennomsnittlig eksamenskarakteret, men du behøver ikke et spesielt karaktersnitt for å komme inn. Dette blir endret i 2018, da skal du ha minst dansk 6,0 for å kunne søke. 

Her er en film om hva studiet på KU handler om:

KU har kun studiestart 1 gang i året; kun om sommeren. 

Metropol: 

Utdannelsen på Metropol heter Ernæring og Sundhed. Det er 3,5 år med 1/2 år i praktikk. Heretter kan du søke deg inn på Master utdannelser på Københavns Universitet i f.eks. Human Ernæring eller Klinisk Ernæring. 

Kravet for å komme inn på Metropol er Engelsk C, Kjemi C og Biologi C, Matematikk C ELLER Samfunnsfag C (altså en av de tre). De kravene tilsvarer at du har hatt fagene i 1. klasse og 2. klasse på videregående på laveste nivå. Snittet for å komme inn i 2015 var 7.7, det tilsvarer ca. 4.6 på den norske karakterskala.  

Metropol har studiestart 2 ganger i året; sommer og vinter


 

Alle søknader foregår på www.optagelse.dk, og du kan lese mer om all dokumentasjon du skal ha med for Københavns Universitet HER og Metropol HER. 

Dere kan også lese om andre ting på Eksamenshåndbogen. 


Resten av innlegget vil være mest rettet mot studiet på Københavns Universitet, da det er på denne skolen jeg studerer. 

1180868-12-1445109934889-n800

STUDIESTART

Hvis du tenker at ditt studie skal handle mest som ernæring, og det å sette opp kostholdprogrammet, lære hva vitaminer og næringsstoffer gjør med kroppen, så skal du nok IKKE lese på Københavns Universitet. Hele første året har du BARE kjemi, fysikk og matte, og derfor har vi også en stor andel “drop-outs”. Det er et beinhardt førsteår, men det legger et kjempegodt grunnlag for de neste årene på studiet som også er mye morsommere. Jeg har flere i min klasse som først har tatt utdannelsen på Metropol, og nå startet her i stedet, fordi den gir et bedre grunnlag til andre type jobber når du er ferdig. Problemet i Skandinavia nå er at det blir utdannet alt for mange ernæringsfysiologer og kostholdveiledere i forhold til hva markedet har behov for, og det er mange ferdigutdannede som dessverre ikke får jobb.. 

Dette sier jeg ikke for å skremme, men kun for å gjøre dere oppmerksomme på at når du er ferdig, så burde du ha en utdannelse som også kan gi muligheter for å jobbe med andre ting enn kun som ernæringsfysiolog, men som fortsatt er innenfor samme bransje, og her er helt klart KU et bedre valg enn Metropol. På KU har vi også fag som vil gjøre en master i Klinisk Ernæring eller Human Ernæring lettere, da de fra Metropol både skal velge spesielle fag for å ta det, men samtidig så har de ikke hatt like mye av de vitenskapelige fagene tidligere som de har på KU. Men akkurat nå står studentene på Metropol først i kø på plassene til master i Klinisk Ernæring, så hvis du ønsker å at den masteren, er det pt. en fordel å ta studiet der. 


VALG AV SPESIALISERING

På KU finnes det tre forskjellige veier man kan velge på 2. året:
sunnhet og ernæring, kvalitet og teknologi eller som fødevareingeniør.
De to siste er relatert til deg som vil studere de teknologiske aspekter innenfor ernæring og matvareindustrien, den første er de som vil fortsette på master i Human Ernæring eller Klinisk Ernæring. Kvalitet og teknologi er også rettet som deg som vil bli produktutvikler eller lignende. Alle tre går fortsatt under den samme bachelor som heter Fødevare og Ernæring, så det er ikke forskjellige studier, men forskjellige retninger innenfor studiet. 

Jeg har valgt å studere videre som fødevareingeniør, det betyr at min bachelor er 3.5 år med et praktikk forløp etter bacheloren er skrevet. Det vil gi meg mulighet til å ta Master i mer teknologiske og kjemiske retninger, som for eksempel meieriingeniør, eller jobbe med kjemi innenfor helt andre type firmaer. Jeg har valgt denne linje fordi jeg synes matte og kjemi er de mest spennende fagene vi har hatt, og jeg tror denne retning vil gi meg flere jobbmuligheter når jeg er ferdig. 

Ved å vælge spesialisering som fødevareingeniør kan jeg velge mellom å gå i kjøttpraktikk, meieri praktikk eller øl praktikk – jeg kommer til å velge meieri. 


STUDIEMILJØ

Studiemiljøet på vår skole er veldig, veldig bra. Folk er så flinke til å hjelpe hverandre, og det er kollektivt samarbeid om å komme seg gjennom alle fagene, ikke noe med konkurranse eller sånt. Vi har flere forskjellige grupper på Facebook hvor det både blir lagt ut spørsmål om skolerelaterte ting, men også sosiale ting på studiet som f.eks. pepperkakebaking, fastelaven, julebord, påskefest osv. 

Jeg har ikke selv vært spesielt godt til å delta i alt, men det er utrolig mye som skjer på vår Campus eller tiden, så det er muligheter for å ta seg en fest eller annet hver eneste uke. 

Jeg er også veldig glad for at det er et dansk studie, hvor den største andelen av elevene er danske. Vi er tre nordmenn i min klasse og en fra Færøyene, resten kommer fra forskjellige deler i Danmark. På den måten får du en “lettere” hverdag her vil jeg påstå, hvor du blir litt tvunget til å snakke dansk og jeg tror du vil få et mye mer lærerikt utenlandsopphold. Jeg har 4 norske venner her nede, hvor 2 av de går i klassen min. Det har gjort at jeg snakker flytende dansk og det gjør det veldig mye lettere for meg på mange måter her nede.


JOBBMULIGHETER

Under har jeg prøvd å finne forskjellige typer jobbmuligheter for både Københavns Universitet og Metropol. Det er både muligheter etter en bachelor og etter en master. Under er en film om noen karrieremuligheter for min utdannelse: 

 

Metropol (jobbmuligheter etter 3.5 år)
Mosjons- og ernæringsveileder
Skribent i magasiner om ernæring
Ernæringskonsulent i virksomheter
Leder for cateringfirma
Selvstendig kostholdsveileder

Hvis du skal ta en master etter å ha lest på Metropol, så foregår den på Københavns Universitet. Enten i Human Ernæring eller Klinisk Ernæring. 

Københavns Universitet (jobbmuligheter etter 3-5 år:)
Produktutvikler
Forsker
Meieri ingeniør
Bryggmester (spesialisering innenfor øl-produksjon)
Utvikle nye og sundere matvarer
Jobbe med matvare sikkerhet ift bakterier osv. 
Jobb innenfor farmaci 
Jobbe med enzymer 
Jobbe med utvikling av bakteriekulturer
Kvalitetskoordinator
Klinisk ernæringsfysiolog
Sunnhetskoordinator

ANNET 

Når du skal studere i Danmark er det MANGE andre ting du skal tenke på, som ikke er studierelatert. ANSA har laget en kjempegod manual på alle ting du skal tenke på før du flytter, den kan du lese HER. 

 

2 thoughts on “Ernæringsstudier i København.

  1. katarina

    Hei Cecilie! Tusen takk for flott oversikt og informasjon om studiet. Jeg har studert bachelor i ernæring og ble ferdig våren 2015. Har lenge vudert og hatt lyst til å ta mastergrad i klinisk ernæring. Ble derfor veldig glad da jeg så dette innlegget ditt, da det enda ikke er mulighet for meg som har tatt bachelorgrad i ernæring fra høgskole og ikke universitetet å ta mastergrad her i Norge. Har vært inne på siden til Københavns universitet som du linket til og lest, men ikke alt jeg forstår og lurte derfor på om du kanskje kan hjelpe meg med å svare på om det er mulighet for meg som har en bachelorgrad i ernæring fra Norge og søke på mastergrad i klinisk ernæring på KU? Forstår ikke helt hva kravene er for å kunne søke der?

    På forhånd takk for svar:)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *