Balanse eller begrensning?

 

Screen-Shot-2012-01-10-at-10.17.01-PM

Jeg blir nødt til å komme med et lite oppgulp. En liten spiss albue til de som sitter der ute med sin ris, kylling og brokkoli, som forteller sine følgere på sosiale medier om sitt balanserte forhold til mat. Jeg fikk et spørsmål her på bloggen om hvordan mitt forhold til mat har forandret seg de siste årene, og det fikk meg til å reflektere over hvordan mitt syn på et sunt og variert kosthold har endret seg. 

Vi kaster tiden tilbake til 2012 – jeg gikk siste året på videregående. Jeg var russ. Eller, bedre sagt, jeg hadde på meg russebukse, og var med til Landstreffet i Stavanger. I russeårboken står det skrevet om meg: alltid med treningsbagen på ryggen og proteinshaken i hånda. Det var henne jeg var, det var min identitet. Treningsfreaken som hadde med seg matboks på russetreff(!) og hadde med seg treningstøy. Det var henne jeg var i veldig mange år. Og jeg visste ikke helt hvem jeg var uten det. 

1180868-8-1371743931517

Dette var et kake jeg spiste hvis jeg skulle “skeie” ut. Den er laget på proteinpulver og egg, toppet med peanøttpulver og cottage cheese.

Jeg vet ikke om det er fordi jeg har blitt eldre, at min livstil har forandret seg, men det har den. Jeg trener fortsatt. Jeg drikker fortsatt min proteinshake. Men det er ikke det som definerer meg som person lenger. Det er ikke hva jeg putter i munnen eller antal kilo på vektstengene som forteller noe om hvem jeg er som person. Men det trodde jeg før, og det var en viktig del av meg å vise andre at “det var meg”. 

Gjennom hele videregående spiste jeg aldri tacolefser. Jepp, du leste riktig. Vi spiste taco i gjennomsnitt en gang i uka, og jeg spiste aldri tacolefser. Fordi i mine øyne var det å spise en tacolefse å skeie ut. Men noen ganger kunne jeg kanskje spise noen nachos for “det handler jo om balanse”. Hører det kjent ut? Høres det ut som noe du har lest på Instagram, under et bilde av 4 speltlomper eller 8 stykker sushi? Så kan jeg fortelle deg én ting: det finnes ikke én eneste prosent balanse i den type kosthold! 

Når jeg tenker tilbake på hvordan mitt “balanserte” kosthold så ut før, så kan jeg ikke annet enn å riste på hodet. For hverken min kropp eller hodet er spesielt balansert når alt i livet omhandler mat og trening. Balanse er ikke å spise litt godteri en fredag kveld for å trene litt ekstra lørdag morgen. Balanse er å nyte en ekstra kaffekopp med kjæresten din om morgen og heller vente med oppvasken til senere. Balanse er å gi en ekstra god klem til mamma og ikke en ekstra vektskive på knebøystanga. Jeg har heldigvis lært at det finnes mer i livet enn kald ris i en matboks. 

IMG_1065-1024x684

Dette er en kake jeg fint kan spise hver eneste dag nå. Den er laget på peanøttsmør og speltmel. Det kunne aldri falle meg inn for 5 år siden å spise en sånn kake.

Jeg har de siste årene fått en stor lidenskap for mat på et helt annet plan enn før. Jeg har fått en lidenskap for å lage god mat, bruke tid på å lage maten, og nyte den. For meg handler det ikke lenger om varedeklarasjonen på utsiden, men aromastoffene og smakene som er på innsiden. Jeg elsker å gå ut og spise (som dere sikkert har sett både på Instagram og her). Jeg elsker å finne nye smaker og sammensetninger som kan inspirere meg til å bruke timesvis ved kjøkkenbenken. Hvorimot før handlet det bare om å lage den maten som hadde størst volum og minst kaloriinnhold. Det er ikke sånn at jeg nå sitter og propper i meg potetgull hver dag og spiser dårlig mat. Men jeg velger mat som smaker godt og som er laget på gode råvarer. 

Jeg har fått et helt annet syn på mat enn jeg hadde før, noe jeg er ekstremt takknemlig for. Jeg bor også i et land som har noen fantastiske restauranter, og som er eksperter på å eksperimentere med grønnsaker og spennende kombinasjoner av urter og krydder. Jeg kunne aldri finne på å droppe en essensiell ting i en rett fordi det ikke helt passet dagens makroer, men det kunne jeg fint finne på før. Vår kultur har også endret seg litt til at måltider ikke lenger er en sosial ting, nå sitter mange av oss i stedet med hver vår matboks. 

Jeg vet ikke helt hvor jeg vil med dette innlegget, men det er mest for å fortelle at balanse er ikke helt det mange tror. Og jeg synes egentlig vi bare skal kaste det ordet i søplekassa, kalle en spade for en spade, og slutte å innbille oss selv at vi lever et liv uten begrensninger. For jeg vet at for veldig mange der ute, så er ordet balanse et skalkeskjul, hvor de gjemmer seg bak et skjold for å slippe å innrømme at de har et vanskelig forhold til mat. Og det er også helt okay, så lenge du faktisk tør å si det høyt. Det hadde jeg og det er jeg heller ikke flau over å innrømme nå. Men det er nå, 5 år etter jeg satt og prøvde å overbevise meg selv om at jeg levde det “balanserte” liv. Det gjør jeg heller ikke nå, nå lever jeg bare jævlig godt. 

// Dette innlegget er skrevet på norsk. Og det vurderer jeg litt å fortsette med fremover. Jeg har ingen form for norsk språk igjen i min hverdag for øyeblikket. Jeg snakker dansk, skriver dansk, har dansktalende studie, dansk kjæreste. Bor i Danmark, har dansk pass – og jeg har (nesten) glemt hvordan jeg snakker og skriver på norsk. Og det synes jeg er synd. Jeg har ikke helt bestemt meg enda, men bloggen er kanskje den eneste måten jeg skal kunne klare å  holde det norske språket i live. Jeg har ikke helt bestemt meg enda, det vil tiden vise. // 

5 thoughts on “Balanse eller begrensning?

 1. Kamilla K

  Kjempeflott innlegg, tror det er veldig mange som er i den situasjonen du var i før. Det er så trist at mat skal bringe noe annet enn glede. Mat er jo så godt, og mat er det som holder oss gående.

  Ang. å blogge på norsk høres det fornuftig ut – du kan jo variere! 🙂 Din blogg!

  Håper du har en herlig dag på nasjonaldagen, til tross for at du ikke er i Norge.

  Reply
  1. cecilielykke Post author

   Jeg er så enig 🙂 Og du er så skjønn. Helt riktig, min blogg, jeg elsker bare at den også er dansk 😀 haha. Kan ikke få i pose og sekk hver gang.
   Håper du også hadde en super fin dag i går.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *